REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

PIETONII constănţeni, KAMIKAZE pe străzile din municipiu

PIETONII constănţeni, KAMIKAZE pe străzile din municipiu

Replica API 20 februarie 2017 | 11:05 181

Pietonii constănţeni nu ţin cont de regulile de circulaţie! Aşa se face că numai vineri, 17 februarie a.c., s-au produs două accidente rutiere în care au fost implicaţi pietoni care au traversat strada neregulamentar. Atât pietonii, cât şi şoferii sunt obligaţi să respecte regulile de circulaţie rutieră. Pe fondul nerespectării conduitei rutiere, în numai o singură zi s-au produs două accidente rutiere în municipiul Constanţa, în care au fost implicaţi pietoni care s-au angajat în traversarea străzii prin loc nepermis. Vineri, 17 februarie a.c., la ora 10.17, un bărbat în vârstă de 60 de ani, din Constanţa, a condus un autoturism pe bulevardul I.C. Brătianu, unde a surprins şi accidentat uşor o femeie, în vârstă de 32 de ani, care s-a angajat în traversarea străzii prin loc nepermis şi fără să se asigure. În aceeaşi zi, la ora 19.34, un alt bărbat, în vârstă de 67 de ani, a condus un microbuz pe bulevardul Aurel Vlaicu, unde a surprins şi accidentat uşor o adolescentă, în vârstă de 17 ani, care s-a angajat în traversarea străzii prin loc nepermis şi fără se se asigure. În ambele cazuri au fost întocmite dosare penale.

Indisciplina pietonală, principala cauză a accidentelor rutiere în Constanța!

Pietonii care traversează riscă amenzi usturătoare. “Amenda este cuprinsă între 2-3 puncte de amendă. Un punct de amendă este de 125 de lei. Principala cauză a accidentelor rutiere în municipiul Constanța, dar și în toate localitățile urbane în special în cele aglomerate, este indisciplina pietonală.”, au precizat polițiștii rutieri.

Șoferii spun că de cele mai multe ori întâmpină probleme cu pietonii, în special cu pensionarii care nu traversează pe trecerea de pietoni ori din grabă, ori din inconștiență. “La abator au facut ei pasaj, dar nu este folosit. Păi cine are timp să urce, să coboare scări? Pierzi promoția și rândul la casa supermarketului. Bătrânii din zonă sunt de o agresivitate greu de imaginat. Nu copiii sunt imprevizibili, ci aceștia! Trebuie poliție zilnic pe acolo, să dea amenzi non-stop.”, a precizat un cititor al ziarului “Replica”.

Constănțenii, nemulțumiți de numărul trecerilor de pietoni

Dacă unii șoferi constănțeni susțin că pietonii au un comportament haotic în traficul rutier din oraș, alții motivează traversearea străzii prin loc nepermis spunând că nu ar exista îndeajuns de multe treceri pentru pietoni, iar cele care sunt, nu sunt sunt situate corespunzător. “Alo, serviciul circulație, mai faceți o trecere de pietoni lângă sensul giratoriu de pe Soveja, de la City Park. Trebuie să ocolești 700m ca să poți intra în parc de pe strada Brândușelor. În prezent sunt două variante, ori pe la Gravity, ori pe la intersecția cu Lăpușneanu . Pe Lăpușneanu sunt și treceri la fiecare alee dintre blocuri.”, a declarat un constănțean.

Educaţie rutieră pentru elevii constănţeni

Reamintim că autoritățile locale au demarat un proiect de conștientizare și educare rutieră pentru elevii constănțeni în luna noiembrie a anului trecut (nr.2016). În baza colaborării permanente, Poliţia Locală, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța prin Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Inspectoratul Școlar Județean Constanța, au desfășurat vineri, 11 noiembrie a.c., activități de educație rutieră la Școala Gimnazială nr. 23, Constantin Brâncoveanu. Scopul activității este unul comun, prevenirea vătămării copiilor și adolescenților prin accidente rutiere, prin formarea abilităților și comportamentului rutier responsabil în calitate de pietoni, skate rollers și conducători de vehicule cu două roți. Activitatea practică a constat în povestiri însotite de fișe de lucru. Pentru evitarea producerii unor evenimente neplăcute, recomandăm participanților la trafic să depună eforturi concentrate în vederea creșterii siguranței rutiere, să fie conștienți de traficul rutier, minorii să fie permanent însoțiți de un adult și să aplice reguli minimale de circulație în calitate de pietoni.

“Traversați numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de stradă! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite! La orice traversare, opriți-vă în afara parții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou! Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul ca atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat trebuie sa fiți mai prudenți! Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Dați șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare! Când traversați prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate – este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați. Copiii nu trebuie lăsați să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele. Nu uitați! – copiii imită comportamentul rutier al adulților. Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar acolo unde acestea lipsesc mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față! Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ. Fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!”, ne recomandă polițiștii rutieri.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108