rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

9 beneficii ale coenzimei Q10

Suplimentele cu coenzima Q10 au o mulțime de beneficii susținute de studii. Hai să vedem care sunt 9 dintre cele mai importante și dacă este potrivită pentru tine.

Sursa foto: Shutterstock

Coenzima Q10, cunoscută și sub numele de CoQ10, este un compus care ajută la generarea de energie în celulele tale. Corpul tău produce CoQ10 în mod natural, dar producția sa tinde să scadă odată cu vârsta. Din fericire, poți obține CoQ10 și din suplimente sau alimente, scrie doc.ro.

Condițiile de sănătate precum bolile de inimă, tulburările cerebrale, diabetul și cancerul au fost legate de niveluri scăzute de CoQ10. Nu este clar dacă nivelurile scăzute de CoQ10 cauzează aceste boli, însă un lucru este cert: numeroase cercetări au dezvăluit gama largă de beneficii pentru sănătate ale coenzimei.

Iată o listă a celor 9 beneficii principale ale CoQ10:

1. Poate ajuta la tratarea insuficienței cardiace

Insuficiența cardiacă este adesea o consecință a altor afecțiuni cardiace, cum ar fi boala coronariană sau hipertensiunea arterială. Aceste condiții pot duce la o deteriorare oxidativă crescută și la inflamarea venelor și arterelor.

Insuficiența cardiacă apare atunci când aceste probleme afectează inima până la punctul în care aceasta nu poate să se contracte, să se relaxeze sau să pompeze sânge în mod regulat prin corp.

Într-un studiu efectuat pe 420 de persoane cu insuficiență cardiacă, tratamentul cu CoQ10 timp de doi ani le-a îmbunătățit simptomele și le-a redus riscul de a muri din cauza problemelor cardiace.

Se pare că tratamentul cu CoQ10 ar putea ajuta la restabilirea nivelurilor optime de producție de energie, la reducerea daunelor oxidative și la îmbunătățirea funcției inimii, toate acestea putând ajuta la tratarea insuficienței cardiace.

2. Ar putea ajuta la fertilitate

Fertilitatea femelelor scade odată cu vârsta din cauza scăderii numărului și calității ovulelor disponibile. CoQ10 este direct implicată în acest proces. Pe măsură ce îmbătrânești, producția de CoQ10 încetinește, făcând ca organismul să fie mai puțin eficient în protejarea ovulelor de daune oxidative.

În mod similar, spermatozoizii masculini sunt susceptibili la efectele daunelor oxidative, ceea ce poate duce la reducerea numărului de spermatozoizi, calitatea slabă a spermei și infertilitate.

Mai multe studii au concluzionat că suplimentarea cu CoQ10 poate îmbunătăți calitatea, activitatea și concentrarea spermei prin creșterea protecției antioxidante.

3. Ar putea ajuta la menținerea tenului tânăr

Pielea ta este cel mai mare organ din corpul tău și este expusă pe scară largă la agenți dăunători care contribuie la îmbătrânire. Acești agenți pot fi interni sau externi. Unii factori dăunători interni includ leziuni celulare și dezechilibre hormonale. Factorii externi includ agenți de mediu, cum ar fi razele UV.

Aplicarea CoQ10 direct pe piele poate reduce daunele cauzate de agenții interni și externi prin creșterea producției de energie în celulele pielii și promovarea protecției antioxidante.

De fapt, s-a demonstrat că CoQ10 aplicat direct pe piele reduce daunele oxidative cauzate de razele UV și chiar reduce profunzimea ridurilor.

În cele din urmă, persoanele cu niveluri scăzute de CoQ10 par să aibă mai multe șanse de a dezvolta cancer de piele.

4. Ar putea reduce durerile de cap

Funcția mitocondrială anormală poate duce la o absorbție crescută de calciu de către celule, la producția excesivă de radicali liberi și la scăderea protecției antioxidante. Acest lucru poate duce la energie scăzută în celulele creierului și chiar migrene.

Deoarece CoQ10 trăiește în principal în mitocondriile celulelor, s-a demonstrat că îmbunătățește funcția mitocondrială și ajută la scăderea inflamației care poate apărea în timpul migrenelor.

Un studiu a arătat că suplimentarea cu CoQ10 are de trei ori mai multe șanse decât un placebo de a reduce numărul de migrene la 42 de persoane.

Un studiu mai amplu a arătat că 1.550 de persoane cu niveluri scăzute de CoQ10 au avut dureri de cap mai puține și mai puțin severe după tratamentul cu CoQ10.

