REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Protest la Spitalul Judeţean Constanţa

Protest la Spitalul Judeţean Constanţa

Replica API 31 ianuarie 2015 | 11:24 372

Căpăţână, despre acuzaţiile grave: "unele sunt lipsite de orice fel de logică"

Mămicile din Constanţa, care doresc renovarea şi reabilitarea Secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, au anunţat în spaţiul virtual că vor declanşa o acţiune de protest. Astfel, sâmbătă, mai multe mămici s-au adunat în faţa unităţii de tratament. Demersul lor vine la nici o zi după ce ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a precizat că va aloca fonduri pentru reabilitarea Secţiei de Pediatrie.

"Sâmbătă, 31.01.2015, ora 11:00, dăm întâlnire în faţa Spitalului Judeţean Constanţa tuturor mămicilor şi persoanelor ce doresc renovarea şi reabiliatrea Secţiei de Pediatrie. Vă rugăm să vă îmbracaţi în negru şi să aveţi lumânări. Vom aprinde câte o lumânăre pentru fiecare îngeraş plecat în ceruri. Nu putem permite şi altor mămici să treacă prin asemenea durere! (...) Cu cât sunt mai multe persoane cu atât mai bine. Şi asta trebuie făcută mai multe zile la rând", se arată într-o postare pe grupul închis "Mămici Constanţa".

UPDATE:

Mămicile nu se consolează cu ideea că "ministrul a promis", aşa că au ignorat vremea ploioasă şi au ieşit în stradă.

"Nu este un moment tocmai plăcut, însă în toată nebunia asta sperăm să avem o veste bună, zicem noi. Pentru noi nu este o consolare faptul că s-a promis. Este imposibil de greu să treci prin aşa ceva şi vrem să facem o schimbare pentru viitorul nostru. Nu se poate accepta în anul 2015 aşa ceva. Nu suntem în lumea a treia, suntem o ţară în Europa şi vrem condiţii decente, copiii noştri să trăiască şi să nu se moară aşa uşor. Mă bucur că lumea a venit, să se vadă că vrem să schimbăm ceva şi vreau ca toată lumea să aibă curajul să îşi spună povestea. Aşteptăm să se înceapă lucrările şi atunci ne vom considera victorioşi. Am venit la protest să se schimbe ceva", au declarat protestatarele.

Acuzaţii grave

Tot ele au povestit tragedia altei mame, care și-a dus copilul la spital pentru ”tratament profesionist" și a plecat cu el "în coșciug”: "Oana David ne povesteşte pe scurt ce a trăit în Secţia de Pediatrie: "Fiecare cuvânt este adevărat! Am trecut prin aceleași probleme şi am văzut tot ce era mai urat! Finalul poveşti mele este cel mai dureros, dar des întâlnit în acest spital... Înainte cu două zile să trec prin asta... Un alt copilași de 8 luni s-a stins din viață pentru că nimeni nu l-a băgat în seamă, la fel şi băiatul meu, care o săptămână întreagă a făcut temperatură şi 18-20 de scaune pe zi... Dar, doctorii spuneau că nu este deshidratat şi nu i-au băgat deloc perfuzii... L-am cântărit înainte cu o noapte să plec la spital, avea 7 kilograme şi în ultima zi de viața 5,700 kg. (10 zile am stat internată) ... Mi s-a spus că este un virus şi că ăsta este parcursul lui... Febră, vărsături şi scaune multe... Dacă nu se face nimic, prin aceeași durere vor mai trece şi alte mame ...". Mămicile care s-au strâns sâmbătă în curtea spitalului au aprins lumânări la troiţă şi au recunoscut că au trăit o experienţă neplăcută: "Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am copilul încă în viaţă. Acum nouă luni avea febră, dureri abdominale şi m-am prezentat la Urgenţă. Acolo mi s-a spus că ar avea bronşită, dar fără să-i fi făcut ecografii. A doua zi, copilul se simţea tot rău, iar medicii au spus că are pneumonie. A treia zi copilul se simţea foarte rău şi am aflat că are enterocolită şi am ajuns cu el la Infecţioase. De acolo am aflat că are peritonită şi că trebuie operat. Ajunşi la Secţia de Chirurgie, doamna dr. Gabriela Dascăl (şefa Colegiului Medicilor din Constanţa -n.r.) ne-a spus că ne face o favoare că ne internează şi că nu ştie dacă va fi operat. Eram disperată, nu mai ştiam ce să fac. Plângând l-am găsit pe domnul dr. Tica, care mi-a văzut copilul şi a confirmat că are peritonită şi l-a operat. Am făcut o reclamaţie direct la Bucureşti, la Colegiului Medicilor, şi mi s-a spus că fac mai întâi o reclamaţie la Colegiul Medicilor din Constanţa. Am făcut reclamaţia şi de nouă luni nu mi s-a răspuns. Eu şi acum nu mi-am revenit psihic şi când văd ambulanţe pe stradă încep să tremur din cauza coşmarului prin care am trecut. Acum copilul este bine. El a avut o apendicită care a dat în peritonită din cauza medicilor, pentru că nu s-a făcut o analiză. Primul diagnostic a fost bronşită".

