REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Teatru creştin, la Constanţa! Piesa fostului mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, s-a jucat cu sala plină

Teatru creştin, la Constanţa! Piesa fostului mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, s-a jucat cu sala plină

Replica API 18 iulie 2014 | 16:20 264

Când actorii cu acte în regulă migrează la diferite teatre independente pentru a putea avea activitate de sezon, opt liceeni din Târgu Mureş au priceput că teatrul poate schimba mentalităţi şi concepţii, poate emoţiona şi ridica nivelul de civilizaţie şi s-au gândit să le ofere constănţenilor o porţie zdravănă de cultură.

Constănţenii s-au călcat în picioare pentru a prinde un loc la "Hoţul de mărgăritare". Pieasa de teatru, semnată de fostul mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, a adunat zeci de oameni, joi seară, la Casa de Cultură din Constanţa. Piesa prezintă pilda evanghelică a Fiului Risipitor -plecarea de acasă a fiului cel mic, cu partea lui de avere, risipirea averii şi întoarcerea acestuia din pribegie - şi a fost pusă în scenă de trupa de Teatru Religios a Colegiului Naţional Alexandru Papiu Ilarion din Târgu Mureş, coordonată de prof. Ilie Cristian Manta. Programată în Sala Mică a Casei de Cultură, organizatorii evenimentului s-au văzut nevoiţi să mute spectacolul într-un spaţiu mai generos.

"Vreau să vă mulţumesc că aţi venit în această seară, într-un număr atât de mare, la un nou eveniment organizat de Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din România-Filiala Constanţa. Evenimentul are loc cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi cu participarea Mânăstirii Ioan Casian şi a Şcolii Brâncoveneşti. Ne cerem iertare, pentru că nu ne aşteptam", a declarat protosinghel Iustin Petre, stareţul Mânastirii Sfântul Ioan Casian din comuna Târguşor.

După 20 de minute de reorganizare, coordonatorul actorilor amatori a ţinut să le menţioneze constănţenilor că vor asista la un altfel de teatru: "Suntem teatru amator. Să vă rugaţi pentru noi şi să ne toleraţi. Doamne, ajută!" Liceenii au dat startul bunei dispoziţii în aplauzele iubitorilor de teatru creştin. Timp de o oră şi jumătate, actorii amatori au trecut prin diferite situaţii, dar au dispus de toate instrumentele necesare pentru a transmite emoţie. "Dumnezeule! Cum poate exista pe lume atâta minciună?", "Fraţii mei, plecările sunt fireşti, dar întoarcerile sunt întregi", "Prostul să nu se mai vaite decât de noroc", sunt doar câteva din replicile actorilor.

Scenografia a fost alcătuită din puţine obiecte, dar multifuncţionale şi de efect. Piesa de teatru a fost scrisă în anul 1952, publicată de-abia în anul 1992, fiind îndrăgită de public. Actorii au fost prezenţi miercuri şi la Năvodari.

A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108