REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

A murit Nicolae Rotund, un reputat profesor constănțean

A murit Nicolae Rotund, un reputat profesor constănțean

Replica API 23 septembrie 2022 | 10:53 6475

O veste tristă a îndoliat lumea literară a Constanței. Profesorul Nicolae Rotund, care a activat ca profesor în cadrul Universității Ovidius, a încetat din viață.

Prietenii și apropiații și-au exprimat regretele pentru cel care a instruit mii de studenți și elevi, învățându-i să iubească literatura și limba română.

”Am primit o veste foarte tristă. A murit profesorul meu de literatură, domnul Nicolae Rotund. Fără el, eu nu as fi aflat cine sunt. Mă bucur că am apucat să îi spun asta de câte ori ne-am revăzut. Nu prea des în ultimii ani. Era născut in 1940. Și-a început cariera în Scoala generală din Satul Valea Neagră, din judetul Constanța, când eu intram in clasa a VIII- a. A crescut an după an, încet, ca noi toți, dar după Revoluție a devenit profesor universitar la Constanța, iubit si respectat, istoric literar, autor de cărți, publicist, redactor la mai multe publicații. Mă doare plecarea lui. Îl știam acolo: reper discret, ironic, lucid și surâzător, mereu știind mai mult decât spunea. Iertare, Dom Profesor. Și multumiri. Dumnezeu să vă odihnească.” este mesajul unei foste eleve.

Personaj de seamă al peisajului literar constănțean

”L-am cunoscut pe profesorul Nicolae Rotund, în primii mei ani de învățământ, pe când era inspector și l-am reîntâlnit la revista Tomis, cu ocazia unei aniversări a scriitorului Constantin Novac, când m-a "provocat" să-i citesc romanele acestui împătimit iubitor al mării și să prezint la Neptun o conferință despre spațiul marin in proză scriitorului constantean. Întâlnirea această a fost copleșitoare pentru câ m-am trezit in lumea literară tomitanâ , în grupul de la Tomis, o revistă la care am colaborat cu mare pasiune tocmai datorită acestor scriitori și critici: Constantin Novac, Nicolae Motoc, Florin Șlapac, Arthur Porumboiu, Nicolae Rotund. Nae, cum îi spuneau cei apropiați, a fost ultimul din acest grup literar care are meritul de a fi înființat și Filială Dobrogea a USR, extrem de importantă pentru spiritul literar al acestui spațiu, pentru adolescenții liceeni si studenții Universității "Ovidius". Aici, m-am întâlnit, din nou, cu profesorul universitar, cu omul de la catedră, devenit și director de departament, un spirit elegant și educat, plin de farmec, apreciat de colegi și iubit de studenți. Toate aceste întâlniri, de-a lungul vieții, m-au făcut să-l cunosc și să-l consider pe Nicolae Rotund, un Om special, una dintre cele mai minunate și discrete persoane pe care le-am cunoscut. Am aflat, la ceas de seară, câ sufletul său mare și nobil a părăsit această lume, o veste tristă cum au scris cei care au anuntat-o. De o mare tristețe asemenea dorului care îi va urmări, de acum înainte, pe toți cei care l-au cunoscut, apreciat, iubit. Si suntem mulți cei cărora ne va lipsi și ne va fi dor. Iar dorul nostru se va transforma, cum spunea Nichita, "intr-o lacrimă care plânge cu ochi." Cu stimă și prețuire adâncă!” a transmis Cristina Tamaș, fost decan al Facultății de Litere din cadrul Universității Ovidius din Constanța.

Trupul neînsuflețit va fi depus vineri, începând cu ora 14.00, la Casa Albastră, iar slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, la ora 15.00, la biserica din Tomis Nord.

V.S.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108