REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Căpăţână, despre aglomeraţia din Urgenţă: “Nu se poate pune un diagnostic în 10 minute”

Căpăţână, despre aglomeraţia din Urgenţă: “Nu se poate pune un diagnostic în 10 minute”

Replica API 28 ianuarie 2015 | 08:07 224

8 persoane au rămas internate în urma accidentului cu 23 de victime

8 persoane au rămas internate în urma accidentului cu 23 de victime

Dănuţ Căpăţână

Urgenţa Spitalului Clinic Judeţean din Constanţa arată ca un furnicar. Zilnic, numeroşi pacienţi se prezintă în UPU cu o patologie vastă, iar medicii depun eforturi să rezolve toate cazurile cât mai repede cu putinţă. Despre aglomeraţia din UPU, oficialii celui mai mare spitalul de la malul mării spun că „nu se poate pune un diagnostic în 10 minute” şi roagă aparţinătorii bolnavilor să lase medicii să-şi facă treaba. „Ar trebui ca şi din partea aparţinătorilor să existe o reţinere, pentru că medicii sunt supuşi unui stres din cauza numărului mare de prezentări. Ca să poţi să pui un diagnostic corect trebuie să faci investigaţii de sânge, investigaţii radiologice, CT, RMN, investigaţii care durează. Pot să dureze ore întregi. Lumea nu înţelege şi vrea să ştie în 10 minute ce s-a întâmplat. Nu se poate pune un diagnostic în 10 minute.Acest lucru trebuie să fie înţeles. Niciodată nu a fost refuzat să i se dea o informaţie vreunui aparţinător, dar numai în momentul în care avem un diagnostic cert, altfel am putea fi acuzaţi că am lansat un diagnostic care nu este real”, a declarat dr. Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Referitor la accidentul cu 23 de persoane, petrecut în data de 26 ianuarie, de menţionat că toate victimele au ajuns în atenţia medicilor cu o serie de traumatisme. Numai 8 răniţi au rămas internaţi în spital cu traumatisme toratice, contuzii de membre, o femeie necesitând intervenţie chirurgicală din cauza unei fracturi de cap femural.

Pe Secţia de Ortopedie sunt 5 persoane, la Chirurgie - două femei, una având ruptură de splină grad III. O altă victimă se află la Chirurgie BMF, cu ruptură de maxilar. Restul, până la 23, a plecat acasă cu reţete medicale în braţe. Asta după ce medicii s-au asigurat în urma investigaţiilor de specialitate că pot continua tratamentul la domiciliu şi nu se impun intervenţii chirurgicale. „21 de persoane au fost aduse cu mijloacele de intervenţie ale SAJ şi cele de la ISU. Trei persoane au venit cu alte mijloace de transport. (…) Personalul din UPU, Chirurgie şi Ortopedie şi-au făcut treaba în mod profesionist şi vreau să le mulţumesc pentru faptul că au acţionat ca o echipă.

Să te trezeşti cu 23 de prezentări în Urgenţă nu este uşor, dar au fost rezovate în timpi optimi. Toată lumea s-a mişcat bine. Cazurile au fost preluate rapid pe secţii”, a declarat dr. Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Reamintim că, în dimineaţa de luni, 26 ianuarie, un teribil accident rutier s-a produs la nici 500 de metri distană de spital, la intersecţia străzilor Nicolae Iorga cu Mihai Viteazu. Şoferul unui autoturism marca Opel nu a acordat prioritate de trecere şi a intrat în coliziune cu un microbuz de transport persoane, acesta din urmă fiind proiectat într-un stâlp. 23 de persoane au ajuns la spital, 21 fiind călătorii din maxi-taxi.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108