REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.5° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Acord provizoriu pentru eficientizarea mecanismului centralizat de recunoaştere a navigatorilor din ţările terţe

Acord provizoriu pentru eficientizarea mecanismului centralizat de recunoaştere a navigatorilor din ţările terţe

Replica API 14 februarie 2019 | 00:00 287

Preşedinţia României la Consiliul UE a ajuns marţi la un acord provizoriu privind reforma menită să menţină normele UE aliniate la cele internaţionale şi să eficientizeze mecanismul centralizat de recunoaştere a navigatorilor din ţările terţe, se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, revizuirea documentului legislativ va spori claritatea juridică cu privire la recunoaşterea reciprocă a certificatelor de navigatori emise de statele UE.

Acordul va fi prezentat spre aprobare de către statele membre în cadrul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi al Consiliului.

"Formarea şi certificarea în domeniul maritim de înaltă calitate sunt esenţiale pentru menţinerea unui standard ridicat de siguranţă pe mare şi pentru prevenirea poluării. Aceste norme mai simple vor uşura libertatea navigatorilor în cadrul UE şi vor facilita în sectorul de transport maritim cariere mai atractive, reducând deficitul de personal calificat", a susţinut Rovana Plumb, ministrul interimar al Transporturilor din România şi Preşedinte al Consiliului Miniştrilor de Transport în cadrul Uniunii Europene (UE).

Cadrul internaţional în acest domeniu este Convenţia internaţională a Organizaţiei Maritime Internaţionale (OMI) privind standardele de pregătire, certificare şi efectuare a serviciului de cart pentru navigatori, un serviciu de patru ore, executat permanent de membrii echipajului, pe schimburi, la bordul unei nave ("Convenţia STCW").

În conformitate cu mecanismul comun UE de recunoaştere a certificatelor de navigatori din ţări terţe, Comisia Europeană verifică în mod regulat faptul că statele membre UE şi ţările terţe respectă cerinţele directivei UE şi ale Convenţiei STCW. Directiva modificată va simplifica procedura de recunoaştere a documentelor emise de către statele membre şi terţe, precizează MT.

În ceea ce priveşte recunoaşterea navigatorilor din alte state membre, noile norme vor clarifica recunoaşterea reciprocă a documentelor astfel încât să permită navigatorilor certificaţi de o ţară UE să lucreze la bordul navelor care arborează steagul unui alt stat membru al UE.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108