REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
11° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Acneea de pe corp: de ce apare și cum o tratezi?

Acneea de pe corp: de ce apare și cum o tratezi?

Replica API 31 martie 2021 | 00:00 836

Acneea de pe corp este nu doar dureroasă, ci și inestetică și poate scădea stima de sine a unei persoane. Cum o poți combate?

Sursă foto: Shutterstock

Persoanele mai predispuse la acnee din cauza factorilor de risc, cum ar fi hormonii sau pielea grasă, pot dezvolta coșuri nu doar pe față, ci oriunde pe corp. E bine de știut că acneea se dezvoltă atunci când porii se înfundă. Aceștia există pe întregul corp, așa că o persoană se poate confrunta cu apariția punctelor negre, a coșurilor și a pustulelor și pe gât, pe piept, pe brațe, precum și pe partea inferioară a corpului, scrie doc.ro.

Există diverse soluții pentru acneea de pe corp, însă poate dura mai mult timp până să le găsești pe cele eficiente în cazul tău. Iată ce remedii ai putea folosi în funcție de zona în care ai probleme cu coșurile:

Coșurile de pe gât

În cazul în care acneea este localizată în zona gâtului, ar trebui să fii mai atentă și să eviți produsele cosmetice pe bază de ulei sau de silicon. Nu folosi săpunuri sau geluri abrazive și nu masa cu fermitate pielea acneică, deoarece o vei irita și mai tare. Caută mai degrabă produse pe bază de apă, glicerină și niacinamidă, cu efect protector și corector. De asemenea, cele cu peroxid de benzoil sau cu hidroxi acizi îți pot fi de folos. Totodată, dacă ai părul lung, ideal ar fi să îl prinzi atunci când mergi la sală sau când este foarte cald și transpiri mai tare, întrucât transpirația poate bloca porii, facilitând apariția coșurilor.

Coșurile din zona decolteului

Transpirația este vinovată și pentru apariția coșurilor din zona decolteului. Atunci când faci sport, poartă numai haine din bumbac și fă-ți duș imediat ce ai încheiat antrenamentul, pentru a preveni blocarea porilor. Și în restul timpului ar trebui să ocolești bluzele și rochiile din materiale sintetice, care nu permit pielii să respire și creează contextul ideal pentru apariția coșurilor.

Coșurile de pe brațe

Brațele nu sunt scutite de apariția coșurilor și adesea oferă un aspect de aspect de „piele de găină”. Dacă brațele sunt pline de coșuri, ai putea să folosești o loțiune pe bază de acid lactic, pentru a exfolia celulele moarte și totodată pentru a hidrata pielea.

Coșurile de pe spate

Probabil cel mai comun tip de acnee de pe corp este cea de pe spate. În această situație, deblocarea porilor joacă un rol esențial. Este recomandat să folosești un produs de curățare pe bază de acid salicilic, care desfundă porii. Lasă gelul de duș să acționeze preț de câteva minute înainte de a clăti pielea. De asemenea, dacă petreci multe ore în mașină, la volan, e recomandat să acoperi spătarul scaunului cu un prosop din bumbac, care să absoarbă transpirația și să prevină astfel apariția coșurilor. Dacă porți zilnic rucsac, ai grijă să-l ajustezi corespunzător, pentru a minimiza fricțiunea pe spate.

Coșurile de pe posterior

Coșurile care apar pe posterior sunt, de cele mai multe ori, nu doar inestetice, dar și dureroase. Pentru a contribui la prevenirea apariției acestor coșuri, poartă cât mai des lenjerie intimă din bumbac și lasă lenjeria din materiale sintetice doar pentru anumite ocazii. Totodată, e bine să nu te îmbraci zilnic cu dresuri, iar atunci când le porți ai grijă ca lenjeria intimă să îți acopere o parte cât mai mare din posterior. În ceea ce privește colanții din materiale sintetice pe care poate îi porți la sală sau dacă mergi să alergi în parc, ia în calcul un alt gen de pantalon din materiale naturale cum ar fi bumbacul.

Recomandări generale pentru a combate acneea de pe corp

Nu sări peste duș. Este necesar să faci duș o dată-de două ori pe zi nu doar pentru a păstra o igienă corespunzătoare, ci și pentru a evita înmulțirea bacteriilor, blocarea porilor și instalarea acneei corporale. Dacă ai pielea grasă, caută un produs pe bază de acid glicolic sau acid salicilic, care curăță și exfoliază blând pielea.

Limitează utilizarea produselor de îngrijire a pielii pe bază de ulei, fie că e vorba de geluri de curățare, creme hidratante sau alte produse cosmetice, deoarece acestea pot duce la apariția acneei și la agravarea celei deja existente. E bine să cauți produse etichetate drept „noncomedogene”, ceea ce înseamnă că sunt mai puțin susceptibile să înfunde porii. De asemenea, poți discuta cu farmacistul despre problema ta, iar acesta îți va putea recomanda produse mai specifice, pentru care totuși să nu ai nevoie de rețetă, dar care ar putea să controleze producția de sebum și să reducă inflamația.

Ai grijă la alimentație. Nu de puține ori, persoanele predispuse la acnee constată că problema li se agravează atunci când consumă anumite alimente, deși cercetările au dat rezultate mixte. Astfel, pentru unii oameni consumul de lactate sau de carne grasă este cel care agravează acneea pe față și pe corp. Alții constată că au mai multe coșuri dacă mănâncă des dulciuri. Ce poți face este să urmărești o vreme cum se comportă pielea ta în funcție de dieta zilnică. Încearcă, de exemplu, să elimini pentru câteva zile la rând un anumit aliment despre care bănuiești că ar putea să-ți agraveze acneea și vezi ce se întâmplă cu pielea. De asemenea, poți încerca să iei un supliment cu zinc sau cu drojdie de bere.

Gestionează stresul. Stresul este o problemă care afectează tot corpul într-un fel sau altul, interferând cu activitatea sistemului imunitar, cu sănătatea inimii, cu somnul și deci poate fi conectat și cu acneea de pe față sau de pe corp. Când ești stresat, corpul produce mai mult cortizol (hormonul stresului), iar glandele sebacee pot fabrica mai mult sebum, care blochează mai rapid porii. Fiecare persoană poate lupta în mod diferit cu stresul: unii oameni reușesc să se relaxeze prin exerciții de respirație, sport sau drumeții, alții combat stresul prin activități precum lectura unei cărți sau discuțiile cu prietenii.

Ia în calcul un consult dermatologic. În unele cazuri, indiferent ce măsuri iei în ceea ce privește îngrijirea pielii, alimentația sau stresul, poți constata că acneea este încă prezentă. În această situație, e bine să ceri sfatul unui medic dermatolog. Acesta îți poate prescrie unele medicamente, fie topice, fie sub formă de pastile, care să te ajute în tratarea acneei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212