REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.9° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

17 FAMILII vor fi EVACUATE, din cauza MALULUI care se SURPĂ la CUMPĂNA! VIDEO

17 FAMILII vor fi EVACUATE, din cauza MALULUI care se SURPĂ la CUMPĂNA! VIDEO

Replica API 10 noiembrie 2021 | 00:41 8216

Taluzul Canalului Dunăre-Marea Neagră, din localitatea Cumpăna, este din nou în pericol! Autoritățile locale au făcut deja demersuri pentru relocarea familiilor aflate în pericol, familii ce nu doresc să-și părăsească locuințele. Pe de altă parte, primarul comunei, Mariana Gâju, acuză Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța că trage de timp.

Familiile notificate refuză să se mute din casele lor

Primăria comunei Cumpăna face noi demersuri după ce taluzul a început din nou să se surpe. Mariana Gâju, primarul comunei, ne-a declarat că situația este din ce în ce mai gravă, iar în urma notificărilor emise, cetățenii i-au împărtășit faptul că nu vor să plece din casele lor, case ce sunt chiar pe malul ce s-ar putea surpa din moment în moment. „La 1 mai 2019 prima falie de pământ s-a prăbușit și de atunci au urmat alte etape până când în august 2019 au fost mutate primele 8 familii din case care se ală în prima linie pe malul surpat. Astăzi, în urma expertizei efectuate, concluziile care stau la baza Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au dus la extinderea suprafeței de evacuare la 55 de metri adâncime în interiorul comunei. Un număr de 17 familii sunt cele care vor fi relocate până la consolidarea malului stâng al canalului. Perioada de consolidare nu este cunoscută de noi atâta vreme cât nu suntem în posesia nici a contractului de execuție, nici a expertizei care spune care este perioada de finalizare a acestor lucrări. Totodată, în Comitetul Local pentru Situații de Urgență în primă fază a inventariat familiile, situațiile în care acestea vor fi relocate de noi având posibilitatea punerii la dispoziție unui număr de 15 garsoniere și camere de internat ale Liceului Nicolae Dumitrascu din localitate, situate în campusul școlar. Familiile care au fost notificate cu adrese din partea comunei Cumpăna în baza hotărârii CLSU refuză să se mute din casele lor în altă locație”, a declarat pentru Replica, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.

Gâju: S-a construit până în toamna anului 2020, de atunci s-a pierdut timpul

„Locuitorii au cerut întâlnire cu prefectul, cu reprezentanții ACN-ului, ai constructorului. În acest sens a fost înaintată o adresă către Instituția Prefectului. Oamenii doresc să știe când se vor finaliza lucrările pentru consolidare dar și cine le va plăti despăgubirile. Ne dorim ca lucrările să continue în ritm susținut ca să poată fi consolidat malul în așa fel această stradă și locuințele să nu mai fie în pericol.

Se lucrează doar în buza canalului. S-a construit până în toamna anului 2020, de atunci s-a pierdut timpul pentru procedurile de achiziție publică și astfel, abia în octombrie 2021 s-au reluat lucrările. Nu avem cunoștință care este termenul și graficul lucrărilor la această dată și nu putem avea un dialog care să fie nu doar de a arunca vina și de a găsi vinovatul aflării în această situație, ci care sunt soluțiile care trebuie găsite pentru această situație. Trebuie să aducem liniștea locuitorilor din comuna Cumpăna”, a mai adăugat primarul.

Declarația integrală a primarului, aici:

Contractul pentru reabilitare, atribuit în august

Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța a atribuit pe 13 august 2021 un contract privind proiectarea și execuția obiectivului de investiții: "Reabilitare taluz afectat de alunecarea de teren (calamitate naturală) zona Cumpăna – mal stâng Canal Dunăre- Marea Neagră, între km 56+989 (km 7+421 navigație) și km 57+217 (km 7+193 navigație)” – lucrări urgente”. Contractul a fost atribuit în urma licitației deschise inițiate pe 22 mai 2021, la care s-au înscris 12 firme, grupate în 3 asocieri. Câștigătoare a fost desemnată asocierea condusă de Betoane și Prefabricate SRL Agigea (reprezentant Cosmin Dima), din care mai fac parte Eco Terra Proiect SRL Constanța (reprezentant Ioan Bogdan Vintilă), Zublin România SRL București (reprezentant Ioan Toma), Almma Contractors Group SRL Constanța (subcontractant a 29,01% din lucrări, reprezentată de Alexandru Stamate), Geostud SRL București (subcontractant a 26,27% din lucrări, reprezentant Petru Nicolae) și Canal Sea Services SRL Constanța (reprezentant Mariea Bălășescu).