Managerul salută demersul mămicilor din Constanţa

Managerul Spitalului Judeţean, dr. Dănuţ Căpăţână, spune că în ceea ce priveşte condiţiile igienico-sanitare "nu am făcut nici un secret că există secţii nerenovate în spital, la fel cum există şi secţii renovate". Cât despre acuzaţiile grave la adresa medicilor care ar lăsa copiii să moară, iar pacienţii sunt ignoraţi de personalul sanitar, managerul spitalului a precizat că: "afirmaţiile mi se par, unele dintre ele, lipsite de orice fel de logică". Cât despre excrementele de rozătoare din saloane, managerul susţine că: "Dacă ar exista în spital, ar fi pe toate secţiile. Repet ce am spus şi cu altă ocazie şi anume că nu vreau să suprapunem faptul că secţiile sunt nerenovate cu faptul că ele nu sunt întreţinute în condiţii igienico-saniatre aşa cum prevăd normele aflate în vigoare. Şi pe secţiile nerenovate şi pe secţiile renovate se aplică aceleaşi reguli de dezinsecţie şi dezinfecţie. Sunt registre, tabele şi pot fi puse la dispoziţia organelor de control care au şi fost şi au constatat că Secţia de Pediatrie este nerenovată, iar restul de acuzaţii că ar fi un focar de infecţie sunt neadevărate. Toate aceste lucruri sunt susţinute de probe biologice de laborator, de o autoritate în domeniu. Aş ruga persoanele care fac astfel de afirmaţii să fie mai atente când le fac, pentru că nu putem ignora ceea ce este obiectiv şi ceea ce facem zi de zi şi ne străduim ca într-o secţie care arată cum arată să întreţinem un grad de igienă ridicat. Afirmaţiile de genul că există epidemie sunt foarte grave. Noi am făcut tot ce ţine de noi. Nu există nici un fel de epidemie pe Secţia de Pediatrie. Dacă cineva este nemulţumit de vreun anumit doctor, de vreun serviciu medical, există calea legală şi normală prin care poate să facă o reclamaţie către noi şi către Colegiul Medicilor. A arunca vorbe în vânt la adresa medicilor, eu le resping categoric. Oamenii aceştia stau de dimineaţa până seara în spital, văd mii de oameni, salvează vieţi omeneşti şi în orice spital din lume mai sunt şi cazuri depăşite. Dacă există vreo culpă medicală, eu nu voi acoperi un caz de malpraxis". Managerul salută demersul mămicilor din Constanţa. "Prin eforturile Spitalului Judeţean , conjugat cu ceea ce au făcut dumnealor pe reţelele de socializare, avem confirmarea de la Ministerul Sănătăţii că va aloca bani pentru modernizarea şi reabilitarea secţiei sau pentru construirea unui corp nou", a explicat dr. Căpăţână. La acest moment nu se cunoaşte valoare exactă a investiţiilor, însă se lucrează la un memoriu ce va ajunge pe masa ministrului Sănătăţii, iar pima tranşă de bani pentru reabilitare va ajunge la Constanţa la începutul lunii martie 2015, a precizat managerul. "Dacă noi vom avea filă de buget în luna martie, probabil că undeva la sfârşitul anului, începutul anului viitor, secţia va fi gata. Până atunci lucrăm. Dacă avem bani ne apucăm de lucru", a dat asigurări dr. Căpăţână.

În urma demersului conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf.Apostol Andrei” Constanța la Ministerul Sănătății și a nemulțumirilor semnalate de către aparţinătorii copiilor care au fost internaţi și tratați în Secția Pediatrie, ministrul Nicolae Bănicioiu a decis să acorde de urgență fonduri pentru reabilitarea Secției de Pediatrie. "Mai mult, domnul ministru s-a angajat să se implice direct în identificarea surselor de finanțare pentru construirea unei noi clădiri unde să funcționeze o nouă Secție de Pediatrie", a transmis conducerea Spitalului Judeţean.

