REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° ConstanÈ›a Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° ConstanÈ›a Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Rachieru vrea să "pună cruce" repartitoarelor. Ce soluţii are în vedere

Rachieru vrea să "pună cruce" repartitoarelor. Ce soluţii are în vedere

Replica API 18 februarie 2014 | 00:00 149

RADET, concluzii după ce şi-a pus populaţia în cap

RADET, concluzii după ce şi-a pus populaţia în cap

Directorul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), ing. Ilie Rachieru, are o problemă cu repartitoarele de cost. În cadrul unei mobilizări de presă, organizată luni la sediul RADET, Rachieru şi-a spus toate of-urile. Ba că nu sunt bune, ba că legea e de partea lui sau parcă nu prea, cert este că lui Rachieru i "s-a luat" de povestea repartitoarelor şi ar cam vrea să scape de ele. Cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru directorul RADET.

Ca o adevărată confesiune la preot, Rachieru s-a plâns că firmele în cauză s-au plimbat din uşă-n uşă şi au convins oamenii să încheie contracte, lăsând astfel RADET cu "buza umflată". În sprijinul acestor oameni, despre care Rachieru zice că "s-au ars", directorul RADET propune soluţii, sesizări, retrageri de licenţe, un amalgam de demersuri pentru rezolvarea problemei repartitoarelor. "Administratorul este angajatul dumneavoastră, cei care l-au numit. Asociaţia de proprietari se numeşte administrator, aşa că este angajat. Vor să-l schimbe, îl schimbă, vor să-l tragă la răspundere, îl trag la răspundere. Trebuie să luăm atitudine, pentru că trebuie să vedem. Nu putem spune că toţi administratorii nu îşi fac datoria. Sunt convins că mulţi îşi fac datoria, dar după câte ştiu, există administratori care au furat de la asociaţii. Noi avem rugămintea la populaţie: dacă au probleme legate de împărţire să sesizeze RADET şi noi ne angajăm ca aceste sesizări să ajungă unde trebuie. Vom discuta şi cu firmele de repartitoare, în caz contrar vom face sesizare la ANRSC şi vom cere retragerea licenţelor, pentru că nu îşi fac datoria. Este clar că în condiţiile în care, la un apartament să spunem, cum este cazul asociaţiei 468, iese media undeva la 0,8% gigacaloria şi a facturat 4%, este pur şi simplu o glumă de prost gust. Nu se poate aşa ceva, e clar că nu e în regulă. Aceste firme au contract cu asociaţiile de proprietari, direct cu ele. Ele au fost agrementate de cei de la ANRSC şi au umblat din apartament în apartament şi au făcut contract cu asociaţiile de proprietari. În Constanţa, sunt şapte astfel de firme", a menţionat Rachieru.

Pe de altă parte, în contextul în care 30% din suprafaţa radiantă a unui bloc o reprezintă conductele, restul de 70% însemnând suprafaţă de radiere a caloriferelor, în cazul debranşărilor, obligaţia asociaţiilor de proprietari este să calculeze cotă fixă pentru toată lumea, adică şi la cei care s-au debranşat. Cu alte cuvinte, te-ai debranşat, dar eşti bun de plată.

"Ideea a apărut de când au apărut repartitoarele de cost pe piaţă. În legea 325, se explică foarte clar că se calculează parte comună. Din punct de vedere tehnic, această parte fixă nu poate fi mai mică de 30%, pentru că asta reprezintă instalaţia comună, raportată la cea a blocului. În blocurile unde nu există repartitoare, oamenii nu reclamă, au un consum normal, cum au avut dintotdeauna. (...) Firmele de repartitoare, dacă vă aduceţi aminte când s-au instalat prima dată, au insistat foarte mult, ca acest consum fix să fie între 30 şi 50%. ANRSC fixase o temă din-asta până când au renunţat la ea. În momentul în care au renunţat la ea, au zis că se montează un repartitor de cost pe o conductă undeva la un subsol. E o prostie, nu înregistrează nimic. În condiţiile în care s-ar păstra acest raport, cel care îşi închide caloriferul va plăti mai puţin, dar nu deloc, iar cel care îşi lasă la maxim caloriferul deschis, plăteşte o factură similară cu cea pe care o plătea în momentul când s-a mutat în bloc şi nu era nici o problemă. (...) Trebuie găsită o soluţie şi la asta lucrăm, să facem un protocol de împărţire, prin care să se ţină cont de consum fix şi consum variabil. Se poate face contract cu asociaţia şi convenţie de facturare cu fiecare apartament în parte, în condiţiile în care acceptăm de comun acord să stabilim un astfel de protocol. Consumul îl lămurim cu asociaţia, facem contract de furnizare, iar convenţia de facturare o facem cu fiecare în parte. Eu pot să facturez direct la apartament, dar am la bază ceva prin care am stabilit prin împărţire. Acea parte comună nu pot să o împart direct la un apartament, trebuie să avem o înţelegere. La asta lucrăm, încercăm să facem o formă de repartizare a consumului şi, săptămâna viitoare, prezentăm un algoritm de calcul", a concluzionat Rachieru.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108