Contract de supervizare a lucrărilor

În luna octombrie a fost semnat un nou contract ce prevede supervizarea lucrărilor și dirigenție de șantier realizată de asocierea condusă de Betoane și Prefabricate SRL Agigea pentru reabilitarea taluzului afectat de alunecarea de teren (calamitate naturală) zona Cumpăna – mal stâng Canal Dunăre-Marea Neagră. Câștigătorul contractului ce prevede supervizarea este societatea Conalsim Prest SRL, administrată de Alexandru Florin Nastasia și Simona Nastasia. Contractul are o valoare de 548.460 lei. Mai exact, firma se va ocupa de gestionarea din punct de vedere tehnic și financiar a proiectului și de supraveghere lucrări prin diriginți de șantier, pentru a se asigura că antreprenorul execută lucrările în conformitate cu obligațiile contractuale, în special în ceea ce privește durata, cantitatea, calitatea și costul lucrărilor.

CJSU, măsuri în privinţa alunecărilor de teren

Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, a convocat, joi, 14 octombrie 2021, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru a supune la vot hotărârea nr. 146, care prevede aplicarea de măsuri suplimentare de protecție, de către Primăria Cumpăna, pentru prevenirea efectelor negative ale alunecării de teren de pe malul stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră. Mai precis, în hotărâre este prevăzut ca Primăria Cumpăna să convoace, de urgență, Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU), prin care va dispune următoarele: analizarea expertizei tehnice actualizate și dispunerea delimitării perimetrului de siguranță în condiții statice și dinamice pentru zona 1A; analizarea și dispunerea de îndată de măsuri pentru relocarea locuitorilor din imobilele situate în perimetrul de siguranță din expertiza tehnică actualizată.

De asemenea, C.N. Administrația Canalelor Navigabile S.A. și Primăria comunei Cumpăna se vor asigura de completarea Planului de acțiuni întocmit conform Hotărârii CJSU nr. 79/21.05.2021, iar Inspectoratul Județean în Construcții Constanța va superviza implementarea conformă a măsurilor din expertiza tehnică actualizată, va transmite informări asupra stadiului îndeplinirii planului de acțiuni și va continua activitățile de control.

Diana BERECHET, Gelu ACCELEANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Piticule ,mu to pe ma ta
0
0
Erau deja dar din cite am inteles sa facut cindva o consolidare a maluriilor si nu sa facut cum trebuia.
2
0
Trebuie sa plateasca nu primaria adica tot din banii locuitorilor comunei, cand stii ca acolo nu trebuie construit nimic si tu dai aprobari ca ai tai sunt la putere si sigur a luat si apaga pentru asta atunci fa plata
2
1
Primarita tot cu gura mare. Acolo nu este zona de construit sau locuit.
3
2
in stare sa intretineti ce a construit ceausescu...
4
0
Cum a aparut canalizarea ,hopa si problemele.Ce logica sa ai sa dai autorizati de constructie,sa nu verifici pierderile de la canalizare care trebuiau stopate de la primul mal cazut,...ei se cearta ,oameni se chinuie.
5
0
inainte sa fie canalul, zona asta era camp, era drum drept intre cele 2 maluri. au excavat canalul si au facut terase in laterale, sa nu se surpe malurile. apoi au calculat inca o zona de protectie, unde nu trebuie sa se intervina cu nimic. daca te uiti pe celalalt mal e plin de pomi, nici o casa. eh, primarita a dat autorizatii, s-a facut canalizare si apa infiltrata a surpat terasele si zona de protectie. natura isi cere dreptul, degeaba plangeti ca ati muncit o viata, daca nu munciti cu cap.
17
0
De ce ai dat autorizatie de constructie pe malul canalului si proprietarii au vrut case in buza apei
17
0
Ce pretentii poti avea de la primarie care nu este in stare sa consolideze un amarat de mal?
10
1
trebuie data primaria in judecata si cerute daune materiale uriase
19
2
Au construit pe barba primaritei ea sa plateasca. Au construit in zona interzisa a canalului.. Brains brains brains...
23
2
Am o intrebare: unde mata sa ne mutam, in ghetourile primariei. Tot ce am muncit o viata am bagat in acele gospodarii.
28
2
Tineti cont ca CNACN-ul este condus de un fost bucatar, care mai e si semicretin. Ce pretentii aveti?
26
1
Cine le-a dat autorizatie de constructie acestor oameni, nu primaria? Ea trebuie sa raspunda.
37
3
nu erau useristii care in campanie ziceau ca fac, ca dreg, ca daca vor castiga sau nu primaria, tot vor ajuta oamenii?Unde sunt aia?Unde e pensatul care candida la primarie?
14
12
Si Gijuleasa trebuie mutata la Poarta Alba!
23
3
mari specialista mariana asta, la scoala era re petenta asa e la pcr, psd ?
24
3
Cand vezi ca a plecat malul la mai putin de 10m de casa ta, cum naiba nu te duce capul sa-ti faci bagajul si sa te muti de acolo ?
21
8
mai bine mutam fraierii.
28
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468