REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

21 de copii au ajuns în stare critică la spital după ce au înghiţit substanţe toxice

21 de copii au ajuns în stare critică la spital după ce au înghiţit substanţe toxice

Replica API 24 decembrie 2011 | 00:00 114

Serviciul de Ambulanţă a făcut bilanţul pe 2011:

Serviciul de Ambulanţă a făcut bilanţul pe 2011:

O zi de muncă pentru angajaţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa este una extrem de plină, totul se petrece în mod alert, iar responsabilitatea stă la loc de cinste. Şi toate acestea doar într-o singură zi, pentru a asigura o bună asistenţă medicală persoanelor aflate în dificultate, zi în care o singură greşeală ar putea duce la o adevărată tragedie. Înaintea sărbătorilor de iarnă, se observă o creştere a solicitărilor, singurul lucru îmbucurător fiind faptul că faţă de alţi ani acestea au rămas constante.

Principala problemă de care se loveşte Serviciul de Ambulanţă Constanţa este acela al apelurilor nefondate. Constănţenii s-au obişnuit să ceară ajutor pentru orice simptom, fără a se gândi de două ori înainte de a pune mâna pe telefon. De asemenea, o problemă o constituie şi persoanele de etnie romă care apelează la serviciile ambulanţei considerând că au prioritate, iar dacă aceştia consideră că nu se întâmplă aşa, recurg la violenţă atât verbală cât şi fizică. Se observă, totuşi, o creştere considerabilă a apelurilor telefonice în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, pesemne că oamenii vor să se pună la punct în ceea ce priveşte sănătatea înainte de "marea distracţie". Fie că este vorba de cazuri grave sau mai puţin grave, accidente rutiere, tentative de suicid, accidente domestice, accidente în muncă, atacuri de cord, ingestie accidentală de substanţe periculoase în cazul copiilor şi până la o febră sau cefalee, toate reprezintă o importanţă la fel de mare pe care cadrele medicale sunt obligate să o asigure. Pe zi sunt cam peste 100 de solicitări din cele prezentate mai sus.

În perioada de dinaintea sărbătorilor de iarnă parcă toată lumea îşi doreşte să apeleze la serviciul de ambulaţă!

"În perioada de dinaintea sărbătorilor de iarnă parcă toată lumea îşi doreşte să apeleze la serviciul de ambulaţă. Se observă o creştere a apelurilor telefonice de la 60-64 cât erau în mod normal, la 79-89, vorbim doar de staţia centrală din oraş. Majoritatea gândeşte ceva de genul "lasă, să mă vadă înainte, ca apoi să-mi văd în linişte de sărbători", este o agitaţie de nu se poate. Spre exemplu, în noaptea de marţi spre miercuri (săptămâna trecută -n.r.) am avut 109 solicitări la nivelul judeţului. Nu putem face diferenţe de la capătul firului, cu toate că de multe ori ne dăm seama că poate nu este un caz care necesită urgenţă, dar trebuie să mergem la faţa locului. În general avem cam 150 apeluri pe tot judeţul şi între 60-90 pe staţia centrală", a declarat, pentru "Replica", dr. Aura Broască din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa. De asemenea, timpurile în care noaptea era mai lejeră pentru angajaţii serviciului de ambulanţă, s-au dus. În momentul de faţă ziua nu mai diferă cu nimic de noapte, apelurile telefonice fiind cam aceleaşi. Cazurile cu cel mai mare impact sunt cele în care sunt implicaţi copiii. "Copiii care ajung la noi datorită ingestiei de diferite substanţe periculoase pentru că sunt lăsaţi nesupravegheaţi constituie nişte cazuri extrem de marcante chiar şi pentru cadrele cu multă experienţă în spate. Faţă de alţi ani chiar pot spune că numărul copiilor lăsaţi nesupravegheaţi este în creştere. Anul acesta am avut un număr de 21 de copii ajunşi în stare critică din motivele descrise mai sus dar din fericire nici unul nu a decedat. Este adevărat că cele mai multe cazuri se întâmplă în mediul rural, dar şi în familiile de etnie romă, unde sunt lăsaţi nesupravegheaţi prin curte pe unde se găsesc tot felul de otrăvuri. Cazurile de convulsii la copii au fost 129, iar numărul celor semnalaţi cu corpi străini în căile respiratorii este 78, în total 228 de cazuri", a declarat dr. Aura Broască.

428 de tentative de suicid

Nici adulţii nu sunt excluşi din solicitările care au loc în cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, astfel, până în momentul de faţă înregistându-se un număr de 428 de tentative de suicid dintre care 41 au fost declaraţi decedaţi. În ceea ce priveşte etilismul acut, acesta a înregistrat un număr de 934 de cazuri, iar persoanele cu boli psihice, cât şi cele agitate au fost în număr de 1790. Nici accidentele rutiere nu lipsesc, din păcate. "Nu trece zi fără două, trei, accidente", conform spuselor Aurei Broască, numărul total acestora fiind de 970, dintre care şi cu multiple victime. Cu toate că cifrele sunt mari, faţă de anii trecuţi nu se observă o creştere a solicitărilor. Singurele "domenii" în care ar trebui tras un semnal de alarmă sunt cazurile copiilor lăsaţi nesupravegheaţi şi pragul de vârstă al cardiacilor care în momentul de faţă a ajuns şi la 28 ani. Pentru persoanele tinere cardiace, principalul factor ar fi stresul, conform declaraţiilor dr. Aura Broască. "Stresul în doze mici este bun, ajută la buna funcţionare a organismului, ajută la eliberarea adrenalinei, dar când acestă doză este depăşită, se ajunge în cealaltă extremă", a declarat aceasta.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108