REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Căpăţănă vrea să-l convingă pe Bănicioiu să includă Constanţa în programul de infarct miocardic

Căpăţănă vrea să-l convingă pe Bănicioiu să includă Constanţa în programul de infarct miocardic

Replica API 5 martie 2014 | 00:00 79

S-a schimbat componenţa Guvernului, s-au mărit pretenţiile

S-a schimbat componenţa Guvernului, s-au mărit pretenţiile

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Dănuţ Căpăţână, va avea miercuri, ora 12.00, o întrevedere cu actualul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, la Bucureşti, pentru a expune necesităţile celei mai mari unităţii sanitare de la malul mării, inclusiv includerea spitalului în programul de infarct miocardic, aşa cum a fost posibil şi la Baia Mare. "Mâine (miercuri, 5 martie a.c. -n.r.) o să fac o vizită la minister. Am solicitat o întrevedere cu noul ministru şi a fost de acord. Aş vrea să-i prezint ce nevoie de finanţare avem noi. Ne dorim foarte tare să intrăm în programul de infarct miocardic. Este unul dintre lucrurile pe care le cerem de un an şi jumătate", a spus dr. Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean, în cadrul unei conferinţe de presă. Tot de la Ministerul Sănătăţii se aşteaptă o suplimentare de fonduri pentru programul de Chirurgie Cardiovasculară şi Ortopedie. Conducerea unităţii sanitare mai speră să obţină bani de la Ministerul Sănătăţii şi pentru modernizarea sterilizării. "Efectiv există activitate pe cele două programe susţinute de către Consiliu Judeţean în mare parte. Numărul de operaţii pe protezare la Ortopedie şi Chirurgie Cardiovasculară a crescut. Avem nevoie de mai multe stimulatoare cardiace. Am avut foarte mulţi pacienţi şi nu am putut să le oferim, pentru că s-au terminat cele din programul naţional", a spus managerul.

Câpăţână urmează să-i prezinte ministrului Bănicioiu şi planurile de modernizare a secţiilor Neurologie, Chirurgie Pediatrică, dar şi despre un posibil proiect de construire a unui spital de copii. "Vrem să ştim cum văd dumnealor propunerile noastre de a încerca să facem un spital de copii în Constanţa. Dacă ministerul îşi arată o intenţie de a face lucrurile acestea, noi vom finanţa un proiect coerent, cu costuri de construcţie şi de echipare. Cam acestea sunt temele pe care aş dori să le discut cu ministrul. Autorităţile locale au puterea financiară de a finaliza un proiect tehnic, cu detalii de execuţie, proiect ce va fi prezentat Ministerului Sănătăţii. Poate reuşim şi noi în România să facem un proiect pe termen mediu. Sursele de finanţare ţin de Ministerul Sănătăţii", a spus dr. Căpăţână.

"La fiecare ministru am sperat (la o bună colaborare - n.r.). Nu plec de la rele intenţii. Acum conjunctura politică, să nu ne ascundem după deget, este favorabilă. Administraţia locală este în aceeaşi barcă cu cei care sunt în Guvern şi normal aşa ar trebuie să decurgă lucrurile, să putem fi sprijiniţi mai mult decât am fost până acum. Ne-am simţit dezavantajaţi, pentru că pot să pun (documente -n.r.) oricând la dispoziţie, să vedeţi ce finanţare au avut alte spitale mai mici decât noi. Reproşul pe care îl fac Ministerului Sănătăţii este acela că spitalul din Baia Mare, deşi are un singur angiograf şi un singur medic, este inclus în programul de infarct miocardic şi noi nu suntem în program, deşi populaţia din Constanţa este de trei ori mai mare decât cea din Baia Mare. Din start este o discriminare mare. Să nu mai vorbim că nu este o distanţă foarte mare între Baia Mare şi Târgu Mureş. Sperăm să găsim acum un sprijin mai mare", a continuat directorul. De precizat şi faptul că ministrul Bănicioiu este invitat luni, 10 martie a.c., la inaugurarea Secţiei de Cardiologie, dar şi cea de Chirurgie II din cadrul Spitalului Judeţean.

"Pe 10 martie, ora 12.00, va avea loc inaugurarea Secţiei de Cardiologie şi Chirurgie II. Am invitat oficialităţile locale, care au contribuit cu cea mai mare parte din bani. Mâine vor fi în Bucureşti, să-l invităm şi pe noul ministru, pentru că şi Ministerul a contribuit cu o sumă de bani la Secţia de Cardiologie. Ca procente, Consiliul Judeţean a contribuit cu aproape 90%. Vom avea o deschidere oficială. În Secţia de Chirurgie există deja pacienţi. Pe etajul IX, unde a fost Cardiologia, se va muta activitatea Secţiei de Chirurgie I, pentru că va intra în reabilitare şi partea cealată a Chirurgiei. Sperăm ca până la sfârşitul anului să avem tot etajul V integral renovat", a explicat dr. Căpăţână. Facem precizarea că unitatea sanitară va fi controlată de inspecţia sanitară, la capitolul curăţenie, context în care fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, le solicita preşedinţilor de consilii judeţene să sprijine acţiunea dispusă de la nivel central. "Nu au venit încă pe teren, dar am fost anunţaţi ca urmează să vină. Am primit o adresă de la Direcţia de Sănătate. Ne-au spus care sunt temele referitoare la infecţiile nozocomiale, condiţiile hoteliere. Parţial suntem pregătiţi de control. Sigur că avem zone care arată foarte bine şi unele care arată foarte prost şi ne chinuim să le ţinem la un nivel epidemiologic chiar foarte bun. Nu am avut infecţii nosocomiale. Ştiu că există plângeri, dar asta e. Mă refer la o parte din secţiile de Ginecologie, Pediatrie, Neurologie", a conchis dr. Căpăţână.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108