REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

13 trucuri pentru a renunța la fumat

13 trucuri pentru a renunța la fumat

Replica API 4 decembrie 2021 | 00:00 774

Fumatul este un obicei nociv, care afectează sănătatea pe termen lung. Hai să vedem cum poți renunța la acest obicei și la ce trucuri poți apela, scrie doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

1. Găsește-ți motivația

Pentru a te lăsa de fumat, ai nevoie de o motivație puternică, personală. Poate fi pentru a-ți proteja familia de fumatul pasiv. Sau pentru a reduce riscul de a face cancer pulmonar, boli de inimă sau alte afecțiuni. Sau pentru a arăta și a te simți mai tânăr. Alege un motiv suficient de puternic pentru a depăși nevoia de a-ți aprinde o țigară.

2. Pregătește-ți din timp strategia de renunțare

Pentru a reuși să te lași pe termen lung, este nevoie de mai mult decât să-ți arunci pachetul de țigări care ți-a rămas. Fumatul este o dependență. Creierul este dependent de nicotină. Pregătește-ți în avans strategia care să te ajute să te lași definitiv, pentru a nu ceda la prima tentație. Întreabă-ți medicul despre toate metodele care te pot ajuta, cum ar fi cursuri și aplicații de renunțare la fumat, consiliere, medicamente și hipnoza. Vei fi pregătit pentru ziua în care alegi să renunți.

3. Ia în considerare terapia de înlocuire a nicotinei

Când renunți la fumat, sevrajul de nicotină îți poate provoca dureri de cap, îți poate afecta starea de spirit sau îți poate distruge energia. Pofta de „doar un singur fum” poate fi extrem de acută. Terapia de substituție cu nicotină poate reduce aceste pofte. Studiile arată că guma, pastilele și plasturii cu nicotină îți îmbunătățesc șansele de succes atunci când ești în plin proces de renunțare la fumat.

4. Întreabă medicul despre medicamentele care te pot ajuta

Unele medicamente pot reduce pofta și, de asemenea, pot scădea gradul de satisfacție dacă aprinzi o țigară. Alte medicamente pot ameliora simptomele de sevraj, cum ar fi depresia sau problemele de concentrare. Întreabă-ți medicul despre medicamentele disponibile și stabiliți dacă vreunul dintre ele ajută în cazul tău.

5. Apelează la sprijinul celor dragi

Spune-le prietenilor, familiei și altor persoane de care ești aproape că încerci să renunți. Ele te pot încuraja să continui, mai ales când ești tentat să aprinzi o țigară. De asemenea, poți să te alături unui grup de asistență sau să vorbești cu un consilier specializat pe această adicție. Terapia comportamentală este un tip de consiliere care te ajută să identifici și să respecți strategiile de renunțare la fumat. Chiar și câteva ședințe te pot ajuta.

6. Găsește noi metode de relaxare

Unul dintre motivele pentru care oamenii fumează este că nicotina îi ajută să se relaxeze. Odată ce renunți, vei avea nevoie de noi moduri de a te relaxa. Există multe opțiuni. Poți să faci exerciții pentru a-ți consuma energia, să asculți un playlist cu muzica preferată, să iei legătura cu prietenii tăi, să te răsfeți cu un masaj sau să îți faci timp pentru un hobby. Încearcă să eviți situațiile stresante în primele câteva săptămâni după ce renunți la fumat.

7. Evită alcoolul și alți factori declanșatori

Când bei, este mai greu să îți menții obiectivul de a nu fuma. Așa că încearcă să limitezi consumul de alcool când renunți la țigări. La fel, dacă fumezi des când bei cafea, treci la ceai pentru câteva săptămâni. Dacă de obicei fumezi după masă, găsește altceva de făcut, cum ar fi să te speli pe dinți, să faci o plimbare, să trimiți mesaje unui prieten sau să mesteci o gumă.

8. Elimină din casă orice lucru îți amintește de țigări

Odată ce ai fumat ultima țigară, aruncă toate scrumierele și brichetele. Spală orice haină care miroase a fum și curăță covoarele, draperiile și tapițeria. Utilizează odorizante pentru a scăpa de acel miros familiar. Dacă ai fumat în mașină, curăț-o și pe ea. Nu vrei să vezi sau să miroși nimic care să-ți amintească de fumat și care să te tenteze să te reapuci.

9. Nu renunța de tot dacă ai cedat tentației de a aprinde o țigară

Mulți oameni încearcă de mai multe ori înainte de a renunța definitiv la țigări. Dacă cedezi și aprinzi o țigară, nu te descuraja. În schimb, gândește-te la ceea ce a dus la recidivă, cum ar fi emoțiile sau contextul în care te aflai. Folosește derapajul ca pe o oportunitate pentru a te întoarce la angajamentul de a renunța. După ce ai luat decizia de a încerca din nou, setează o „dată de renunțare” în perioada următoare.

10. Fă orice formă de mișcare îți face plăcere

A fi activ poate reduce pofta de nicotină și poate reduce unele simptome de sevraj. Când vrei să aprinzi o țigară, pune-ți rolele sau încălțămintea de jogging. Chiar și exercițiile ușoare te ajută, cum ar fi plimbarea câinelui sau smulgerea buruienilor din grădină, dacă stai la curte. Caloriile pe care le arzi te vor ajuta, de asemenea, să eviți creșterea în greutate în timp ce renunți la fumat.

11. Mănâncă fructe și legume

Nu încerca să ții o dietă în timp ce renunți la țigări. Prea multă privare te poate demotiva cu ușurință. În schimb, păstrează lucrurile simple și încearcă să mănânci mai multe fructe, legume, cereale integrale și proteine ​​slabe. Acestea sunt bune pentru organismul tău, indiferent dacă ești sau nu fumător, iar beneficiile sunt extrem de multe.

12. Alege-ți o recompensă

Pe lângă toate beneficiile pentru sănătate, unul dintre avantajele renunțării la țigări este economisirea banilor pe care îi cheltuiai pe țigări. Există calculatoare online care îți arată cât vei putea economisi. Recompensează-te cheltuind o parte din acea sumă pentru ceva care să te bucure.

13. Amintește-ți că beneficiile renunțării la țigări apar imediat

De îndată ce renunți, începi să observi beneficii imediate pentru sănătate. După numai 20 de minute, ritmul cardiac revine la normal. În decurs de o zi, nivelul de monoxid de carbon din sânge revine la normal. În doar 2-3 săptămâni, vor începe să scadă riscurile de a avea un atac de cord. Pe termen lung, vei reduce, de asemenea, șansele de a face cancer pulmonar și alte tipuri de cancer.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108