REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Planuri la Spitalul Judeţean: iluminare Led şi înfiinţarea unui Centru Regional de Urgenţă Materno-Infantil

Planuri la Spitalul Judeţean: iluminare Led şi înfiinţarea unui Centru Regional de Urgenţă Materno-Infantil

Replica API 27 mai 2015 | 21:23 172

Căpăţână: „Solicit sprijin. Este un proiect foarte important pentru Constanţa”

Căpăţână: „Solicit sprijin. Este un proiect foarte important pentru Constanţa”

Spitalul Clinic Judeţean Constanţa ia în calcul implementarea a două proiecte importante până în anul 2020. Unul se referă la eficientizarea energetică a clădirii. „Am propus ca toată iluminarea să se facă prin tehnologie Led. Consumurile în prezent sunt uriaşe, ar însemna o economie de 30%. Ar fi 3.000 de euro câştig lunar. În prezent se plăteşte cam 100 de mii de lei lunar pe parte de iluminat”, a declarat dr. Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Acesta ia în calcul să liciteze la Bursa Română de Mărfuri consumul de curent electric pe modelul Spitalului Municipal Mangalia. „Suntem consumatori eligibili. (…) Sunt o grămadă de spitale în ţară care au recurs la asta. Noi căutăm un broker bun care să se bată în ringul bursei pentru banii spitalului. Suntem un consumator foarte mare de energie electrică. (…) Din ce calcule am făcut noi este posibil să facem o economie de 10 la sută cumpărând energie de pe Bursă. Plus că vom scăpa dintr-un sistem captiv”, susţine dr. Căpăţână.

Totodată, dr. Căpăţână vrea să înlocuiască ferestrele, cu unele tip termopan, pentru eficientizarea energetică. Al doilea proiect se referă la înfiinţarea unui Centru Regional de Urgenţă Materno-infantil. Va fi ca o extensie a Spitalului Judeţean, o clădire modern. Noua clădire va fi ridicată în curtea Spitalului Judeţean. Valoarea investiţiei este estimată la 15 milioane de euro, din care 9 milioane numai pentru dotări.

Potrivit proiectului, centrul ar urma să fie construit pe 1.000 de metri pătraţi, fiind prevăzut cu subsol, parter şi cinci etaje. În respectivul Centru Regional de Urgenţă Materno-Infantilă ar urma să funcţioneze Clinicile de Obstetrică - Ginecologie, Neonatologie, Pediatrie şi Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică. Ambele proiecte vor beneficia de fonduri europene. „Fac un apel la constănţeni, tulceni, călărăşeni, societatea civilă, să sprijine proiectul privind construcţia unui Centru Regional de Urgenţă Materno - Infantil. În proiectele regionale actuale se permite construcţia de spitale.

Noi am spus generic centru. O să avem o discuţie cu cei de la unitatea de management să vedem dacă putem schimba denumirea. De ce un centru? Înfiinţarea unui spital presupune schimbarea numărului de paturi a nivel naţional ceea ce nu mi se pare în regulă. Un spital mai înseamnă director, director economic şi o întreagă structură pe care noi o avem deja.

Noi nu dorim decât o extensie a Spitalului Judeţean, o clădire modern în care să putem muta secţiile de Obstetrică, Neonatologia, Pediatria, Ortopedia Pediatrică şi Chirurgia, cu săli de operaţie şi săli de naştere, toate la acelaşi nivel şi care să poată să folosească nevoilor de servicii medicale pentru copii pe toată regiunea noastră.

Fiind maternitate de gradul III şi suntem obligaţi să primim orice caz grav din zona noastră de responsabilitate şi credeţi-mă că sunt cazuri grave şi multe”, a declarat dr. Dănuţ Căpăţână. În acest sens, marţi, 26 mai, s-a făcut primul pas: „S-a trimis cererea tehnică”, a explicat managerul, urmând să fie făcute şi studiile de fezabilitate.

„Toate proiectele despre care discutăm trebuie să se întâmple în intervalul 2015-2020. Sper ca toate asociaţiile de mămici, tătici şi ce o mai fi, să ne sprijine. Sprijinul cel mai important este la Unitatea de Management care împarte aceşti bani pe proiectele regionale. Acolo nu suntem numai noi. Noi am estimat spitalul la 15 milioane de euro, din care 6 milioane de euro pentru construcţie şi 9 milioane de euro pentru dotare. Maximul la care putem aplica este 17 milioane de euro. Pe toată această regiune există 50 de milioane de euro, sumă care trebuie împărţită pe toate judeţele care fac parte din zona Sud-Est. Este un proiect foarte important pentru Constanţa, pentru Regiunea Dobrogea. Solicit sprijin pentru a putea duce la bun sfârşit acest proiect”, a mai precizat Căpăţână.

CJC şi-a asumat partea de cofinanţare

Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) şi-a asumat partea de cofinanţare în cazul proiectului privind unitatea dedicată copiilor. “Au spus că, indiferent că este 2 la sută sau 25 la sută, fără nici un fel de problemă, ne vor ajuta în acest demers. Este un proiect foarte important pentru toţi copiii, mamele, taţii, bunicii din zona asta. La sfârşitul verii sperăm să avem măcar un accord de principiu şi să trecem la studiul de fezabilitate. Studiul de fezabilitate ar pune pa masa comisiei nişte lucruri concrete. Sper ca tot acest demers să se termine undeva la sfârşitul anului. Eu cred că un astfel de proiect ar dura minimum doi ani şi jumătate. Aplicantul va fi Consiliul Judeţean pentru că este ordonator de credite şi ne-am împiedicat de cofinanţare. Toate proiectele cu finanţări europene trebuiesc demarate până la sfârşitul exerciţiului financiar 2020, chiar dacă ele se încheie în 2012. Eu sunt bucuros pentru că am conturat acest proiect şi Consiliul Judeţean ne-a ajutat şi ne ajută în continuare, fiind de acord cu acest demers. Fac apel la organizaţii neguvernamentale, deputaţi, senatori, să ne ajute. Pot să ia legătura cu noi, să facem lobby, măcar la intenţie să putem să fim vocali. Contează foarte mult modul cum îţi vinzi până la urma marfa şi eu zic că avem suficiente argumente pentru a finaliza un astfel de demers”, a declarat dr. Căpăţână.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108