REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.9° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

ACORD de RECUNOAȘTERE a VINOVĂȚIEI, pentru FRAUDE INFORMATICE, RESPINS de INSTANȚĂ!

ACORD de RECUNOAȘTERE a VINOVĂȚIEI, pentru FRAUDE INFORMATICE, RESPINS de INSTANȚĂ!

Replica API 14 august 2021 | 00:16 1917

Valentin Gabriel A., acuzat de fraudă de instrumente de plată electronică/ carduri bancare la bancomate aflate pe teritoriul lsraelului, și-a recunoscut vina în fața procurorilor, fapt pentru care a încheiat cu aceștia un acord de recunoaștere a vinovăției. Acord a ajuns pe masa judecătorilor din cadrul Tribunalului Constanța, însă, pe 9 august 2021, a fost respins de judecători, deoarece s-a încălcat principiul legalității penale, pedeapsa stabilită prin acordul de recunoaștere fiind mai mică decât pedeapsa care trebuia aplicată inculpatului conform algoritmului de calcul față de pedepsele luate în individualitatea lor.

Ce fapte a comis Valentin Gabriel A.

În luna martie 2019, în scopul obținerii de foloase materiale injuste, a aderat la grupul infracțional organizat constituit din alți 3 inculpați, în scopul săvârșirii de infracțiuni specifice pe linia compromiterii și fraudării de instrumente de plată electronică/ carduri bancare la bancomate aflate pe teritoriul lsraelului, rolul său, raportat la poziția de executant în cadrul grupării, fiind acela de a răspunde alături de A.A. și alte echipe specializate, în fraudarea efectivă a instrumentelor de plata electronică/ carduri bancare ce aveau să fie compromise și falsificate anterior de alți membrii ai grupării, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat. De asemenea, a pus în circulație 12 carduri falsificate, utilizându-le la nivelul a 11 bancomate localizate în diferite zone din Tel Aviv, în scopul efectuării de operațiuni financiare frauduloase. Prin acordul de recunoaștere, inculpatul urma să execute, prin contopirea pedepselor, 2 ani, 11 luni și 10 zile de închisoare.

Ce a spus instanța

Magistrații din cadrul Tribunalului Constanța au respins acordul de recunoaștere deoarece s-a încălcat principiul legalității penale, pedeapsa stabilită prin acordul de recunoaștere fiind mai mică decât pedeapsa care trebuia aplicată inculpatului conform algoritmului de calcul față de pedepsele luate în individualitatea lor. Astfel, textul legal menționat stipulează că atunci „când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite”. Prin aplicarea acestui algoritm de calcul față de pedepsele luate în individualitatea lor (una de 2 ani, două de câte un an și 4 luni și una de 8 luni – toate stabilite în limitele minime permise de lege), se ajunge la o pedeapsă rezultantă de 3 ani o lună și 10 zile, care trebuie aplicată inculpatului Valentin Gabriel A. Or, prin acordul de recunoaștere a vinovăției s-a stabilit pedeapsa rezultantă de 2 ani 11 luni și 10 zile, fiind astfel încălcat principiul legalității sancțiunilor penale. Decizia nu este definitivă, urmând a se judeca apelul.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asa, si? Care e stirea?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468