REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Este readus în ţară cel mai vechi papirus din Europa şi singurul papirus din România

Este readus în ţară cel mai vechi papirus din Europa şi singurul papirus din România

Replica API 22 august 2011 | 00:00 189

Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia şi Primăria Municipiului Mangalia organizează luni, 22 august 2011, ora 12.00, la sediul muzeului callatian, ceremonia oficială de predare - primire a singurului papirus din România şi cel mai vechi papirus din Europa.

"În anul 1959 a fost descoperit, la Mangalia, un papirus datat în secolul IV î.Hr. Imediat după descoperire, a fost trimis pentru restaurare şi conservare la Moscova şi, timp de jumătate de secol, nu am mai stiut nimic despre acest papirus. În lucrările de specialitate, dar şi în diverse alte reviste şi ziare româneşti, autorii articolelor scriau că papirusul s-a distrus în momentul când a fost scos din pământ. În realitate, el a fost restaurat şi conservat, timp de trei ani, de Mihail A. Alexandrovski, un renumit specialist din Moscova, care a primit, pentru munca sa, din partea statului rus, cea mai înaltă distincţie. În anul 2009, când, prin susţinerea d-lui primar Mihai Claudiu Tusac, am devenit director al muzeului, se împlineau 50 de ani de la descoperirea papirusului. De la dl. dr. Ion Pâslaru aflasem că acest papirus ar exista, totuşi, pe undeva pe la Moscova, astfel că unul dintre proiectele pe care mi l-am propus atunci a fost să regăsesc şi să readuc în ţară acest deosebit de important artefact pentru istoria Dobrogei. Împreună cu dl. Pâslaru şi dl. primar Mihai Claudiu Tusac, am făcut toate demersurile necesare pentru găsirea şi recuperarea papirusului. După doi ani l-am regăsit şi, la solicitările noastre de restituire, Centrul de conservare a cerut aprobarea Ministerului Culturii din Federaţia Rusă, pe care a primit-o în iunie 2011. Mai mult, directorul Centrului de conservare, dr. Alexander Lesovoy, a convocat şi un Consiliu ştiinţific, cu specialişti şi experţi din Federaţia Rusă, pentru a analiza starea în care se află papirusul. Concluzia a fost aceea că se află într-o perfectă stare, la fel ca în anul 1961, atunci când Mihail A. Alexandrovski a finalizat restaurarea şi conservarea sa. Iată că, după 52 de ani de la descoperire, împreună cu dl. dr. Ion Pâslaru şi dl. primar Mihai Claudiu Tusac, am readus în ţară cel mai vechi papirus din Europa şi singurul papirus din România. Pentru mine este cea mai mare realizare în plan profesional, de când ocup funcţia de director al muzeului" a declarat dr. Sorin Marcel Colesniuc. Acest deosebit de important artefact va fi predat, în cadrul unei ceremonii oficiale, de către dr. Alexander Lesovoy - director al Centrului de Restaurare I.E. Grabar din Moscova şi va fi primit de dr. Sorin Marcel Colesniuc - director al Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108