REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

140 km/h pe autostradă, în... Bulgaria!

140 km/h pe autostradă, în... Bulgaria!

Replica API 1 octombrie 2013 | 00:00 420

În timp ce România se pregăteşte să taxeze şi mersul pe jos,

În timp ce România se pregăteşte să taxeze şi mersul pe jos,

Bulgarii construiesc autostrăzi mai ieftin şi mai repede. Informaţia a "bântuit" România încă din 2012, când vecinii noştri anunţau că reuşesc, pe banii altora, să demareze lucrări pentru 300 de kilometri de autostradă. Şi tot vecinii bulgari ne-au demonstrat că ei pot avea şi alte reguli: au modificat în timp record o limită de viteză. Între timp, în anul de graţie 2013, România se cramponează în discuţii şi contradicţii pe tema unor modificări la Codul Rutier catalogate de mulţi şoferi drept "imbecile". Până şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, adică şeful pe linie de partid a lui Radu Stroe, ministrul MAI, a declarat că nu este de acord cu lansarea în discuţie a noului Cod Rutier, în varianta de acum câteva săptămâni. Mai mult, Antonescu spunea că Stroe nu s-a consultat la nivelul PNL cu privire la înăsprirea anumitor sancţiuni. După mai multe critici şi dezbateri, Stroe a anunţat că mai "îndulceşte" tonul noului Cod Rutier. Nu suficient, susţin unii, care apreciază că noile amenzi depăşesc puterea financiară a românilor de rând.

"Nu poţi să pui amenzi pe care un om de rând nu le poate achita sau să laşi fără pâinea de la gură pe cineva care nu să facă altceva decât şoferie"; "E absurd să laşi fără carnet persoana care nu achită într-un anumit termen o amendă"; "Vom fi la mâna poliţiştilor de la Rutieră. Dacă unui poliţist i se pare că am trecut pe roşu, rămân fără carnet doi ani sau cât mai născoceşte ministrul Stroe cu noul Cod Rutier"; "Întâi să avem drumuri, şi apoi să ne gândim cum să jupuim de bani şoferii din România!" - sunt doar câteva din mesajele transmise de posesorii de permise auto din Constanţa, pe seama modificărilor la Codul Rutier. Modificările urmează să intre în discuţia Guvernului în şedinţa de miercuri, după cum a anunţat, chiar ieri, ministrul Radu Stroe. Aşadar, forma finală a Codului Rutier va deveni o certitudine în foarte scurt timp. Prin urmare, e momentul propice să atragem atenţia autorităţilor, ministrului de resort, că în Bulgaria amenzile sunt pe măsura veniturilor cetăţenilor acestui stat, că, evident, abaterile grave sunt sancţionate dur, dar că, în acelaşi timp, pe autostrada statului vecin pe poate circula şi cu 140 de kilometri la oră! Începând din vara lui 2012, limita de viteză pe autostrăzile bulgare a crescut de la 130 km/h la 140 km/h. Decizia se aplică pe secţiunile cu pavajul cel mai modern. Tot ca urmare a unor amendamente aduse în 2012 Legii Traficului din Bulgaria, a fost introdus termenul "drum rapid," pe care şoferii pot merge cu viteze de până la 120 km/h. În anul 2012, site-ul bulgăresc Novinite.com preciza, cu privire la drumurile rapide: "Acestea nu vor avea o bandă de urgenţă, ci doar zone de oprire. Nu au fost construite încă în Bulgaria, dar vor costa cu aproximativ 30% mai puţin decât autostrăzile".

Există şi susţinători ai noului Cod Rutier - câteva exemple de sancţiuni exagerate!

Ne oprim aici cu precizările legate de traficul din Bulgaria şi menţionăm că, dincolo de critici, există şi susţinători ai noului Cod Rutier, ca de exemplu comisarul - şef Adrian Rapotan. "În această perioadă, ştiţi foarte bine, că sunt dezbateri în ceea ce înseamnă adoptarea, într-o formă sau alta, a noului Cod Rutier. Vreau să vă spun un singur lucru. Unul dintre ultimii preşedinţi ai Franţei, Jacques Chirac, în al doilea mandat, a avut ca una dintre priorităţi reducerea numărului de accidente soldate cu morţi şi răniţi grav. Franţa era printre ţările membre ale Uniunii Europene pe loc fruntaş în ceea ce înseamnă carnajul pe şosele. Şi-a atras foarte mulţi duşmani pentru acest proiect. A fost adoptat un cod rutier deosebit de dur, dar care în câţiva ani de zile şi-a dovedit eficienţa. Astfel că de pe un loc fruntaş, acum este undeva dincolo de mijlocul clasamentului. Experienţa pe care o avem în acest moment, iertaţi-mi subiectivismul de care poate dau dovadă, dar toate activităţile de prevenire nu sunt suficiente. Ne-am săturat să tot auzim peste tot de o formulă: nu ştiu care a depăşit şi a intrat frontal într-un conducător auto care circula regulamentar şi l-a omorât. Cred că este cazul să punem punct, pentru că oricare dintre noi, Doamne fereşte, poate ajunge într-o situaţie ca aceasta. Nu suntem pentru un Cod Rutier foarte dur, dar unul exigent este necesar", a declarat comisarul - şef Adrian Rapotan, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa. După mai multe "răzgândiri", ultimele modificări la Codul Rutier puse în dezbatere se referă la amenzi mult mai mari, de până la 9.600 de lei, ceea ce înseamnă între 51 şi 120 de puncte amendă. În plus, şoferii care nu fac dovada că şi-au plătit amenzile primite de la Poliţia Rutieră, în termen de 30 de zile de la data comunicării procesului verbal, se aleg direct cu suspendarea permisului de conducere, se propune în proiectul de lege al MAI. Mai este vorba şi despre depăşirea limitei de viteză, la care şoferii rămân fără carnet de conducere. Pedepsele pentru nepurtarea centurii de siguranţă şi a căştii de protecţie, la motociclişti şi mopedişti, vor creşte de la amenzi de 160-240 de lei în prezent, la 720-1.600 de lei. Punctele de penalizare pentru această sancţiune vor fi de asemenea majorate, de la 2 la 6. Şoferii care trec pe culoarea roşie a semaforului vor fi sancţionaţi cu suspendarea permisului auto pe o perioadă de 2 ani şi o amendă cuprinsă între 10.000 de lei şi 16.000 de lei.

Liliana CHIRU, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108