REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

În timp ce românii se milogesc ca ultimii oameni în faţa Ambasadei, ungurii, cehii şi slovacii intră în SUA ca pe bulevard

În timp ce românii se milogesc ca ultimii oameni în faţa Ambasadei, ungurii, cehii şi slovacii intră în SUA ca pe bulevard

Replica API 22 ianuarie 2015 | 22:57 259

30 de state din Europa au acces liber la americani

30 de state din Europa au acces liber la americani

Sursa foto: caleaeuropeana.ro

România este unul dintre partenerii strategici ai SUA, adăpostind o bază militară, un scut antirachetă şi în curând şi un comandament NATO, a trimis pe fronturile americane de război zeci de mii de soldaţi, o parte din aceştia revenind acasă în sicrie, joacă un rol cheie în iadul din Orientul Mijlociu pentru menţinerea unui echilibru şi asigurarea unei comunicări cu Occidentul, lucru puţin ştiut de mulţi dintre noi, prin relaţiile bune pe care le-a moştenit de la Nicolae Ceauşescu în lumea arabă şi a demonstrat, ori de câte ori a fost nevoie, că este un partener loial şi serios. Prea multe în schimb, n-am putea însă spune că am obţinut din partea americanilor, în afara vorbelor că suntem perfect protejaţi din punct de vedere militar, pentru că, slavă Domnului!, nu a fost nevoie să experimentăm şi în practică aşa ceva. Pentru românul de rând, care vede periodic la televizor cum îi mai moare un concetăţean printr-un război al americanilor, să vadă că încă stă cu lunile la coadă, ca un suspect de terorism, să ştie măcar dacă are sau nu şanse să se apropie de SUA, e cel puţin frustrant şi de neînţeles.

Altfel spus, suntem buni când ne luăm de gât cu Putin, de ne-a trecut Rusia în mod oficial pe lista neagră şi când ne trimitem soldaţii să moară pe la arabi sau în Afganistan, dar nu într-atât de buni şi de încredere încât să putem intra în SUA fără vize. De ani de zile, textul oficialilor americani e acelaşi: da, se discută, sunteţi aproape, ţineţi-o tot aşa! Între timp, cetăţenii a 30 de state din Europa pot intra când au ei chef în SUA, ca turişti sau în interes de afaceri, fără viză, pentru 90 de zile sau mai puţin. Este vorba despre programul de renunţare la obligativitatea vizelor (VWP), care permite cetăţenilor anumitor ţări să călătorească în Statele Unite pentru turism sau afaceri (în scopurile vizei turistice) pentru o perioadă de 90 de zile sau mai puţin, fără a obţine o viză. Nu toate ţările participă la programul VWP şi nu toţi cei care călătoresc din ţări incluse în programul VWP sunt eligibili pentru utilizarea programului. Persoanele care călătoresc în cadrul programului VWP trebuie să solicite autorizarea prin intermediul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA), sunt verificaţi la punctul de intrare în Statele Unite şi sunt înscrişi în Programul US-VISIT al Departamentului de Securitate Internă al Statelor Unite. Iată şi lista ţărilor ai căror cetăţeni pot intra oricând în SUA: Andorra, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Chile, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Norvegia, Noua Zeelandă, Olanda, Portugalia, Regatul Unit, Republica Cehă, Republica Coreea, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Taiwan şi Ungaria. Aceştia sunt prietenii SUA, iar românii nu au loc printre ei, pentru că nu merită acest statut, desigur. În schimb, îl merită şi sunt tovarăşi la cataramă cu americanii vecinii noştri din Ungaria, care pot călători fără viză în SUA. Ce contează că şefii ăi mari din state şi omologii maghiari se spurcă pe unde apucă, că între SUA şi Ungaria există un conflict diplomatic uriaş, fără precedent, iar liderii de la Budapesta au devenit o interfaţă (cvasi)oficială a Moscovei în relaţiile cu NATO şi UE? Noi să fim sănătoşi şi să ascultăm cuminţi tot ce ni se ordonă, că tot „extremiştii” maghiari, condamnaţi public de americani, sunt ăia care se plimbă fără vize prin SUA.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108