REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

ABERAȚIA SISTEMULUI în cazul unui TÂNĂR vindecat de COVID!

ABERAȚIA SISTEMULUI în cazul unui TÂNĂR vindecat de COVID!

Replica API 2 august 2020 | 00:07 5535

Un pacient vindecat de Covid, a vrut să ajute și să doneze plasmă cu anticorpi pentru tratamentul altor români aflați în spitale. Numai că s-a lovit de mai multe obstacole în demersul său, inclusiv de unul financiar. Mai exact i s-a spus că trebuie să plătească, și încă o sumă considerabilă, echivalentul prețului a două teste PCR.

„Numele meu este George Rizea, sunt din Târgoviște, am 33 de ani și m-am vindecat de coronavirus, fiind externat în această săptămână. Dinainte să mă îmbolnăvesc de acest virus eram donator de sânge obișnuit, vârsta și sănătatea permițându-mi acest lucru. În momentul în care m-am vindecat de Covid19, primul meu gând a fost să pot dona plasma pentru a putea ajuta pe oamenii care sunt în situație critică de lupta pe viață și pe moarte. Ei bine, cu toată bunăvoința mea, statul nu îmi permite să pot ajuta, pentru că departamentele lui nu știu unul de celalalt, stânga nu știe ce face dreapta. Astfel, pentru a putea dona, trebuie să ma deplasez cel mai aproape la București, la centrul de transfuzii din Târgoviște nu există aparatură de separare (a plasmei de sânge - n.r.) pentru că niciuna dintre instiuțiile medicale nu a...cerut?!. N-ar fi o problemă să merg până la București. Problema ar fi că există o regulă impusă (probabil de Ministerul Sănătății) prin care oricine, ca potențial donator, să fie obligat să prezinte Centrului de Transfuzii două teste consecutive negative de Covid19, pe care nimeni n-are cum să le prezinte, pentru că la ieșirea din spital nu face nimeni așa ceva, și nici pe banii proprii nu pot să-mi permit să plătesc de 2 ori câte 300 de lei, pentru teste la cerere, ca apoi să merg să donez”, a povestit George Rizea.

Acesta susține că a sunat la centre de transfuzie din București și Brașov, și i s-a explicat că protocolul presupune ca persoana care dorește să doneze plasmă să se prezinte la centru cu rezultatele negative a două teste consecutive.

George Rizea, donator voluntar de plasmă cu anticorpi

„Statul își pune singur piedici, cu toată bunăvoința din păcate nu pot plăti din fonduri proprii toate aceste sume. Este valabil pentru oricine dorește sa doneze spune tânărul din Târgoviște.

Problema este dată de faptul că protocolul de recoltare impus de Ministerul Sănătății stipulează necesitatea existenței a două teste consecutive PCR care să ateste că donatorul de plasmă s-a vindecat de Covid. Testele erau efectuate până acum, și unele spitale sunt în continuare, efectuate înainte de externarea pacientului. În cazul spitalului din Târgoviște, unde a fost internat timp de 16 zile George Rizea, acest lucru nu s-a întâmplat.

Tânărul susține că a fost externat cu simple analize de sânge.

„Este mare nevoie de donatori de plasmă”

Doctorul Alexandra Bornea, care coordonează Centrul de Transfuzie Sanguină Arad, a explicat că, într-adevăr, protocolul donării presupune existența celor două teste negative, însă nu s-a confruntat până acum cu o situație în care pacientul să fi fost externat fără testare, scrie digi24.ro.

Alexandra Bornea a spus că, dacă există situații în țară unde spitalele nu mai efectuează testele la externare, pentru a nu descuraja persoanele care vor să doneze plasmă, ar trebui modificat regulamentul de recoltare, astfel încât testele Covid să fie efectuate gratis pentru cei care vor să doneze plasmă și nu au aceste teste efectuate în spitalul unde au fost internați.

”Există criteriile de eligibilitate pe care ca medic ești responsabil să le respecți. Să vină pacienți care au în continuare virusul este un risc epidemiologic. Cei care au gândit normele, exact la situația asta s-au gândit, să știi dacă donatorul s-a vindecat, de aceea este nevoie de aceste teste negative”, a spus doctorul Bornea.

Aceasta a ținut să sublinieze că este mare nevoie de donatori de plasmă, pentru că a crescut numărul de bolnavi în stare gravă. „La început noi nu am avut solicitări de plasmă pentru Spitalul Județean, dar în ultimele zile am dat preponderent la noi pentru că au crescut cazurile grave și aici. Chiar sunt îngrijorată și vreau să recoltez cât mai mult și nu vreau să fiu în situația de a nu avea plasmă”, a spus Alexandra Bornea.

Plasma de la un donator vindecat COVID-19 se administrează doar pacienților critici infectați confirmați cu această boală, având vârsta de cel putin 18 ani.

Potrivit Ministerului Sănătății, pacienții care pot beneficia de anticorpii din plasmă trebuie să îndeplinească anumite criterii. Procedura de donare a plasmei durează aproximativ o oră, potrivit medicului.

„Trece printr-o consultație. Îi facem multe analize, inclusiv titrul (concentrația) de anticorpi. Eu zic că e foarte bine să știe dacă are anticorpi în cantitate suficientă, dacă e protejat sau nu”, a explicat pentru Digi24.ro directorul Centrului pentru Transfuzii București, doctorul Doina Goșa.

Există două tipuri de donări: prin plasmafereză, cu ajutorul unui echipament, și donare standard. Donarea și testarea se pot face numai în centrele de transfuzii iar pacienții trebuie să treacă prin filtre de eligibilitate. Cei care donează beneficiază de 7 tichete de masă, reducere pe transportul în comun 50% și ziua liberă la serviciu. În țară sunt 41 de centre de donare, dar echipamente de plasmafereză au doar 19. Însă toate pot face plasmă COVID prin donare standard, potrivit directorului Centrului de Transfuzii București.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum sa iesi din spital fara doua teste negative? Fake pesedist! Jigodii criminale! Donator din Dambovita, medic cu pareri curioase din Arad, Replica de Constanta! reteta perfecta pentru fake-news!!!
0
0
Nu dati ma nicio plasma ,de ce sa vindece tiganii ce nu platesc CASS cu el?
2
0
Hai cu guvernul malariei, sa va moara multi inainte nenorocitilor!
3
3
politice vor in fata , se invinuesc, se musca de unde apuca si cauta puterea cu orice pret, calcand in picioare o conduita normala si cinstita!
7
1
Ce prosti ne conduc tara !----halal de asemenea ministri
9
3
muie penele
14
6
Numai guvernul e pnl, parlamentul care e for decizional e majoritar psd plus acolitii lor, asa ca daca guvernul propune ceva chiar daca e de bine parlamentul sigur se va opune, deci tot psd e de vina latrailor
11
12
bai labe triste peneliste nu mai tine placa cu pesedeul.Sunteti la putere jegosilor!
24
7
si pentru asta... 'va'n gura de lepre pedelizde
13
11

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108