5. Ar putea ajuta la creșterea performanțelor sportive

Stresul oxidativ poate afecta funcția musculară și, prin urmare, performanța exercițiilor fizice.

În mod similar, funcția mitocondrială anormală poate reduce energia musculară, împiedicând mușchii să se contracte în mod eficient și să susțină exercițiul.

CoQ10 poate ajuta la performanța exercițiilor fizice prin scăderea stresului oxidativ în celule și îmbunătățirea funcțiilor mitocondriale.

Un studiu a investigat efectele CoQ10 asupra activității fizice. Cei care au suplimentat cu 1.200 mg de CoQ10 pe zi timp de 60 de zile au prezentat o scădere a stresului oxidativ.

În plus, suplimentarea cu CoQ10 poate ajuta la creșterea puterii în timpul exercițiului și la reducerea oboselii, ambele putând îmbunătăți performanța la exercițiu.

6. Ar putea ajuta la controlul diabetului

Stresul oxidativ poate duce la deteriorarea celulelor. Acest lucru poate duce la boli metabolice precum diabetul. Funcția mitocondrială anormală a fost, de asemenea, legată de rezistența la insulină.

S-a demonstrat că CoQ10 îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reglează nivelul zahărului din sânge. Suplimentarea cu CoQ10 ar putea ajuta, de asemenea, la creșterea concentrațiilor de CoQ10 în sânge de până la trei ori la persoanele cu diabet, care prezintă de obicei niveluri scăzute ale acestui compus.

CoQ10 ar putea ajuta de asemenea la prevenirea diabetului, stimulând descompunerea grăsimilor și reducând acumularea de celule adipoase care ar putea duce la obezitate sau diabet de tip 2.

7. Ar putea juca un rol în prevenirea cancerului

Se știe că stresul oxidativ provoacă leziuni celulare și afectează funcționarea normală a celulelor.

Dacă corpul tău nu poate lupta eficient împotriva daunelor oxidative, structura celulelor tale poate fi deteriorată, crescând riscul de cancer.

CoQ10 poate proteja celulele de stresul oxidativ și poate promova producția de energie celulară, promovând sănătatea și regenerarea acestora.

S-a demonstrat că pacienții cu cancer au niveluri mai scăzute de CoQ10. Nivelurile scăzute de CoQ10 au fost asociate cu un risc de cancer cu până la 53,3% mai mare și indică un prognostic slab pentru diferite tipuri de cancer.

Un studiu a sugerat, de asemenea, că suplimentarea cu CoQ10 poate ajuta la reducerea riscului de reapariție a cancerului.

8. Este bună pentru creier

Mitocondriile sunt principalii generatori de energie ai celulelor creierului. Funcția mitocondrială tinde să scadă odată cu vârsta. Disfuncția mitocondrială totală poate duce la moartea celulelor creierului și la boli precum Alzheimer și Parkinson. Din păcate, creierul este foarte susceptibil la daune oxidative datorită conținutului său ridicat de acizi grași și a cererii mari de oxigen.

Această deteriorare oxidativă îmbunătățește producția de compuși nocivi care ar putea afecta memoria, cogniția și funcțiile fizice.

CoQ10 poate reduce acești compuși dăunători, încetinind progresia bolii Alzheimer și Parkinson.

9. CoQ10 ar putea proteja plămânii

Dintre toate organele tale, plămânii au cel mai mult contact cu oxigenul. Acest lucru îi face foarte susceptibili la daune oxidative.

Daunele oxidative crescute în plămâni și protecția antioxidantă slabă, inclusiv nivelurile scăzute de CoQ10, pot duce la boli pulmonare precum astmul și boala pulmonară obstructivă cronică.

Mai mult, s-a demonstrat că persoanele care suferă de aceste afecțiuni prezintă niveluri mai scăzute de CoQ10.

Un studiu a demonstrat că suplimentarea cu CoQ10 a redus inflamația la persoanele care aveau astm, precum și nevoia acestora de medicamente cu steroizi pentru a-l trata.