Căpăţână: Se fură în spitalele din România

Managerul celei mai mari unităţi de tratament de la malul Mării Negre, dr. Dănuţ Căpăţână, a recunoscut sâmbătă în faţa presei faptul că: "se fură în spitalele din România". Acesta a declarat că din spitale "se fură începând de la capacele de WC şi până la sifoanele de pardoseală. Pe Secţia de Pediatrie, o secţie nerenovată, sifoanele de pardoseală sunt de când s-a înfiinţat spitalul. Sifoanele de pardoseală sunt din fontă şi au 4-5 kilograme. Se fură... de către taţi, probabil. Se fură. Noi tot timpul stăm şi le înlocuim. Este o chestiune care ţine strict de educaţia pacientului. În zonele renovate nu se întâmplă lucrul ăsta. Acolo sifonul de pardoseală e modern, e o tablă şi nu prezintă interes". De precizat faptul că unitatea de ptratament este păzită de angajaţii unei societăţi de pază şi protecţie.

Medicii sunt rugaţi să aibă o atitudine corespunzătoare şi civilizată

Medicii sunt sfătuiţi să respecte regulamentul spitalului. "Sfatul meu pentru cadrele medicale este să îşi facă în primul rând meseria aşa cum trebuie, să dea pacientului tot ce este mai bun. Scrie şi în regulamentul spitalului că, faţă de pacienţi şi colegi, angajatul trebuie să aibă o atitudine corespunzătoare şi civilizată. Secţiile nerenovate nu sunt mizerabile. Punct. Există plan de dezinsecţie în tot spitalul. Şobolani în spital nu avem. Poate accidental, dar nu ne-am confruntat cu astfel de probleme", a declarat dr. Căpăţână.

Mesaje pline de indignare

Carmen Lepădatu Ciulean susţine pe o reţea de socializare că: "o mână se spală pe alta... Cunosc foarte bine situaţia, pentru că am lucrat în acest spital în urmă cu 17 ani... Nimic schimbat în bine, doar în foarte rău... Acelaşi cancer în sistemul sanitar... să nu vă fie frică mămici... Acum e momentul să acţionaţi! Mass media şi internetul este o armă puternică în mâinile voastre. Eu am aflat de acest caz printr-un grup din diaspora! Aşa că aveţi toate atuu-rile!". Mariana Prutianu notează: "Cât tupeu pe Direcţia de Sănătate Publică să vină şi să constate că totul este în regulă. De când gândacii, lenjeriile murdare, paturile ruginite, pereţii murdari sunt permise? Ăsta este spital nu ghetou, aici oamenii vin să se însănătoşească nu să plece mai bolnavi. Înseamnă că biscuiţii expiraţi din magazine şi alte produse ar trebui consumate, dacă noi acceptăm condiţiile infecte dintr-un spital". O altă mămică susţine că: "trebuie să ne unim şi să luptăm împreună! Surse din spital spun că s-ar intra în carantină. Şase mame au fost sfătuite să nu se interneze pentru că jumătate din Secţia de Pediatrie va intra în carantină pentru enterocolită. Rog aceste mame să ne povestească cu exactitate ce s-a întâmplat. Medicii nu au curajul de a face publică informaţia din teama de a nu fi demişi din funcţie. Spitalul a fost amendat de DSP, însă domnul manager, afirmă că Secţia de Pediatrie nu este un focar de infecţie. Dacă nu ne unim acum să schimbăm sistemul, nu o vom face niciodată! Încep să curgă ameninţările la adresa mea, însă nimeni şi nimic nu mă sperie! Lupt pentru dreptul meu şi pentru adevăr ! Va trebui să organizăm acel protest şi să facem în aşa fel încât să semnalăm aceste nereguli, Parlamentului European. Dacă autorităţile din România nu vor soluţiona acest caz, dacă nu ni se va face dreptate, vom lupta până când vom învinge, cu orice mijloace! Mulţumesc tuturor părinţilor ce au curajul de a lupta pentru viitorul copiilor noştri!"

Vezi şi:

http://www.replicaonline.ro/constanta-este-singurul-judet-din-romania-fara-spital-pentru-copii-207487/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108