REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

6 metode de relaxare pentru reducerea stresului

6 metode de relaxare pentru reducerea stresului

Replica API 16 mai 2020 | 00:00 887

Putem spune că distanțarea socială a creat un nou prilej de stres, dar, și în afara acestui context, stresul este parte integrantă a vieții. O cantitate echilibrată de stres este benefică organismului, activează funcțiile esențiale, ne pune în mișcare și ne stimulează agilitatea, simțul proactiv și creativitatea. Atunci când este copleșitor, în schimb, devine motiv de îngrijorare și poate da curs depresiei și anxietății, scrie doc.ro.

Pentru a evita neplăcerile cauzate de stres, este important să înveți cum să reacționezi în fața acestuia.

Răspunsul la stres

Atunci când te confrunți cu o situație stresantă, fie că este vorba despre traficul agitat sau de o problemă la birou, stresul este activat în organism prin eliberarea unor hormoni care se manifestă la nivelul întregului corp, prin creșterea presiunii arteriale, a ritmului cardiac și, uneori, prin spasme musculare.

Toate aceste reacții înglobează răspunsul la stres, același pe care îl manifești atunci când te afli în fața unui pericol fizic. Așadar, pentru un management corect al stresului, este important să înveți cum să îți controlezi și să contracarezi, când e nevoie, răspunsul la stres. Soluția cea mai eficientă, în acest sens, este invocarea răspunsului de relaxare, o tehnică elaborată de medicul cardiolog Herbert Benson, de la Harvard Medical School, în 1975. Răspunsul de relaxare se află la polul opus celui la stres și se referă la o stare profundă de repaus care poate fi autoindusă prin următoarele 6 metode. Nu uita, exersarea regulată a acestora poate îmbunătăți răspunsul de relaxare și, astfel, controla mai bine reacția la stres.

Respirație conștientă

Exercițiul respirației conștiente presupune efectuarea unui set de inspirații și expirații lungi și lente. În timp ce respiri, este important să îți eliberezi mintea de orice gând și să te concentrezi, în mod conștient, pe respirație. Respirația conștientă este de ajutor pentru numeroase situații și afecțiuni, inclusiv pentru tulburările de alimentație, deoarece îmbunătățește percepția asupra propriului corp. Cu toate acestea, nu este recomandată celor cu afecțiuni respiratorii sau probleme cardiace.

Autoanaliză corporală

Această tehnică presupune atât exercițiul de respirație detaliat mai sus, cât și un proces de relaxare musculară progresivă. Așadar, după câteva minute de respirație conștientă, îți vei concentra atenția pe câte o parte a corpului, sau grupă musculară, încercând să eliberezi tensiunea pe care o resimți în zona respectivă. Astfel, îți segmentezi corpul în părți, pe care te vei concentra, pe rând, până ajungi la o stare de relaxare completă. Această metodă de relaxare este foarte utilă în stimularea conexiunii dintre minte și corp și facilitează intrarea în stare de mindfulness.

Imaginație ghidată

Tehnica imaginației ghidate presupune evocarea unui moment vizual – spațiu și experiență – în minte, care te ajută să te relaxezi și să te concentrezi. Poți facilita procesul prin vizualizarea unei imagini sau videoclip calmant (de exemplu, un peisaj montan sau valurile mării), înainte de a începe exercițiul, pentru o imagine mai clară. Este important ca imaginea aleasă să îți stârnească o emoție plăcută, cu care poți rezona. Imaginația ghidată ajută în relaxarea corpului și minții, dar și în îmbunătățirea percepției asupra propriei imagini (corp și personalitate).

Meditație

Meditația implică așezarea într-o poziție confortabilă și respirație conștientă, care trebuie repetată până te regăsești într-o stare de vid – golirea minții de orice gând sau frământare, astfel încât atenția să fie fixată pe momentul prezent. Acest tip de exercițiu, practicat cu regularitate, este deosebit de util în atenuarea simptomelor anxietății, depresiei, și chiar a durerii fizice localizate.

Yoga, tai chi și qigong

Aceste practici antice combină respirația ritmică și starea de prezență cu o serie de poziții și mișcări de stretching și încordare specifice. Din punct de vedere fizic, practicile ajută la îmbunătățirea flexibilității și a echilibrului, iar din punct de vedere mental, acestea ajută în sporirea puterii de concentrare și a agilității mentale. La fel ca celelalte metode, trebuie practicate cu regularitate pentru a obține rezultatele dorite. Dacă suferi de dureri de spate sau de articulații, este important să consulți un specialist înainte de practica yoga, tai chi sau qigong.

Rugăciunea ciclică

Rugăciunea ciclică presupune repetarea unei rugăciuni scurte sau mantre și practicarea respirației conștiente, în același timp. Această metodă poate fi deosebit de utilă dacă acorzi o importanță însemnată religiei sau practicilor spirituale.

De reținut este că nu trebuie să te limitezi la o singură metodă de relaxare, ci poți încerca mai multe metode, pentru a vedea care funcționează cel mai bine pentru tine. 20 de minute pe zi, preferabil dimineața, sunt suficiente pentru a exersa relaxarea și pentru a obține beneficiile dorite.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108