Un alt studiu a arătat îmbunătățiri ale performanței la efort la cei care suferă de BPOC. Acest lucru a fost observat printr-o mai bună oxigenare a țesuturilor și a ritmului cardiac după suplimentarea cu CoQ10.

miercuri, 26 ianuarie 2022435
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
Replica te ajută să câștigi 10 invitații duble la NEVERSEA!
GANDUL.RO
'Eu am ucis-o pe Prințesa Diana! Știa prea multe secrete!' - A recunoscut pe patul de moarte
Comentarii

01alupigus(26 ian 12:16)
si medularul devine mai artagos .....
mai mult...Sănătate
21 mai 14:42SănătateRezistența la antibiotice se dezvoltă mai repede decât se credea

Bacteriile patogene dezvoltă rezistență la antibiotice mult mai repede decât se aștepta comunitatea științifică....169

21 mai 00:00SănătateRiscul de a dezvolta demență, crescut prin consumul de mezeluri164
21 mai 00:00SănătateConsumul de cereale integrale poate reduce factorii de risc cardiovascular173
21 mai 00:00SănătateStudiu: Aspirina poate scădea riscul de deces al bolnavilor de cancer

Pacienților cu o gamă largă de cancere care iau aspirină ca parte a tratamentului lor le-ar putea scădea riscul de...190

21 mai 14:34SănătateBilirubina la adulți: ce este, ce semnifică creșterea valorilor, de câte tipuri este196
21 mai 00:00SănătateVariola maimuței: OMS avertizează autoritățile să ia 'măsuri intensive de sănătate publică'202
21 mai 00:00SănătateAdela Cojan, CNAS: Rolul medicului de familie este esenţial în sistemul de sănătate

Medicul de familie este cea mai importantă verigă în îngrijirea populaţiei, iar rolul său este esenţial în...181

21 mai 00:00SănătateSpecialist: Numărul cazurilor de pacienţi cu boli inflamatorii intestinale a crescut în ultimii 20 de ani181
21 mai 00:00SănătateRafila: Dezvoltarea cercetării în domeniul funcţionării celulelor va schimba radical practicarea medicinei165
21 mai 00:00SănătateSocietatea Naţională a Medicilor de Familie: Ororile războiului afectează şi starea sufletească şi mentală

Societatea Naţională de Medicina Familiei a transmis, joi, practicienilor în domeniu din întreaga lume felicitări...167

21 mai 00:00SănătateINSP: 323 de cazuri de gripă clinică, la nivel naţional193
21 mai 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 125 persoane cu COVID-19, la terapie intensivă182
Vremea
25.8°18.7° - 25.8° sâmbătă, 21 mai 2022
ConstanțaUmiditate: 57%
Vânt: 5.08 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/496113217157
5/40282520212419
joker344224173915
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 mai 23:44SportFotbal: TAS a respins cererea CSA Steaua privind suspendarea barajului de promovare în Liga I

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) a respins cererea Clubului Sportiv al Armatei Steaua privind...349

21 mai 23:43SportReal Madrid, contract de 360 de milioane de euro pentru exploatarea stadionului

Real Madrid a încheiat un contract de 360 de milioane de euro cu fondul de investiţii Sixth Street şi compania...363

21 mai 23:44SportScandal la finala Cupei României! Fanii lui Sepsi s-au întors cu spatele la intonarea imnului României

Formaţia Sepsi Sfântu Gheorghe a câştigat, joi seară, pentru prima dată Cupa României, învingând în finală,...882

21 mai 23:45SportImnul așa-zisului Ținut Secuiesc s-a auzit din nou într-o competiție sportivă

Imnul așa-zisului Ținut Secuiesc s-a auzit din nou într-o competiție sportivă. Totul s-a întâmplat sub privirile...559

Local
21 mai 00:05LocalUn minor din Năvodari, cercetat pentru evadare!

La data de 20 mai a.c., polițiști din cadrul Poliției orașului Năvodari au identificat, pe strada Rândunelelor din...327

21 mai 00:05LocalUn ciutan a spart o casă în timp ce se afla în arest la domiciliu!

În urma cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat, polițiști din...392

21 mai 00:05LocalDacă l-ați văzut pe acest bărbat, sunați la 112

483

21 mai 00:04LocalCondamnați la închisoare pentru înșelăciune!

La data de 19 mai a.c., polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale au identificat 2 bărbați, de 24,...483

21 mai 00:04LocalAtenție la depășiri și la viteză! Polițiștii rutieri fac razii!

La data de 19 mai a.c., polițiști din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și...324

21 mai 00:04LocalConcurs de bețivani la volan, pe străzile din Constanța

La data de 20 mai a.c., în jurul orei 1.00, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au identificat un...392

21 mai 17:00LocalDragoste cu năbădăi cu un fost pușcăriaș

O femeie a mers în instanță, solicitând un ordin de protecție pe numele concubinului său, George Cătălin...934

21 mai 00:05LocalAtenție, se oprește apa în localitatea Valu lui Traian!

