REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Acnee, lupus, vitiligo, psoriazis: care sunt efectele soarelui asupra acestor afecțiuni?

Acnee, lupus, vitiligo, psoriazis: care sunt efectele soarelui asupra acestor afecțiuni?

Replica API 21 august 2020 | 00:00 903

Pielea bronzată este la mare căutare pe timpul verii, dar nu de către toată lumea. Persoanele cu pielea extrem de deschisă la culoare sau cu afecțiuni de piele, precum acneea, lupusul sau vitiligo sunt încurajate să se ferească de razele soarelui pentru a evita agravarea simptomelor, scrie doc.ro.

Efectele soarelui asupra persoanelor cu acnee

Acneea hormonală apare, de obicei, la adolescenți, aproximativ 80% dintre tinerii adulți fiind afectați, anual de această afecțiune de piele. Cu toate acestea, acneea hormonală poate continua să apară și în anii următori, în cazul anumitor persoane, în special femei (41% dintre femeile cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani suferă de acnee hormonală, alături de 20% dintre cele cu vârste cuprinse între 40 și 55 de ani).

Soarele este considerat de mulți un panaceu pentru erupțiile cutanate, deoarece razele ultraviolete au acțiune antiinflamatoare și usucă aproape orice coș de suprafață. Cu toate acestea, este important de reținut că, în același timp, soarele stimulează îngroșarea țesutului cutanat, ceea ce duce la inchistarea comedoanelor și reapariția lor, ulterior, în număr mai crescut, sub efectul stimulării hormonale.

Un alt aspect de luat în considerare este pigmentarea cicatricilor post acnee, din cauza radiațiilor ultraviolete. Așadar, pentru a evita petele hiperpigmentare care apar după trecerea unor comedoane mai mari, este important să aplici o cremă cu protecție solară în fiecare zi, preferabil un produs tratament, care să acționeze în la dublu: repararea pielii și protejarea sa de razele solare.

Măsuri de prevenție

Evită expunerea la soare între orele 12:00 și 16:00.

Aplică o cremă cu protecție solară pe zonele expuse în fiecare zi, chiar și când este înnorat (razele UVA trec prin nori și sticlă).

Optează pentru o cremă matifiantă, non-comedogenică, pentru a evita obstrucționarea porilor și, astfel, apariția coșurilor.

Nu în ultimul rând, dacă urmezi un tratament antiacneic mai agresiv, precum cel cu retinoizi, tretinoină sau antibiotice, este important să te protejezi de razele soarelui cât mai temeinic. În acest sens, poți apela la sfatul medicului dermatolog.

Efectele soarelui asupra persoanelor cu lupus

În primă fază, boala lupus se manifestă prin apariția unor zone de piele rugoasă, tip cojițe, care se descuamează și dispar greu. Motivul este că, la boala lupus, sistemul imunitar se dereglează și începe să atace celulele sănătoase ale pielii. În următorul stadiul al bolii, anumite organe interne pot fi afectate, precum rinichii sau inima.

În 9 cazuri din 10, lupusul apare la femei, iar boala se declanșează între 15 și 45 de ani. În ceea ce privește factorii de risc, sarcina și nivelurile crescute de estrogen se numără printre cele mai importante. Expunerea la soare a persoanelor afectate de lupus nu este recomandată, deoarece radiațiile solare înrăutățesc simptomele bolii.

Măsuri de prevenție

Protecția solară este regulă de ordine. Poartă haine cu mâneci lungi, ochelari de soare și pălărie. De asemenea, folosește zilnic o cremă cu factor de protecție solară 50, indiferent dacă te afli în oraș sau în vacanță, și indiferent de anotimp. Pe timp de caniculă, încearcă să stai cât mai mult la umbră, ferită de lumina directă a soarelui.

Efectele soarelui asupra persoanelor cu psoriazis

Psoriazisul se manifestă prin apariția unor pete sau zone rugoase de piele, care se usucă, fără a dispărea în totalitate. Zonele predilecte pentru erupțiile de psoriazis sunt genunchii, coatele, zona antebrațelor sau pielea capului. În cazul persoanelor cu psoriazis, soarele are numeroase efecte benefice. Deși există diverse tratamente medicamentoase pentru simptomele psoriazisului, sosirea anotimpului însorit este un tratament în sine.

Razele solare ameliorează și pot, chiar, să facă să dispară, temporar, petele de psoriazis. Acest lucru se întâmplă deoarece soarele are efect imunosupresor și încetinește procesul de reînnoire celulară, ceea ce încetinește, în același timp, dezvoltarea erupțiilor în cazul acestei boli.

În plus, razele UV susțin sinteza vitaminei D la nivelul pielii, ceea ce poate fi deosebit de benefic în controlul simptomelor psoriazisului. 90% dintre persoanele care suferă de psoriazis observă îmbunătățiri rapide în urma expunerii la soare. Beneficiile aduse de soare sunt, de altfel, transformate în tratament – în numeroase clinici dermatologice se efectuează terapii cu raze UV pentru persoanele cu psoriazis.

Recomandări terapeutice

Expunerea la soare și băile în apa sărată a mării sunt o combinație de succes în tratamentul petelor de psoriazis. Cu toate acestea, nu uita că expunerea la soare în intervalul orar 12:00 – 16:00 nu este recomandată nimănui, nici persoanelor cu psoriazis. Dacă nu ajungi prea curând la mare, poți opta pentru băi sărate la tine acasă. Ai nevoie de niște sare de baie, preferabil de la Marea Moartă, și o oră la dispoziție. O baie în cadă, pe săptămână, este suficient pentru a vedea o ameliorare a psoriazisului.

Efectele soarelui asupra persoanelor cu vitiligo

Vitiligo este ușor de recunoscut, din cauza petelor hipopigmentare de pe suprafața pielii. Zonele depigmentate alternează cu cele de culoare normală și se manifestă, de regulă, la nivelul mâinilor, a coatelor sau a feței.

Persoanele cu vitiligo trebuie să acorde o atenție sporită expunerii la soare, care trebuie să fie foarte bine controlată, deoarece zonele depigmentate sunt deosebit de sensibile și se pot arde ușor.

Vitiligo este o afecțiune autoimună, provocată de distrugerea progresivă a melanocitelor, celulele care produc pigmentul din piele – melanina. Melanina este, de asemenea, un scut de protecție împotriva arsurilor solare, așadar pielea lipsită de melanină este cu atât mai expusă pericolului.

Măsuri de prevenție

Nu te expune la soare fără o cremă cu protecție solară cu factor de protecție de minimum 50. De asemenea, optează pentru haine cu mâneci lungi, preferabil cu filtre de protecție solară, pălării, șepci și orice altceva te poate feri de contactul direct cu razele de soare.

Aplică loțiunea cu protecție solară în strat gros, insistând pe zonele depigmentate și sensibile. Reînnoiește aplicarea o dată la două ore sau după fiecare baie (dacă ești la mare). Evită expunerea la soare în intervalul orar 12:00 – 16:00.

În cazul în care te-ai ars accidental, aplică un produs de hidratare și reparare a pielii sau chiar o loțiune pentru arsuri locale. Dacă arsura este gravă, mergi la medic.

În anumite situații, terapia cu raze ultraviolete poate fi utilă și în cazul persoanelor cu vitiligo. Obiectivul este stimularea repigmentării zonelor afectate, dar acest tip de terapie trebuie recomandat de medicul curant. Dacă suferi de vitiligo, este foarte important să eviți expunerea la soare sau la solar și să urmezi recomandările de tratament ale medicului dermatolog.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108