REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Constanţa are buget mai mic decât Iaşi sau Cluj, dar toacă pe pomeni şi de 10 ori mai mulţi bani

Constanţa are buget mai mic decât Iaşi sau Cluj, dar toacă pe pomeni şi de 10 ori mai mulţi bani

Replica API 12 februarie 2016 | 00:00 333

Ce soluţii are candidatul PNL pentru dezvoltare

Ce soluţii are candidatul PNL pentru dezvoltare

Constanţa are porturi, canale navigabile şi turism estival dar, cu toate acestea, n-a putut aduna pentru 2016 decât un buget de 650 milioane lei, în timp ce Iaşiul, cu acelaşi număr de locuitori, însă cu posibilităţi economice mult inferioare, are un buget de peste 1 miliard, iar Cluj Napoca are un buget 1,4 ori mai mare, fără a mai pune la socoteală faptul că în Constanţa s-au putut atrage investiţii de numai 40 milioane lei, în timp ce Iaşiul a reuşit să obţină 250 milioane lei. Au fost cifrele prezentate ieri de Vergil Chiţac, candidatul PNL la Primăria Constanţa, care a arătat şi cum înţeleg administraţiile acestor oraşe să cheltuie banii. Astfel, Constanţa a alocat în 2015 pentru ajutoare sociale 68 milioane lei, pentru ca în 2016 să ridice suma până la 86 milioane lei. În paralel, Iaşi alocă pomenilor electorale 50 milioane lei, iar Cluj Napoca, cu un buget dublu faţă de Constanţa, alocă doar 6 milioane lei.

„Îmi doresc creştere economică, nu se mai poate aşa! Nu se mai poate să avem numai oameni care au lucrat toată viaţa în administraţie şi să fie multimilionari în euro. Debirocratizarea administrativă este o sursă de creştere economică formidabilă. Primăria din Cluj Napoca are un buget mult mai mare, dar un aparat din 950 de oameni. La Primăria Constanţa sunt 1.250. O administraţie transparentă va fi cel mai bun semnal pentru oamenii care vor să investească. Banii la buget trebuie să vină din dezvoltarea economică, nu din taxe”, a spus Chiţac. Candidatul PNL vede o soluţie pentru dezvoltarea economică înfiinţarea unui parc industrial, după exemplele de succes din ţară. De asemenea, Chiţac susţine că este necesară stoparea imediată a oricăror construcţii în Constanţa, până la realizarea unui plan urbanistic, în funcţie de care să se dezvolte apoi oraşul, nu haotic, ca până acum. La fel trebuie să se întâmple şi în Mamaia, care doar s-a extins, fără a se dezvolta. Evidet, a mai spus Chiţac, dezvoltarea Portului Constanţa trebuie să se facă de mână cu dezvoltarea oraşului. „Nu e posibil ca pe primar să nu-l intereseze când bate vântul şi aduce tot praful de acolo în oraş. Portul trebuie deschis turismului, să vedem cum poate veni omul de la Baia Mare la Constanţa, să poată vedea şi el portul”, a exemplificat candidatul PNL. Un proiect la care Vergil Chiţac a spus că ţine foarte mult este revenirea la primărie a tuturor serviciilor externalizate până acum, precum cel de salubrizare: „Avem un contract cel puţin dubios cu Polaris. Constanţa plăteşte 85 de milioane de lei pe an salubrizarea, în timp ce la Iaşi costă doar 27 milioane lei”. O altă strategie a liberalului este apropierea lumii universitare de oraş, astfel încât unităţile de învăţământ să nu mai scoată şomeri pe bandă rulantă, ci oameni de care administraţia locală sau spitalele ori alte instituţii de stat din Constanţa au nevoie.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920