RAJA S.A. va executa lucrări de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 400 mm, din...337

21 mai 00:06LocalZip Escort susține ”maratonul nisipului” 2022

333

Politică
21 mai 00:00PoliticăCiucă: Firmele în continuă extindere, poli de dezvoltare pentru regiunile în care îşi desfăşoară activitatea

Companiile în continuă extindere reprezintă poli de dezvoltare pentru regiunile în care îşi desfăşoară...201

21 mai 00:04PoliticăPrefectul Capitalei refuză să atace în instanţă două autorizaţii de construire ilegale

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, îl acuză pe prefectul Toni Greblă că refuză să atace în instanţă două...431

21 mai 00:04PoliticăMinistrul Bogdan Aurescu respinge ferm acuzațiile Rusiei

382

21 mai 00:04PoliticăPlanul de combatere a cancerului va fi lansat în Parlament

Consilierul prezidenţial Diana Păun a anunţat, vineri, că, în "viitorul apropiat", va fi lansată în Parlament...325

21 mai 00:05PoliticăLocuitorii beneficiază de fonduri europene pentru managementul apei

Investiţiile în managementul apei, din Anghel Saligny şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR),...294

21 mai 00:05PoliticăSalariaţii şi foştii salariaţi - acces online la datele proprii din Revisal

663

Interviuri
16 apr 00:39InterviuriHoria Țuțuianu: Nu știu câtă răbdare vor mai avea constănțenii la atâta incompetență. Video

De când a ajuns la Guvernare, PSD a reușit să inițieze mai multe proiecte de legi, unele dintre ele fiind și...4197

14 apr 00:41InterviuriCristian Cîrjaliu: Atât timp cât nu iau niciun ban de la nimeni în mod necuvenit, dorm foarte liniștit

Este unul dintre acei primari care, dacă nu ar fi existat, ar fi fost inventat. În ciuda contestațiilor venite din...3395

12 apr 00:05InterviuriMihai Lupu: Nu sunt dușman cu Huțucă! Mai avem și opinii diferite! Video

3530

5 mai 22:01InterviuriDelicoti: Legislația este problema reală a României în ceea ce privește administraţia publică! Video

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost prezent în studioul Replica de Constanţa, miercuri, 4 mai, în...1669

20 apr 00:04InterviuriLică Neagu: Tariful la taximetrie va fi de maxim 3,5 lei/km! Video

Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din România, s-a aflat marți, 19 aprilie,...1935

16 apr 00:38InterviuriNiculescu: Am plafonat prețurile la gaze și energie printr-o nouă schemă de sprijin. Video

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri,...3175

9 apr 00:08InterviuriAnca Ghițulescu, director executiv DGASPC: Avem o mare problemă cu centrele pentru adulți! Video

Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2403

7 apr 14:34InterviuriFelicia OVANESIAN (I): Sunt singurul funcționar din cadrul primăriei care nu face nimic fără să știe primarul. VIDEO

Felicia Ovanesian, city managerul municipiului Constanța, este al doilea om în Primăria Constanța, după primarul...6185

8 apr 00:10InterviuriFelicia Ovanesian îi răspunde lui Ionuț Rusu: Neinspirat, agresiv și puțin nepoliticos. VIDEO

11478

Monden
21 mai 00:00MondenDouă filme britanice îşi dispută afişele sălilor de cinema nord-americane

Două filme britanice din genuri diferite, filmul de epocă "Downton Abbey: A New Era" şi filmul horror "Men", sunt...173

21 mai 00:00MondenCannes 2022: Rithy Panh, preşedintele juriului TikTok, a demisionat

Regizorul franco-cambodgian Rithy Panh a decis să demisioneze din funcţia de preşedinte al primului juriu TikTok,...162

21 mai 00:00Monden'Mariupolis 2', ultimul film al lui regizorului Mantas Kvedaravicius, ucis în Ucraina, a fost proiectat la Cannes

174

21 mai 00:00MondenAl doilea sezon al serialului 'Squid Game', lansat la sfârşitul anului 2023 sau în 2024

Al doilea sezon al serialului "Squid Game" ("Jocul calamarului"), cea mai de succes producţie din istoria platformei...185

21 mai 00:00MondenAcademia Americană de Film restabileşte criteriile de dinaintea pandemiei pentru filmele care aspiră la Oscar

Academia Americană de Film a decis să restabilească criteriile pentru filmele care intră în cursa premiilor Oscar...173

21 mai 00:00MondenSissi inspiră din nou cineaştii: Viaţa împărătesei, subiectul mai multor lungmetraje şi seriale

