REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Nămolul terapeutic, în pericol să ia calea exportului. Adio, turism, la Techirghiol!

Nămolul terapeutic, în pericol să ia calea exportului. Adio, turism, la Techirghiol!

Replica API 9 august 2016 | 21:20 2271

Primarul oraşului, îngrijorat de acţiunile Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale

Primarul oraşului, îngrijorat de acţiunile Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale

Lacul Techirghiol este mină de sănătate, proprietăţile nămolului de aici fiind recunoscute la nivel internaţional. În prezent, singura entitate care exploatează nămolul din lac este Sanatoriul Balnear de Recuperare Techirghiol. Acest lucru face ca an de an turiştii să vină la sanatoriu, ba mai mult, în oraşul Techirghiol a mai fost construită o unitate cu funcţii de tratament, recuperare şi relaxare.

Vorbim despre investiţia inaugurată, în 2012, de Casa de Asigurări a Avocaţilor din România: Complexul balnear şi de recuperare „Corpore Sano”. Cu o capacitate de 100 de locuri, acesta oferă servicii medicale şi este construit din banii avocaţilor, însă, întrucât are contracte încheiate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, oricine poate avea acces. Facem aceste precizări pentru a sublinia că, pe lângă tradiţionalul sanatoriu de la Techirghiol, mai există unul, care, chiar dacă nu deţine licenţă pentru exploatarea nămolului, a fost înfiinţat aici tocmai pentru ca cei care vor veni la tratament să beneficieze de beneficiile lacului sărat.

Despre Sanatoriul Techirghiol mai precizăm că, deşi exploatează nămolul din lac, fiind o unitate aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, nu contribuie la bunăstarea bugetului local. În schimb, sanatoriul avocaţilor este, în prezent, cel mai mare contribuabil la bugetul local al oraşului Techirghiol. Acestea fiind spuse, sunt de înţeles motivele de îngrijorare ale reprezentanţilor administraţiei locale, având în vedere că Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), aflată în subordinea Guvernului României, a dat undă verde pentru explorarea resurselor de nămol din Lacul Techirghiol şi altor societăţi. „În calitate de custozi ai lacului, am făcut demersurile necesare pentru ca orice demers întreprins de Agenţia de Resurse Minerale sau de către altcineva să aibă loc cu o consultare a noastră.

Vom căuta să apărăm interesul localităţii. Acum exploatează nămolul doar Sanatoriul Balnear”, a declarat, pentru „Replica”, primarul oraşului, Iulian Soceanu. Având în vedere că trei perimetre ale lacului se află în vizorul unei societăţi, pentru explorare, cu premisele unei viitoare exploatări, Soceanu îşi face griji că nămolul va fi „exportat” în alte zone (sau ţări), iar de aici... posibilul declin al turismului la Techirghiol. Dacă nămolul de Techirghiol ar fi la îndemână, în orice alt hotel din ţară sau lume... de ce ar mai bate drumul turiştii până la Techirghiol? E o temere a primarului, care adaugă: „Vom întreprinde toate măsurile legale pentru păstrarea resursei minerale la Techirghiol”.

Cine a pus ochii pe sănătatea curată din Lacul Techirghiol

La solicitarea „Replica” de Constanţa, ANRM a precizat că, în prezent, pe suprafaţa de 1,668 kmp din Lacul Techirghiol există o licenţă de exploatare pentru nămol terapeutic, în perimetrul „Techirghiol lac SBRT”, al cărei titular este Sanatoriul Balnear, licenţă acordată conform art.60 din Legea minelor nr. 85/2003. În privinţa celorlalte perimetre ale lcalului, ANRM a mai precizat că: perimetrul „Lacul Techirghiol Est” în suprafaţă de 2,60 kmp a fost propus pentru scoatere la concurs pentru concesionarea de activităţi miniere.

„Prin ordinul ANMR 86-13.04.2016, publicat în Mof nr. 331/23.04.2016 partea I, cererea a fost aprobată, iar în acest moment concursul public de oferte, runda 92, se află în desfăşurare”, afirmă conducerea agenţiei. De asemenea, mai arată ANRM, pentru licenţa de concesiune pentru explorare perimetrul „Techirghiol Gughiş”, cu suprafaţa 1,917 kmp, titular SC Formin Techirghiol SRL a fost acceptat de către agenţie.

În fine, adaugă agenţia în răspunsul formulat către cotidianul „Replica”, „permisul de prospecţiune nr. 17.135/2014 din perimetrul Carasluc, cu suprafaţa de 0,811 kmp, titular SC Fromin SA, a fost finalizat, iar raportul final a fost acceptat de ANRM. În formitate cu art. 27 din Legea minelor, titularul permisului amintit anterior a depus la ANRM cerere prin care solicită iniţierea unui concurs public de oferte pentru obţinerea unei licenţe de explorare. În acest moment, respectiva cerere se află în stadiul de analiză”, conchid reprezentanţii agenţiei.

De precizat că Formin SA, din Caransebeş, este reprezentată de Sebastian Vasile Albulescu (care deţine 99,0569% din acţiuni) şi Angela Patricia Brătescu (0,49%). Societatea are în portofoliu proiectarea, executarea şi documentarea de foraje de apă, foraje geotehnice şi foraje geologice. SC Formin Techirghiol SRL, cu sediul tot în Caransebeş, a fost înfiinţată de Formin SA. Asociaţi la “puiul” Formin Techirghiol sunt Sebastian Vasile Albulescu şi Formin SA, reprezentată de Dan Cornel Fara. Administratorul societăţii este Tiberiu Aurelian Duma, care figura, în urmă cu câţiva ani, în conducerea Sinteza SA, societate comercială cu tradiţie în industria chimică românească, unul din produsele companiei fiind acidul salicilic sublimat, folosit în industria coloranţilor, intermediar în industria farmaceutică şi cosmetică.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108