REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

2-3 cazuri de rotavirusuri pe zi la Spitalul Judeţean. Sfaturi de la medicul Cristina Mihai pentru sezonul rece

2-3 cazuri de rotavirusuri pe zi la Spitalul Judeţean. Sfaturi de la medicul Cristina Mihai pentru sezonul rece

Replica API 9 ianuarie 2016 | 23:51 592

Foarte contagios

Foarte contagios

Rotavirusul este principala cauză a diareei acute şi a vărsăturilor la sugari şi la copiii mici, în întreaga lume. Aproape toţi copiii se pot contamina înainte de a împlini vârsta de 5 ani. Infectarea cu rotavirus este mai frecventă la copiii mici şi unul din trei copii se va infecta în primele luni de viaţă. În secţiile de pediatrie există riscul transmiterii intraspitaliceşti în condiţiile nerespectării măsurilor de igienă individuală şi la acordarea îngrijirilor. Rotavirusul este foarte contagios şi este rezistent la majoritatea produselor de igienă casnică.

Deşi rotavirusul este foarte des întâlnit la copii, nu toţi părinţii îşi permit să îi vaccineze pe cei mici. Mulţi dintre ei nici măcar nu au la cunoştinţă existenţa acestui virus şi complicaţiile care pot apărea dacă nu se ţine cont de profilaxia adecvată, iar alţii nu ştiu nici că îşi pot vaccina copiii. Şefa secţiei de pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, Cristina Mihai, a declarat pentru „Replica”:

„Mai mult de unul, două cazuri pe zi, nu sunt. Vin copii de acasă care sunt nevaccinaţi. De la începutul anului sunt doar vreo 3-4 cazuri. Vaccinarea nu este obligatorie la noi. Iar o doză este 300 de lei şi două doze înseamnă 600, iar părinţii nu îşi permit să îi aducă. Unii nu îşi permit, unii ar vrea, dar nu au cu ce, unii nici nu ştiu de existenţa acestei boli şi a acestui vaccin şi tot aşa”. Dacă pe secţie sunt puţini copii care ajung pentru vaccinul specific pentru rotavirus, cazurile de infecţii respiratorii sunt nelipsite, mai ales în sezonul rece: „Copiii vin perioada aceasta cu infecţii respiratorii de sezon, sau viroze care s-au complicat la unii şi au făcut pneumonie”, mai precizează Cristina Mihai.

„Probleme privind aglomeraţia nu sunt. Deocamdată ne desfăşurăm activitatea pe jumătate de secţie. Încă nu s-a finalizat renovarea la cealaltă dar suntem în grafic. Sigur că mai sunt perioade de ore sau de o zi în care se mai pot aglomera saloanele. Dar noi încercăm să rezolvăm cât mai repede cazurile şi să-i trimitem acasă bine”, spune Cristina Mihai. Specialistul în pediatrie are şi câteva sfaturi pentru părinţi referitoare la modurile de prevenire a bolilor de sezon pe care le pot dezvolta copiii:

„Sfatul meu este să nu-şi îmbrace copiii foarte gros. Să-i îmbrace adecvat sezonului, să aibă grijă la diferenţele mari de temperatură, pentru că schimbările acestea bruşte de temeperatură pot să afecteze copiii şi pot favoriza îmbolnăvirile respiratorii. Să nu-i ducă în aglomeraţii, în mall-uri, să evite contactul cu persoanele bolnave şi să se spele des pe mâini”.

Amintim că rotavirusul se transmite mai ales prin contact mână-cavitate bucală, mai precis prin preluarea virusului din materiile fecale infectate pe mâini şi apoi în cavitatea bucală. De asemenea, se poate transmite cu uşurinţă în locurile în care copiii se joacă împreună. Manifestările infecţiei cu rotavirus sunt similare celor prezente în cazul altor infecţii digestive şi pot include: diaree apoasă severă (peste 3 scaune moi pe zi); vărsături severe; dureri sau crampe abdominale; febră şi, ocazional, crize convulsive. Complicaţiile care pot apărea sunt: convulsiile febrile, deshidratarea, perturbări metabolice, colaps.

Pentru prevenirea infecţiilor cu rotavirusuri se recomandă: spălatul frecvent al mâinilor, atât în cazul copiilor cât şi al persoanelor adulte care intră în contact cu aceştia, mai ales după schimbarea scutecelor sau după folosirea oliţei sau a toaletei (şi, oricum, ori de câte ori este nevoie); încercarea de a limita contactul mâna-gură; dezinfectarea periodică a spaţiului de joacă şi a jucăriilor pentru a reduce riscul de transmitere a altor infecţii; izolarea pacienţilor pentru a evita apariţia infecţiilor nozocomiale; alimentaţia naturală reduce riscul infecţiei cu rotavirus la sugar; cea mai bună profilaxie a infecţiei cu rotavirus este vaccinarea.

Vaccinarea se face cu vaccin care conţine virus viu atenuat, se administrează oral, începând de la vârsta de 6 săptămâni, la recomandarea medicului. Contraindicaţiile vaccinării sunt pentru sugarii care prezintă diaree, vărsături, sugarii cu sindrom de imunodeficienţă şi sugarii care sunt în tratament cu cortizon.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108