REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Investiţie cu fonduri europene: gropile de deşeuri din judeţ au fost acoperite

Investiţie cu fonduri europene: gropile de deşeuri din judeţ au fost acoperite

Replica API 22 octombrie 2015 | 00:04 219

Ministrul Nica, la Murfatlar: „Avem o administraţie publică eficientă la Constanţa”

Ministrul Nica, la Murfatlar: „Avem o administraţie publică eficientă la Constanţa”

Consiliul Judeţean Constanţa a finalizat un proiect deosebit de ambiţios, cu mare impact asupra mediului înconjurător şi asupra naturii, în ceea ce priveşte sistemul de management al deşeurilor la nivelul judeţului Constanţa. Este vorba despre una dintre componentele de bază ale programului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Constanţa“, componentă ce constituie închiderea gropilor neconforme ale deşeurilor în cinci localităţi - Hârşova, Cernavodă, Techirghiol, Murfatlar şi Medgidia.

În cadrul proiectului cu fonduri europene s-a avut în vedere construirea noului depozit conform de deşeuri în localitatea Tortomanu, care va deservi populaţia din Deleni, Cernavodă, Hârşova şi Medgidia, a unei staţii de sortare a deşeurilor reciclabile la Tortomanu, construirea de staţii de transfer la Hârşova şi Deleni şi a unei staţii de sortare deşeuri reciclabile în localitatea Ovidiu. Prezent în localitatea Murfatlar pentru a participa la inaugurarea investiţiei, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a felicitat administraţiile locale pentru realizarea acestui proiect.

„Felicitări pentru finalizarea acestei investiţii, o investiţie importantă, dacă ne uităm la celelalte judeţele ale ţării. Practic, vorbim despre o administraţie publică eficientă la Constanţa, în timp ce alte judeţe se chinuie şi plimbă gunoiale dintr-o parte într-alta. Dumneavoastră aţi găsit soluţii să finalizaţi această investiţie. Sper şi am convingerea că investiţia de la Tortomanu se va finaliza tot anul acesta. Anul acesta s-au atras 650 milioane euro şi avem toate premizele ca până la sfârşitul lunii decembrie încheiem cu un miliard de euro atraşi pe POS de Mediu, doar în 2015.

Avem un sistem de management integrat al deseuri, două investiţii se vor finaliza, alte două adjudecate cu întârziere, dar le-am propus, deja, la Comisia Europeană pentru a fi fazate, cu siguranţă veţi avea asigurată sursa de finanţare din perioada 2014 - 20120 astfel încât sistemul integrat să funcţioneze şi să îndeplinim rezultatele din proiect“, a spus ministrul Nica „Această investiţie, care depăşeşte 35 milioane de lei cu TVA, este finalizată. Termenul contractual a fost respectat, astfel că, astăzi, suntem în situaţia de a putea spune că una dintre investiţiile acestui program a fost închisă. Am convingerea că şi celelte contracte din acest program vor fi finalizate în termen, astfel încât anul viitor să putem spune că proiectul - Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Constanţa a fost un succes“, a declarat managerul de proiect, Viorel Creangă, din cadrul CJC.

Cât de important este, la nivelul județului Constanța, acest proiect? „Este o muncă de aproximativ 2 ani de zile, o muncă a colegilor de la CJC, în special. Dacă pe alte proiecte avem oarecare discuții și neînțelegeri cu administrațiile locale, cu modalitatea de decontarea, cel puțin pe acest proiect, de câte ori am avut nevoie, cu promptitudine, s-au rezolvat lucrurile. Poate mai repede decât speram noi.Vom face tot ceea ce depinde de noi, astfel încât să ducem la bun sfârșit acest proiect extrem de important.

Practic, e cel mai mare proiect aplicant de CJC Constanța. Proiecte mai mari sunt în județ, dar nu suntem noi aplicanți. Și, pentru noi, e de departe cel mai important, atât în ceea ce privește mediu, cât și din ceea ce privește valoarea lui. Practi, două bugete a CJC, proiect care nu l-am fi putut face niciodată fără fondurile europene“, a spus vicepreședintele CJC cu atribuții de președinte, Cristinel Dragomir. Primarul din Murfatlar spune că este cel mai fericit edil, în condițiile în care nu-și imagina vreodată că va scăpa de gunoiul și focarul de infecție din zona de sud a localității. „Înainte, în acest loc, era un focar de infecție, se strângeau gunoaie peste tot, erau foarte mulți câini.

Această lucrare este una din cele mai mari realizări a localității noastre, iar cetățeanul trebuie să știe de ea. Să știe că am scăpat de acest focar de infecție. Sunt un primar fericit și sper să beneficiem, în continuare, de cât mai multe proiecte de acest gen“, a spus Valentin Saghiu. Valoarea totală a proiectului este de 201.907.376 lei, din care contribuția Uniunii Europene este de 172.731.161 lei.

Proiectul major de investiții „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Constanța” este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Sectorial Mediu. Depozitul urban de deșeuri neconform din Murfatlar avea o suprafață de 3.9 ha, era activ din 1976. Amplasarea depozitului este la sud de localitatea Murfatlar, (în interiorul fostului depozit steril al fabricii de cretă) la o distanță de aproximativ 1,5 km de zona de locuințe.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108