REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Constănţenii sunt revoltaţi: Nu ne mai tăiaţi copacii!

Constănţenii sunt revoltaţi: Nu ne mai tăiaţi copacii!

Replica API 18 iulie 2014 | 00:00 313

În acţiune, la Abator

În acţiune, la Abator

"Nu ne mai tăiaţi copacii!", este rugămintea disperată a constănţenilor condamnaţi să asiste la tăierile de copaci din municipiu. Joi dimineaţă s-a acţionat din nou în zona Abator. Drujbarii spun că ei acţionează doar la "ordin". "Dacă sunt sesizări, noi le dăm curs", au declarat aceştia. Locatarii din zona Abator sunt revoltaţi şi spun că nu înţeleg de ce arborii din faţa blocurilor sunt raşi de pe suprafaţa pământului. Cei însărcinaţi să facă curăţenie în mai multe zone din Constanţa, susţin că solicitările sunt făcute chiar de către cetăţeni sau de către administratorii blocurilor.

Proiectul de lege privind tăierea copacilor sănătoşi din spaţiile verzi, a fost adoptat marţi, 3.06.2014, de către Camera Deputaţilor. Acesta prevede că arbuştii sănătoşi din spaţiile verzi, nu vor mai putea fi tăiaţi doar cu aprobarea administraţiilor publice locale, ci va fi nevoie de avizul agenţiilor judeţene de protecţia mediului. Deputaţii au adoptat luna trecută, cu 210 voturi "pentru", 125 de voturi "împotrivă" şi 3 abţineri, proiectul privind privind spaţiile verzi din intravilanul localităţilor, iniţiat de deputatul UDMR Laszlo Borbely. Proiectul impune ca proprietarii şi administratorii de spaţii verzi cu arbori şi arbuşti să fie obligaţii să realizeze măsurile de întreţinere a acestora, să asigure măsurile privind siguranţa persoanelor care pot fi afectate de ruperile şi desprinderile arborilor şi elementelor acestora, ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare. Aceştia sunt obligaţi să asigure şi drenarea apelor în exces de pe suprafaţa spaţiilor verzi, în reţeaua de preluare a apelor. În cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn, stejar) plantaţi pe spaţiile verzi din domeniul public, precum şi al celor plantaţi în aliniamente în lungul bulevardelor şi străzilor, pe terenurile din zonele urbane şi rurale, este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana acestora, cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene. Deciziile luate la nivelul administraţiilor publice locale de tăiere a arborilor sănătoşi din spaţiile verzi, aflate pe terenurile din zonele urbane, se pun în aplicare numai după obţinerea avizului emis de agenţiile pentru protecţia mediului.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108