La 125 de ani de la moartea sa, Sissi, împărăteasa rebelă cu un destin tragic, inspiră din nou cineaştii aflaţi...187

21 mai 00:00MondenKirill Serebrennikov a condamnat războiul din Ucraina cu prilejul premierei la Cannes a filmului său ''Tchaikovsky's wife'

Regizorul rus aflat în exil Kirill Serebrennikov a luat poziţie miercuri împotriva războiului din Ucraina după...184

21 mai 19:27MondenCântăreţul Ed Sheeran a devenit tată pentru a doua oară

Cântăreţul britanic Ed Sheeran a devenit tată pentru a doua oară după ce soţia lui, Cherry Seaborn, a născut o...347

21 mai 13:49MondenA murit celebrul compozitor Vangelis

920

Mapamond
21 mai 00:00MapamondMarea Britanie pune la dispoziţie un vaccin împotriva variolei maimuței pe fondul răspândirii în Europa

Câteva cazuri de variola maimuţei depistate în Marea Britanie au determinat autorităţile să pună la dispoziţie...172

21 mai 00:00MapamondParchetul ucrainean cere închisoare pe viaţă pentru primul soldat rus judecat pentru crimă de război

Parchetul ucrainean a cerut joi închisoare pe viaţă împotriva unui soldat rus, la primul proces pentru crimă de...172

21 mai 19:29MapamondRusia este dispusă să reia negocierile cu Ucraina

435

21 mai 00:00MapamondGermania: O persoană a fost rănită prin împuşcare într-o şcoală la Bremerhaven

O persoană a fost rănită joi prin împuşcare într-o şcoală din centrul oraşului Bremerhaven, în nordul...184

21 mai 19:28MapamondUn tribunal din Kiev a decis arestarea lui Viktor Ianukovici

Tribunalul Districtual Pechersk din Kiev a decis arestarea fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a...622

21 mai 00:00MapamondOMS a aprobat omologarea de urgenţă pentru vaccinul chinez anti-COVID Convidecia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a acordat omologarea de urgenţă pentru vaccinul anti-COVID Convidecia...187

21 mai 19:46MapamondVladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere pe 3 iunie

Înalţii oficiali de securitate ai lui Vladimir Putin cred că războiul din Ucraina este „pierdut”, ceea ce face...663

21 mai 01:14MapamondMacron vrea un răspuns rapid al UE la cererea de aderare a Republicii Moldova

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că vrea ca Uniunea Europeană să emită "un aviz rapid" la...452

21 mai 19:47MapamondÎn Finlanda nu vor fi arme nucleare sau baze militare NATO după aderare

469

Sănătate
21 mai 00:00SănătateAdela Cojan, CNAS: Rolul medicului de familie este esenţial în sistemul de sănătate

Medicul de familie este cea mai importantă verigă în îngrijirea populaţiei, iar rolul său este esenţial în...181

21 mai 00:00SănătateSpecialist: Numărul cazurilor de pacienţi cu boli inflamatorii intestinale a crescut în ultimii 20 de ani

Accesul la medicamente de ultimă generaţie, la suplimente şi nutriţie corespunzătoare, simplificarea traseului...181

21 mai 00:00SănătateRafila: Dezvoltarea cercetării în domeniul funcţionării celulelor va schimba radical practicarea medicinei

165

21 mai 00:00SănătateStudiu: Aspirina poate scădea riscul de deces al bolnavilor de cancer

Pacienților cu o gamă largă de cancere care iau aspirină ca parte a tratamentului lor le-ar putea scădea riscul de...190

21 mai 14:34SănătateBilirubina la adulți: ce este, ce semnifică creșterea valorilor, de câte tipuri este

Bilirubina este un pigment biliar, derivat al hemoglobinei, care se găsește în sânge, bilă (fiere) și în calculii...196

21 mai 00:00SănătateVariola maimuței: OMS avertizează autoritățile să ia 'măsuri intensive de sănătate publică'

Variola maimuței este o zoonoză silvatică cu infecții umane incidentale care apar de obicei în zonele împădurite...202

21 mai 00:00SănătateSocietatea Naţională a Medicilor de Familie: Ororile războiului afectează şi starea sufletească şi mentală

Societatea Naţională de Medicina Familiei a transmis, joi, practicienilor în domeniu din întreaga lume felicitări...167

21 mai 00:00SănătateINSP: 323 de cazuri de gripă clinică, la nivel naţional

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează joi că, în săptămâna 9 - 15 mai, au fost raportate 323 de...193

21 mai 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 125 persoane cu COVID-19, la terapie intensivă

182

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT