REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° ConstanÈ›a Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° ConstanÈ›a Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Când am putea avea prima zăpadă la Constanţa - interviu cu directorul Centrului Regional Meteorologic Dobrogea, Marius Coţofan

Când am putea avea prima zăpadă la Constanţa - interviu cu directorul Centrului Regional Meteorologic Dobrogea, Marius Coţofan

Replica API 17 ianuarie 2014 | 00:00 1009

Meteo:

Meteo:

Iarna refuză să se facă simţită în România. Temperaturile primăvăratice de până acum vor continua şi în săptămânile următoare şi, deocamdată, nu se pune problema precipitaţiilor sub formă de ninsoare. Cel mai probabil, lunile februarie, martie, vor aduce cu ele temperaturi scăzute, dar şi zăpada pe care o aşteptăm cu toţii, încă din decembrie. Noul director al Centrului Regional Meteorologic Dobrogea, Marius Coţofan, a vorbit pentru "Replica", în cadrul unui interviu, despre schimbările climatologice actuale, ne-a adus la cunoştinţă ce ne rezervă vremea în următoarele luni, însă a vorbit şi despre numirea sa în funcţie, după pensionarea fostului director, Vasile Torică.

Reporter: Domnule director, cum aţi primit propunerea de a conduce Centrul Regional Meteorologic Dobrogea? După ce aţi preluat atribuţiile de conducere, v-aţi confruntat cu ceva probleme?

Marius Coţofan: Îi cunoşteam foarte bine pe colegii de la Constanţa. Mi-am dorit să vin aici, mai ales că am fost cu Vasile Torică (n.red. - fostul director) într-o relaţie extraordinară şi ne cunoaştem de mulţi ani. Probleme majore nu am avut pentru că am avut o iarnă foarte blândă, fără fenomene deosebite, fără viscole. A fost bine din punctul acesta de vedere.

Reporter: Care sunt priorităţile dumneavoastră, în acest moment?

Marius Coţofan: Avem de făcut patru staţii automate pe care mi le doresc pentru Griviţa, Slobozia, Cernavodă, Feteşti. Anul acesta cred că o să se rezolve, dar depinde foarte mult şi de fonduri. O staţie performantă ajunge la 15.000 euro. Nu este o sumă mică.

Reporter: Ce se întâmplă cu vremea? Pentru această perioadă este foarte cald, iar precipitaţiile au lipsit cu desăvârşire.

Marius Coţofan: Într-adevăr, anul acesta seamănă cu iarna 2006-2007 care, pentru tot judeţul Constanţa, dar şi pentru toată România, a fost una dintre cele mai călduroase ierni. În ianuarie 2007 am avut maxime de 18 grade. Lumea a uitat asta. După o iarnă călduroasă, a urmat o vară secetoasă. Dacă privim aşa, putem să ne aşteptăm şi vara aceasta la una secetoasă. Dar este prematur să vorbim despre asta. Schimbările climatice sunt vizibe, nu putem să contestăm. Dar, acum doi ani de zile, am avut cea mai grea iarnă din ultimii 30, 40 de ani. În decembrie şi ianuarie a fost o vreme normală, iar în 25 ianuarie 2012 a venit primul viscol, iar România a fost sub zăpadă.

Reporter: Cum va fi vremea în următoarele săptămâni? Vom face oameni de zăpadă sau mai avem de aşteptat până când iarna îşi va intra, cu adevărat, în drepturi?

Marius Coţofan: Din estimările care le avem, pentru următoarele două săptămâni pot să spun că o să avem temperaturi peste norma climatologică. Adică, maxime de 8-10 grade, ca şi săptămâna aceasta, cu minime, în general, pozitive sau uşor pozitive de 0 grade... 1 grad, dar pot ajunge şi la 3... 4 grade. Precipitaţii, cu excepţia unui episod de duminică, când avem slabe şanse de precipitaţii, adică până-n doi litri, trei litri pe metru pătrat, maxim, săptămâna vitoare va fi lipsită de precipitaţii pentru toată ţara. Deci, nu avem şanse de viscole şi zăpadă. Şi la munte este temperatură ridicată, de maxim 4 grade. Asta nu înseamnă că după aceste două săptămâni nu putem să avem un viscol sau două, în februarie, absolut normal petru zona României. Dar nu se ştie sigur şi nu avem cum să ştim sigur. Din estimările Centrului European de Prognoză de la Reading, care au grad de realizare de 60%, ne arată că ar urma o perioadă normală pentru lunile februarie, martie, ca precipitaţii şi temperaturi. Asta înseamnă precipitaţii de 20,30 litri pe metru pătrat, pe care, deocamdată, nu le-am avut în luna ianuarie, în Constanţa, dar, mediile sunt multianuale. Asta înseamnă că putem să nu avem 20, 25 de zile precipitaţii în ianuarie, dar în ultima săptămână din această lună să avem precipitaţii astfel încât să îndeplinim norma.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108