REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

REFERENDUM la Băneasa. Explicaţii: de ce vrea un oraş să redevină comună

REFERENDUM la Băneasa. Explicaţii: de ce vrea un oraş să redevină comună

Replica API 25 mai 2017 | 02:08 815

Localitatea Băneasa a devenit oraș în anul 2004 prin Legea nr. 83/2004 prin declararea ca orașe a unor comune, având ca sate aparținătoare Negureni, Făurei și Tudor Vladimirescu.

Având în vedere condițiile impuse de Uniunea Europeană pentru integrare, a apărut ca oportun acest ”upgrade” în mai multe localități din țară, luând naștere o serie de orașe prin unificarea mai multor sate cu o comună mare dacă distanța fată de cel mai apropiat oraș era mai mare de 25 km.

La acea dată (în anul 2004), Băneasa avea un spital – Centrul de Sănătate Băneasa, dar și o judecătorie, care exista doar pe hârtie deoarece judecătorii de aici lucrau la Judecătoria Medgidia. Astăzi, ele au devenit o amintire a vremurilor de altădată.

Și speranțele oamenilor că vor ajunge să trăiască precum orășenii au pălit rând pe rând. Autoritățile locale nu au putut accesa nici un proiect de dezvoltare durabilă în cei aproape 13 ani scurși de la obţinerea statutului de oraş.

După îndelungi dezbateri atât în consiliul local, dar și cu cetățenii, și după constituirea în Consiliul Local a unei comisii de analiză care a strâns date în vederea demarării procedurilorde schimbare a statutului localității, consilierii PSD din Consiliul Local Băneasa au inițiat proiectul de hotărâre privind schimbarea statutului localității.

Proiectul a trecut cu 13 voturi pentru și 2 abțineri - comisia de analiză reușind să demonstreze inclusiv colegilor din opoziție că principalii indicatori minimali de definire a localităților urbane existenți în anexa II din legea 351/2001 nu mai sunt atinși la Băneasa, ei involuând treptat, ceaa ce face ca localitate Băneasa să devină practic incompatibilă cu statutul de oraș.

Data referendumului a fost stabilită pentru data de 11 iunie, dată la care au loc și alegerile parțiale în România.

De menționat este faptul că Prefectul județului Constanța, Adrian Viorel Nicolaescu, a fost alături de administrația locală din Băneasa, acordând tot sprijinul necesar pentru ca referendumul din 11 iunie să se desfășoare în bune condiţii, după cum susţine primarul Paul Coliş.

Dacă peste 25% din popolația cu drept de vot va vota pentru schimbarea statutului localității, documentele vor ajunge la Ministerul Dezvoltării urmând ca apoi să fie aprobată de către guvern modificarea. Populația cu drept de vot a orașului Băneasa este de aproximativ 4.300 de persoane cu drept de vot.

De reținut este faptul că primarul Paul Coliș, alături de consilieri, va pune la punct organizarea referendumului cu un buget minimal de 7.500 lei, in comisiile de la secțiile de votare existând numeroși membri care fac muncă voluntară.

Ca și avantaje ale modificării statutulu, primarul din Băneasa enumeră:

Taxe și impozite mai mici pentru populație;

Taxe și impozite mai mici pentru terenul agricol;

Accesarea de fonduri europene prin AFIR pe măsura 3-2-2 pentru rețele de apă, canalizare, reabilitare școli etc;

Accesarea de către populație de bani europeni;

Scăderea cheltuielilor de personal din administrația locală, și lista poate continua.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Veniti in Techirghiol sa vedeti: strazi neasfaltate, fara canalizare, fara trotuare, haite de caini, mizerie, gunoaie peste tot, colectarea de gunoi menajer o data pe saptamana. O aratare de oras, iar cetateni platesc ca prostii, sa reorganizat impartirea pe "ZONE", zona B este chiar la marginea "orasului". Toate acestea pentru a se platii mai multi bani pe impozite, deoarece primaria are peste O SUTA de angajati. Trai neneaca conform indictiilor "europei".
8
0
A venit acum Fagadau si continua proiectele lui Mazare, da autorizatii de urbanism la machedoni. Uita-te la articolul cu sedinta de consiliu si vezi ce proiecte vrea sa initieze.
8
0
Da,avem primar!Avem primar care se implica,care munceste,caruia ii pasa de oameni!Baneasa incepe sa traiasca!
0
13
Trebuia tinut inca R Mazare si N.Constantinescu si ajungeam mai rau ca Medgidia si Mangalia. Nu observati ca suntem ultimi din tara . Unde au ajuns Timisoara, Aradul , Oradea , Brasovul , Clujul sasamd. Mai trebuiau inca trei cartiere H. Coanda in est , vest si sud si ajungeam de tot rasul Romaniei . Halal alegatori , ne-au hotarat soarta orasului tiganii votanti ai lui Mazariche , Asa ne trebuie !
3
7
un primar realist edilul Banesei!Si fagadaul nostru ar trebui sa se gandeasca putintel;ori se apuca de treaba,ori retrogradam si noi mai bine la titlul de comuna pt.ca aspectul asta e:drumuri medievale,carutasi,caini,gunoaie la orice colt de strada,vile langa cocioabe,blocuri peste alte blocuri,parcuri ioc,.s.a.m.d,etc.
6
5

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108