REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

A sosit elicopterul de 6 milioane de euro care va deservi judeţul Constanţa

A sosit elicopterul de 6 milioane de euro care va deservi judeţul Constanţa

Replica API 1 august 2013 | 00:00 243

Achiziţie cu bani europeni

Achiziţie cu bani europeni

Consiliul Judeţean Constanţa a implementat, în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi autorităţile locale bulgare din General Toshevo şi Krushari, proiectul "Equipment to Save Our Lives" în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007-2013. Miercuri, la sediul Regional Air Services din Tuzla a avut loc prezentarea elicopterului EC 135 T2e/P2e, achiziţionat în cadrul acestui proiect. Elicopterul multifuncţional are o valoare totală de 6 milioane de euro, are o autonomie de o oră şi jumătate, timp suficient pentru a-şi executa misiunile, poate ateriza pe apă şi poate zbura ziua şi noaptea.

Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a precizat că pe lângă faptul că aparatul de zbor va fi implicat în operaţiunile de căutare şi salvare şi în cele de asistenţă medicală de urgenţă, elicopterul va fi implicat şi în cooperarea cu structurile de protecţie civilă în cazul unor dezastre, inundaţii şi cutremure. "La nivelul acestui proiect, se doreşte să se creeze un centru de coordonare şi de comandă transfrontalier, atât pentru partea bulgară, cât şi pentru partea română, care înseamnă un centru de comandă cu infrastructură IT, cu moduri de comunicare, cu organigramă şi funcţionare non-stop. Se va permite părţii bulgare şi române să intervină rapid în situaţii de urgenţă, cu elicopterul sau alte utilaje aflate în program, acesta este obiectivul şi pasul nostru următor. CJC a încheiat contractul de prestaţii şi mentenanţă al elicopterului. Costul depinde de numărul intervenţilor care vor avea loc, ele sunt estimate între 100.000 de euro şi 400.000 de euro la un interval de 365 de zile", a declarat Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

"Cetăţenii judeţului Constanţa sunt proprietari pe un elicopter, este o premieră naţională"

Aparatul de zbor va fi implicat şi în operaţiuni de salvare din Marea Neagră, atât pe teritoriul Bulgariei, cât şi teritoriul românesc, creşte gradul de siguranţă şi de rapiditate în intervenţia şi în salvarea oamenilor şi a copiilor, prin prisma dotărilor existente în elicopter. "Acest elicopter serveşte cetăţenii din judeţul Constanţa şi este pentru prima dată când cetăţenii judeţului Constanţa sunt proprietari pe un elicopter, este o premieră naţională. Contractul de finanţare nu permite schimbarea destinaţiei, adică diferenţa între SMURD şi acest elicopter este că acest elicopter intervine şi în alte dezastre, transportă oameni, răniţi, nu intervine doar la accidente care sunt pe relaţia SMURD. Pe teritoriul bulgar al Mării Negre, de exemplu, nu se poate interveni cu elicopterul SMURD fără să existe un parteneriat", a mai adăugat Nicuşor Constantinescu. Centrul de comandă va stabili care este cea mai apropiată unitate medicală dotată corespunzător, fie din partea română, fie din partea bulgară. Cel mai probabil, potrivit preşedintelui CJC, centrul de comandă va fi în apropierea graniţei dintre România şi Bulgaria, pentru a se putea mobiliza şi comunica în cel mai scurt timp cei care vor face parte din acest centru. Valoarea totală a proiectului, inclusiv cu contribuţia părţii bulgare este de 6 milioane de euro. Din cei 6 milioane de euro, contribuţia alocată CJC este de aproximativ 5.600.000 milioane de euro. Din această sumă, 85% este reprezentată de contribuţia europeană alocată prin fondul european de dezvoltare regională în cadrul programului de cooperare transfrontarieră, pentru graniţa România-Bulgaria, 2007-2013. Aproximativ 13% este cofinanţarea de la bugetul de stat, însă fiind vorba despre un proiect transfrontalier, finanţarea este asigurată atât de Guvernul României, cât şi de cel al Bulgariei. "Proiectul a fost depus pentru finanţare în anul 2009, contractul a fost semnat în 2011, cu o perioadă de derulare de 24 de luni. În prezent s-a încheiat un act adiţional, durata totală de implementare fiind de 30 de luni, astfel încât proiectul va fi finalizat complet în data de 30 ianuarie 2014. Activităţile acestui proiect au constat în achiziţionarea de echipamente specifice intervenţiilor în situaţii de urgenţă. Pe lângă acest elicopter achiziţionat de CJC, partenerii bulgari au achiziţionat echipamente speciale de intervenţie pe teren accidentat, echipamente multifuncţionale, respectiv un echipament autoşenilat. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 6 milioane de euro", a declarat Dănuţ Răgălie, managerul proiectului.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108