REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

85 de percheziţii simultane, în România şi peste hotare, la carderi

85 de percheziţii simultane, în România şi peste hotare, la carderi

Replica API 29 martie 2013 | 00:00 139

Gruparea are ramificaţii şi în Constanţa şi Năvodari

Gruparea are ramificaţii şi în Constanţa şi Năvodari

Acţiune de amploare: 85 de percheziţii domiciliare au avut loc, simultan, joi dimineaţă, dintre care 78 în România, precum şi în Anglia-Londra, Germania, SUA şi Republica Dominicană, pentru probarea activităţii infracţionale a membrilor unor grupări infracţionale organizate, specializate în infracţiuni informatice - skimming. În România, cele 78 de percheziţii au avut loc după cum urmează: 22 în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, 15 în judeţul Vâlcea, 7 în judeţul Olt, 3 în judeţul Constanţa (în municipiul Constanţa şi în oraşul Năvodari), 4 în judeţul Vrancea, 4 în judeţul Cluj, 3 în judeţul Hunedoara, 4 în judeţul Galaţi, 3 în judeţul Satu Mare, 2 în judeţul Brăila, 1 în judeţul Braşov, 4 în judeţul Sălaj, 1 în judeţul Iaşi, 1 în judeţul Neamţ, 2 în judeţul Suceava, 1 în judeţul Bihor şi 1 în judeţul Giurgiu. În acelaşi timp, în baza cererilor de comisii rogatorii, au avut loc simultan percheziţii în străinătate, unde o parte dintre suspecţii români au reşedinţa şi deţin sisteme informatice, echipamente skimming, aparatură de contrafacere de carduri, carduri falsificate, înscrisuri sau alte bunuri folosite la comiterea infracţiunilor, respectiv în Anglia, Londra, Germania, SUA şi Republica Dominicană. În cadrul acţiunii, au fost emise şi se pun în aplicare 70 mandate de aducere faţă de suspecţi. Descinderile au beneficiat de sprijinul FBI. În fapt, poliţiştii B.C.C.O. Piteşti - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, au stabilit faptul că, din anul 2011, pe raza municipiului Bucureşti şi a 22 de judeţe, între care şi Constanţa, precum şi în străinătate, în 17 ţări, acţionează 7 grupuri infracţionale organizate, formate din aproximativ 100 de membri, cu legături între ele, cu roluri bine determinate şi ierarhizate, ce săvârşesc infracţiuni cu instrumente de plată electronice (skimming, carding - tranzacţionare ilicită şi/sau utilizare frauduloasă de informaţii furate privind cardurile de credit, falsificarea de carduri, retrageri/plăţi frauduloase de numerar).

Suspecţii îşi desfăşurau activitatea ilicită atât în România, cât şi în străinătate, astfel: în România organizau activitatea infracţională, fiind implicate persoane cu trecut infracţional, în special infracţiuni judiciare, care, prin poziţiile pe care le ocupă în mediile respective, reuşesc să atragă fonduri, să asigure protecţie, anonimat, să îngreuneze descoperirea lor de către anchetatori şi să asigure desfăşurarea activităţilor ilicite în condiţii cât mai bune, pentru obţinerea unui profit rapid. De asemenea, fabricau echipamentele skimming, atât pentru ATM-uri, cât şi pentru terminale POS în cadrul unor adevărate laboratoare şi ridicau banii proveniţi din infracţiuni, încasaţi în străinătate şi trimişi în ţară. În străinătate, instalau dispozitivele skimming pe ATM-uri şi POS -uri, suspecţii identificând în prealabil locurile (supermarket-uri, magazine), unde se ascundeau pe timpul nopţii şi manipulau echipamentele. Ulterior, datele confidenţiale bancare erau preluate prin tehnologia bluetooth sau se ridicau terminalele POS (înscenarea unor jafuri), falsificau instrumente de plată electronice, retrăgeau numerar din conturile de card compromise de la bancomate, folosind carduri contrafăcute şi achiziţionau produse din diverse unităţi, folosind carduri contrafăcute. Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea mijloacelor de plată electronică, utilizate pentru retragerea banilor, pe teritoriile Republicii Dominicane, SUA, Japoniei, Iordaniei şi Nepalului.

Prejudiciul total estimat este de aproximativ 2 milioane de euro. Victimele infracţiunilor sunt persoane fizice/juridice din Germania, Spania, Portugalia, Anglia, Elveţia, Austria, Franţa, Lituania, SUA. Conform unor surse, între liderii grupării s-ar număra Romeo Ursu şi fratele lui Nicu Gheară.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108