REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

MSC Flaminia se pregăteşte să plece "pe şest" din Portul Constanţa

MSC Flaminia se pregăteşte să plece "pe şest" din Portul Constanţa

Replica API 18 octombrie 2013 | 00:00 582

Pe surse: proprietarii navei nu-şi permit să o decontamineze în România

Pe surse: proprietarii navei nu-şi permit să o decontamineze în România

Informaţie-bombă în cazul navei denumită "bomba toxică plutitoare". Nava Flaminia urmează să părăsească Portul Constanţa, însă nu va ajunge pentru reparaţii în Şantierul Naval Daewoo Heavy Industries. Potrivit unor informaţii obţinute de cotidianul "Replica", contractul cu Daewoo ar fi fost reziliat, iar nava ar urma să plece, cât de curând, din Portul Constanţa, proprietarul fiind reţinut acum doar de formalităţi, şi anume obţinerea unor documente.

Şeful Autorităţii Navale Române, Mihai Andrei, a declarat că momentan nu a ajuns la instituţia pe care o conduce vreo notificare din partea navei Flaminia, cu privire la plecare. La rândul său, prefectul Eugen Bola, "vocea unică" în cazul Flaminia, ne-a declarat că nu ştie nimic despre o eventuală reziliere a contractului cu DMHI: "Nu ştiu, ştiu în schimb că am depăşit 2 mii de tone de deşeuri metalice care au fost descărcate de pe navă". Oficial, aceasta este cifra, însă cine ştie care este adevărul? Autorităţile au fost, de la bun început, reticente în oferirea unor explicaţii, chiar şi în momentul în care s-a descoperit că nava avea o cantitate în plus de deşeuri, faţă de cea iniţial declarată în documente. Revenind la precizările de ieri ale prefectului, iată ce a mai comunicat acesta: "Am discutat cu cei de la şantier. Potrivit lor, nu se pune problema să fie reziliat contractul privind reparaţia navei. DMHI a făcut deja nişte cheltuieli: a cumpărat tablă, oamenii au lucrat...". Însă, tot prefectul a adăugat: "Poate nu s-or fi înţeles la bani, la costuri, posibil să fie vorba despre decontaminare. Poate că nava pleacă din Portul Constanţa, pentru decontaminare, în altă parte, dar după decontaminare se întoarce la reparaţii la DMHI", a opinat Eugen Bola. Contactat de "Replica", vicepreşedintele DMHI, Paul Ilicenco, nu a confirmat informaţia privind rezilierea contractului: "Eu nu ştiu aşa ceva. Poate îmi spuneţi cine v-a furnizat informaţia.... Eu ştiu că nava ajunge în şantier la Mangalia, pentru reparaţii, în luna ianuarie, anul viitor". MSC Flaminia, cu o lungime de 300 de metri, a fost scena unei explozii la data de 14 iulie 2012, în Atlantic, în timpul unei curse între SUA şi portul belgian Anvers. Nava transporta atunci 2.876 de containere, din care 149 conţineau substanţe chimice. După o minimă decontaminare, în Germania, Flaminia nu a fost reparată tot de nemţi, întrucât suma solicitată de aceştia ar fi fost mult peste posibilităţile proprietarului navei. Refuzată în alte şantiere, nava a ajuns până la urmă în Constanţa, în luna mai a anului în curs, iar DMHI ar fi trebui să o repare, mai cu seamă că deţine planurile tehnice ale construcţiei - au explicat, la acea vreme, autorităţile române. În ceea ce priveşte decontaminarea, ea ar trebui să fie făcută, la Constanţa de un consorţiu format din Uni-Recycling, Setcar din Brăila şi Glar Construct din Ploieşti. În momentul de faţă, se vehiculează că decontaminarea ar urma să fie făcută în Grecia, la un preţ mult mai mic sau, cine ştie, poate că "decontaminarea" va însemna doar o deversare a deşeurilor în mare, undeva departe de ochii curioşi ai presei...

Vom reveni

Alexandra ANTON

Citeşte şi:

LINK

LINK

LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108