REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Economie de carton: tone de hârtie pentru profit zero. Cecuri şi bilete la ordin, respinse pe bandă

Economie de carton: tone de hârtie pentru profit zero. Cecuri şi bilete la ordin, respinse pe bandă

Replica API 2 martie 2015 | 23:18 110

Ne ducem în cap

Ne ducem în cap

Sute de cecuri cu valori au fost respinse la plată, anul trecut, pe motiv că nu aveau acoperire, de două ori mai mult decât în 2013. La fel şi în cazul biletelor la ordin. Numai băncile au respins aproape 10.000 de bilete la ordin cu valori cumulate de peste un miliard de lei. Care mai este utilitatea acestora în contextul în care mii de firme ajung în pragul falimentului din cauza debitorilor care îi „păcălesc”, plătindu-le produsele sau serviciile cu cec-uri sau bilete la ordin (B.O.) fără valoare? Realitatea este că economia se află în colaps şi nu există remediu pentru stoparea acestui proces distructiv.

Dacă Guvernul ne prezintă poveşti cu statistici din pix, societăţile de recuperare prezintă o cu totul altă imagine. De exemplu, există cazuri în România în care antreprenorii au dat marfă pe B.O. doar pentru realizarea planului de vânzări, nereuşind să mai recupereze un leu ulterior. „Era normal ca valoarea şi numărul B.O. emise fără acoperire să explodeze. Am avertizat în scris acest lucru către Guvernul Ponta încă din 2012, întrucât atunci Comisia de Elaborare a noului Cod Penal a admis ca emiterea de instrumente bancare fără acoperire să fie considerată doar contravenţier, astfel încât toţi ţeparii români au decis să profite de această relaxare nesperată a legii şi să emită B.O. fără acoperire! Nu este de neglijat nici faptul că mulţi directori din firmele ţepuite îşi pun singuri ştreangul de gât. Am văzut cazuri în care au dat marfa pe B.O. primului individ venit cu camionul la poarta fabricii, doar ca să îşi facă planul de vânzări, bani pe care apoi firma la care erau angajaţi nu i-a mai recuperat vreodată!”, ne-a spus fostul senator, Iulian Urban, preşedintele Urban şi Asociaţii. Cu toate acestea, B.O. rămâne cel mai utilizat instrument de plată între firme din România, ceea ce înseamnă că numărul incidentelor de plată este unul foarte ridicat. Înşelăciunea financiară e ca la ea acasă în România şi va fi la fel şi pe viitor, întrucât cea mai înţepătoare problemă va rămâne în continuare nederanjată. Evaziunea fiscală nu va fi combătută nici prin adoptarea noului Cod Fiscal, întrucât, în opinia lui Iulian Urban, relaxarea fiscală vine după măsuri concrete în zona evaziunii şi nu invers. „Propunerile noului Cod Fiscal sunt nişte înşelăciuni politice pe care PSD le aruncă în piaţă cu scopul de a-şi angaja răspunderea în Parlament. Ascunde corupţia cruntă din ANAF şi incapacitatea Guvernului de a reduce cancerul care ruinează economia ţării: evaziunea fiscal, acolo este problema! Degeaba reduci TVA, atâta timp cât unul care face evaziune fiscală o face şi la TVA de 24% şi la TVA de 20%. Tu trebuie să distrugi evaziunea fiscală şi apoi să discuţi de relaxare fiscală pentru că, altfel, nimeni nu vine să investească într-o ţară în care nu are concurenţă reală, ci doar evazionişti care nu plătesc absolut nimic la stat, parte a unor reţele de corupţi, care ajung la ANAF, Guvern etc.”, a concluzionat Urban, pentru „Replica”.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108