REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

8 Martie - Ziua in care sarbatorim Femeia

8 Martie - Ziua in care sarbatorim Femeia

Replica API 8 martie 2011 | 00:00 268

O zi speciala, ca voi, doamnelor

O zi speciala, ca voi, doamnelor

Ziua femeii este una dintre cele mai aniversate din lume. În fiecare an, de 8 Martie, cu toţii sărbătorim ziua mamei, o zi în care reprezentantele sexului frumos ar trebui să primească o mângâiere, o vorbă bună sau măcar un zâmbet.

Anul acesta, am ales să vă prezentăm câteva doamne speciale ale Constanţei. Unele dintre ele sunt fericite că astăzi vor avea parte de o zi liberă de la muncă sau se vor consola cu ideea că seara se vor distra, altele în schimb, sunt mulţumite că au ajuns să mai sărbătorească încă o zi de 8 Martie.

Anica Vasile, veterana de război cu suflet tânăr

Anica Vasile s-a născut pe data de 1 iunie 1918 la Cernavodă. A trecut prin două războaie mondiale, s-a căsătorit de două ori, are doi copii pe care i-a crescut şi i-a aşezat la casele lor, iar acum locuieşte la Căminul de Persoane Vârstnice din cartierul constănţean Faleză Nord. La onorabila vârstă de 93 de ani, bătrânica este foarte iute şi are o luciditate care şochează pe oricine. Îşi aminteşte perfect toată viaţa ei, cu bune şi rele. "În anul 1945, soţul meu, comandant de vas, a fost jefuit şi împuşcat în port de ruşi. L-am găsit mort chiar în ziua de Crăciun", şi-a amintit cu lacrimi în ochi. Cu toate acestea, viaţa i-a surâs din nou, iar la vârsta de peste 50 de ani a cunoscut un bărbat alături de care şi-a petrecut următorii 30 de ani din viaţă. Din păcate, jumătatea ei s-a stins în urmă cu câţiva ani şi a rămas singură pentru a doua oară. În prezent, femeia locuieşte cu încă o bătrână de 80 de ani într-o cameră de cămin şi, pentru că nu mai vede foarte bine, preferă să asculte la televizor ştirile şi muzică populară. Întrebată care este secretul longetivităţii sale, ea a spus că a avut mereu o viaţă cumpătată, nu a fumat şi nu a consumat niciodată alcool.

Anca Pilaf, jandarmeriţa care nu se teme de nimic

Anca Pilaf este subofiţer operativ şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Tomis din anul 2006. Acum are 24 de ani şi o mulţime de intervenţii la activ la care a luat parte. Tânăra nu se teme nici o secundă că îşi pune viaţa în pericol. Dimpotrivă, este foarte mândră că-şi poate însoţi colegii la acţiuni şi luptă cot la cot cu ei. Ziua ei începe cu pregătirea fizică şi juridică. Jandarmeriţa îşi iubeşte foarte mult meseria. Ea spune că şi-a dorit să îmbrăţişeze o carieră militară încă din copilărie. "Am fost atrasă mereu de uniforma militară", spune ea zâmbind. Anca îşi aminteşte cu mult entuziasm de toate descinderile sau misiunile la care a participat, însă câteva i-au rămas şi acum întipărite în minte. "Într-o zi trebuia să prindem nişte ţigani, hoţi de lemne în pădurea de la Mihail Kogălniceanu. La un moment dat, aceştia au devenit agresivi şi au început să arunce cu topoarele în noi", povesteşte Anca. O altă misiune pe care şi-o aminteşte în detaliu s-a petrecut vara trecută. "Împreună cu colegii mei am urmărit nişte hoţi de fier vechi în cartierul Poarta 6. Fiecare dintre noi a început să alerge după ei. La un moment dat, eu l-am prins pe unul dintre hoţi. Când am pus mâna pe el, s-a pierdut cu firea. Era foarte nervos şi agitat că de fapt îl prinsese o femeie", a relatat jandarmeriţa.

