REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

ABADL va planta PERDELE FORESTIERE pe PLAJĂ

ABADL va planta PERDELE FORESTIERE pe PLAJĂ

Replica API 23 noiembrie 2020 | 20:14 4525

Directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, Bogdan Bola, a făcut anunțul! Se începe plantarea primei perdele forestiere la marginea plajelor din Mamaia.

„Este oficial: plantăm prima barieră verde pe litoralul nostru! Mulți încă își amintesc că în anii '70 și '80 exista o lizieră la marginea plajelor din Mamaia. Acestea aveau atât un rol peisagistic dar și de protecție împotriva vânturilor puternice care măturau plajele noastre, transportând nisipul în toată stațiunea. Aceste perdele forestiere au dispărut, treptat, în totalitate, lăsând litoralul nostru parcă un pic mai trist. Poate și de aceea, atunci când s-a ivit ocazia, la începutul mandatului meu ca director al ABADL, să îmbunătățim viziunea proiectului de stopare a eroziunii costiere, am propus această măsură "verde".

Încă din luna aprilie a acestui an am organizat, în cadrul managementului ABADL și a proiectului de protecție costieră din zona Mamaia - Năvodari, întâlniri pentru a analiza modalitățile de reducere a eroziunii eoliene, astfel încât noul profil de plajă, rezultat în urma înnisipării, să fie cât mai stabil. Acest aspect a fost generat de observațiile colegilor mei, înregistrate de-a lungul întregului litoral, unde pierderile de sedimente prin eroziune eoliană, conduc la lucrări importante de combatare sau de readucere în spațiul plajei a unor volume importante de nisip din zonele publice învecinate.

Astfel, pentru reducerea cheltuielilor de întreținere pentru conservarea profilului plajei nou create, am solicitat antreprenorului la începutul lunii mai 2020, să analizeze posibilitatea combaterii eroziunii eoliene prin implementarea unor măsuri „verzi” cu rolul de a îmbunătăți și cadrul natural, dincolo de efectele scontate ale stopării transportului sedimentar către zona continentală. Antreprenorul a prezentat în cursul lunii iulie 2020, după consultarea cu institute de specialitate din țară precum și cu divizia de mediu internă a Boskalis, un studiu sintetic privind tema combaterii eroziunii eoliene, fiind de acord cu plantarea unei perdele de vegetație (lizieră) la limita de vest a plajei.

Plantarea va începe în primăvară

Perioada de plantare este prevazută în lunile de primăvară ale anului următor (martie – mai) după finalizarea lucrărilor de înnsipare aprobate prin proiect. Astfel, optimizând proiectul existent de stopare a eroziunii, vom planta peste 650 de puieți pe o lungime de aproximativ patru km. Speciile propuse spre plantare la limita plajei, care au cele mai mari șanse să "prindă" în nisip, sunt sălcioara (Eleagnus angustifolia), cătina albă și cătina roșie. Pe lângă contrastul vizual plăcut (acestea vor fi aranjate pe trei rânduri), considerăm că alternarea de arbuști cu înălțimi diferite va crea cea mai bună barieră împotriva eroziunii eoliene.

Am avut grijă ca această perdea forestieră, prima măsură de acest gen luată după Revoluție, să fie implementată prin fonduri europene, fără să modifice în niciun fel costul total al proiectului și nici timpul de execuție. După plantare însă, va depinde doar de noi cum vom avea grijă de ea - ABADL de întreținerea ei curentă și de cetățeni cum o vor ocroti și o vor respecta. Dacă va fi un succes, nu ne vom opri aici, existând pe viitor poaibilitatea de a face aceleași perdele forestiere și în alte părți ale litoralului nostru.

Iată că, prin intervenții verzi, simple, indicate de natura însăși, necostisitoare, punem în aplicare un sistem natural de combatere a piederilor importante de nisip din spațiul plajei. Plantând specii autohtone, pe o bandă de 10 metri de la limita de vest a plajelor, vom fixa și stabiliza zona dunelor de nisip, iar când această barieră verde va ajunge la maturitate va crea tot fondul necesar stopării transportului eolian a nisipului către zona continentală” a transmis directorul ABADL, Bogdan Bola.

D.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dupa ce au taiat toata paduricea de la Navodari acum vor s-o planteze? Nimic nu o sa mai fie cum a fost!
6
0
de unde iei tu puieti de salcioara ??? Visezi ??? Muistule !!!
3
0
Cine a facut ma pozele alea? Voi ati vazut ma cum arata statiunea inainte? Nu seamana cu panaramele alea ghey din poze
3
1
esti urata si invidioasa pe cai care au activitate
2
1
nu uitati statiunile din sudolimpneptun,cap aurora,venus,saturn,mangalia..A facut praf copacii vecinul iorgus,dar nici cu bouarul de cristi nu mi.e rusine,ajutati de mafiotii polaris.Castani,salcimi,nuci,au ras si rad totul.boul ala de la mera a taiat si betonat in cap aurora peste 100 copaci vechime de 30 ani,care dadeau oxigen si faceau umbra. polrarismface bani din taierea copacilor,sa vedeti cum arata statiunile,ca in zabrauti.Acum fac case in olimopadurea comorovaau distrus totul.Desteptilor,cumparati.vavike la 20 m de linia feratao samstiti programul trenurilor.
7
0
Bine Raba,buna treaba!Gardu-i gard daca-i de tabla!Sa vezi noaptea futaiuri in boschetii lui Bola.
0
7
Ca sa faci o plimbare pana la Rex te bate soarele in cap.Plantati si pomii taiati.O sa puna trei puieti si o sa-i zica perdea.Asa cum au taiat si pomii din Constanta si nu i-au inlocuit nici pana in ziua de azi.Ba mai mult unde erau casete cu pomi au turnat bitum pana langa pomi.Poate dupa ce planteaza au si grija sa intretina sa se prinda.Ani de zile au pus o gramada de arbusti si nu au avut grija de ei,nu au fost udati,iar daca ia udat ia udat de mantuiala doar le-a aratat apa.Fac o treaba in dorul lelii doar sa ia salariile.
7
1
De ce ati dat aviz pentru constructii pe plaja? Acum cheltium sa le protejam hotelurile.
8
0
cine plm este Bola?Un betiv
5
4
Ba da ce plm nu ti convine.
3
1
Blocuri pe plaja mai apar intreb sa stiu sa plec la bulgari
10
0
sper sa nu planteze arbori virtuali machete in stil fagabou
11
0
Desfiintati toate cosmeliile de pe plaja, demolati hotelurile construite pe nisip inclusiv Golden Palace al lui Pescu Sima din Ceamurlia de Sus. Vrem actiune.
27
0
Buna treaba. Bravo.In rest postacilor psd le urez traditionalul Muie PSD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
15
7
sa ii iei coaiele in gura si apoi in cur daca nu-ti convine
2
9
pune la tine in cap o perdea, repede ai iesit ca paduchele in frunte, deja ne visam in parlament, om de baza...kkt
4
18
plaje fara plastice si constructii!
27
0
Bravo. Dupa 3o de ani s-a trezit cineva.
31
0
cam tarziu...
23
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108