Irina Drăghici, subofiţerul Smurd- salvator de vieţi

Este mereu contra-cronometru şi vrea să ajungă la intervenţii cât poate de repede pentru a salva semenilor săi. Irina Drăghici (28 de ani) este subofiţer operativ- medic la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa din anul 2009. Ea este singura persoană de sex feminin din cadrul SMURD şi spune că nici o zi nu seamănă cu cealaltă. Tânăra spune că a ales să lucreze la ISU pentru că i-a plăcut dintotdeauna disciplina, ordinea şi tot ceea ce implică armata. "Am crescut într-o familie de miliari, deci am avut un model de viaţă acasă. Irina spune că foarte puţină lume ştie ce înseamnă cu exactitate munca echipajelor de pe ambulanţa Smurd. Cu toate acestea, ele există şi asistă medical zeci de persoane. În situaţia în care se confruntă cu un caz mai complicat, ei anunţă imediat dispeceratul şi solicită un medic, dar de cele mai multe ori pacienţii sunt transportaţi la spital după ce au fost stabilizaţi şi au primit primul ajutor. Subofiţerul ne-a declarat că de-a lungul timpului s-a confruntat şi cu intervenţii uşoare, dar şi mai grele, însă cel mai puternic a afectat-o accidentul aviatic de la Tuzla. "Acest incident a avut un impact emoţional foarte mare asupra mea. Să vezi atâţia morţi la un loc, te dă efectiv peste cap", a mărturisit ea. Vorbind despre munca de zi cu zi, Irina a spus că ambulanţa SMURD din cadrul ISU Dobrogea ar trebui să se deplaseze îndeosebi la cei căzuţi în stradă. "Avem cam zece intervenţii pe zi. Persoanele pentru care ne deplasăm la faţa locului au suferit fracturi, traumatisme", a încheiat ea.

8 Martie- o zi specială pentru dascăli

Ligia Mangri (38 de ani) este profesor de Educaţie Fizică şi Sport la Şcoala nr 2 Grigore Moisil din Năvodari. Dascălul şi-a început cariera în urmă cu 15 ani şi consideră că meseria pentru care a optat este una dintre cele mai nobile meserii din lume. "Ea cere pasiune, talent, răbdare, meticulozitate şi foarte multă muncă şi dăruire", ne-a mărturisit cadrul didactic. În opinia ei, ziua de 8 Martie este foarte importantă pentru că femeia reprezintă un element fără de care întregul univers nu ar fi existat. "Orice femeie aşteaptă cu nerăbdare această zi şi îşi doreşte mai mult ca oricând să fie răsfăţată de toţi cei din jur", a spus ea zâmbind.

A adus pe lume mii de copii

Pentru foarte multe femei, rolul unei moaşe este foarte important. Ele spun că moaşele au sarcina de a crea o anumită legătură de suflet între oameni şi acele femei. Acesta este şi cazul Nataliţei Voicu (56 de ani), care a moşit timp de 35 de ani mii de copii. Primul copil la naşterea căruia a asistat a fost cel al unei prietene. De atunci, a ajutat la naşterea multor bebeluşi. Ea spune că privind din afară totul este foarte frumos, însă în spital treci prin nişte emoţii foarte mari alături de mamă, "uneori poate chiar mai mari ca ea", mărturiseşte Nataliţa Voicu. "Abia după ce se naşte copilul, simţi că ai realizat ceva şi că ai luat parte la evenimentul respectiv", a completat ea. Femeia spune că în acele momente eşti foarte fericită să ştii că ai contribuit la aducerea pe lume a atâtor suflete.

A dat amenzi, a primit insulte

Rodica Mocanu îşi desfăşoară activitatea în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa. Cea mai mare mulţumire este atunci când agenţii economici îşi remediază deficienţele constatate în timpul controalelor, iar nemulţumirile sale legate de faptul că nu de fiecare dată sunt primiţi aşa cum ar trebui de patroni. "Nu o dată, aceştia au recurs la agresiuni verbale, Cu toate acestea, verificările au fost efectuate şi ei amendaţi", a precizat ea. De ziua de 8 Martie, comisarul le urează tuturor femeilor mult succes în activitate şi sănătate.

Acestea sunt doar câteva dintre femeile care merită respectul, dragostea, simpatia noastră. Lor şi tuturor doamnelor şi domnişoarelor, le urăm: La mulţi ani fericiţi!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108