REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Acţionarii Portului Constanţa, convocaţi în şedinţă: se contestă decizii ale Curţii de Conturi

Acţionarii Portului Constanţa, convocaţi în şedinţă: se contestă decizii ale Curţii de Conturi

Replica API 19 noiembrie 2014 | 00:08 491

Se angajează avocaţi

Se angajează avocaţi

Consiliul de Administraţie (CA) al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CN APM) SA Constanţa a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) pentru data de 19.12.2014, când urmează a fi luate câteva decizii importante pentru port. Pe lângă formalităţi precum finalizarea procedurii legale privind înlocuirea administratorului demisionar Viorel Panait cu Viorel Ionel Olea şi numirea unui preşedinte al C.A., cel mai probabil prin confirmarea pe această funcţie a lui Lucian Băluţ, compania portuară are de lămurit câteva aspecte legate de activitatea sa. Astfel, acţionarii vor lua cunoştinţă de „încheierea nr. III/13.06.2014 a Comisiei de soluţionare a contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi referitor la contestaţia formulată de CN APM SA Constanţa împotriva Deciziei nr. 18/26.03.2014, emisă de directorul Camerei de Conturi Constanţa”.

Potrivit directorului general al APC, Valeriu Ionescu, este vorba despre o măsură administrativă a Curţii de Conturi, contestată de compania portuară şi care ar putea ajunge să fie soluţionată doar de instanţa de judecată: „Curtea de Conturi a interpretat legea altfel decât am interpretat-o noi, dar noi considerăm că am aplicat-o corect, motiv pentru am făcut această contestaţie. Dacă nu va fi acceptată, va trebui să lăsăm un judecător să decidă cine a avut dreptate. Asta e legislaţia actuală în România, în care orice poate fi interpretat”. Tot în şedinţa AGA de pe 19.12.2014 se doreşte „aprobarea ca prevederile OMT nr. 570/13.05.2014 să fie aplicate după soluţionarea definitivă, de către instanţă, a acţiunii în constatarea nulităţii promovate de către un acţionar, în contextul în care atât membrii Consiliului de Administraţie, cât şi conducerea executivă a companiei nu consideră oportună aplicarea acestui act normativ emis de Ministrul Transporturilor”. Este vorba despre un ordin al ministrului Transporturilor din acea perioadă, Dan Şova, privind invitarea în mod obligatoriu a reprezentanţilor sindicatelor la şedinţele Consiliului de Administraţie. Tot în domeniul normativ se află şi punctul de pe ordinea de zi prin care se cere Ministerului Transporturilor modificări legislative în privinţa modului în care operatorii portuari închiriază terenuri în port: „Informare privind inoperabilitatea prevederilor OG 22/1999 în ceea ce priveşte obligaţia operatorilor portuari de a încheia contracte de închiriere teren domeniu public şi solicitarea adresată acţionarului majoritar de a iniţia demersuri pentru modificarea OG nr. 22/1999 astfel cum a fost aprobată prin Legea nr. 108/2010, precum şi de modificare a OMT nr. 1286/2012”.

Se angajează avocaţi pentru procesul cu afaceristul Vasile Frîncu

Un alt punct de pe ordinea de zi se referă la vânzarea clădirii CED din port către CN CFR SA, o măsură reparatorie, după cum a explicat directorul general Valeriu Ionescu, pentru „Replica”: „Se reglementează o măsură greşită luată în 1990, când s-au împărţit bunurile din port, Ne-am trezit cu o clădire în proprietate, dar pe care nu o foloseam noi, ci CFR. Tranzacţia este însă minoră şi nu afectează în nici un fel patrimoniul portului şi nici nu influenţează semnificativ veniturile”. De asemenea, AGA va trebui să aprobe angajarea unor avocaţi pentru a reprezenta APC „în ceea ce priveşte modul de aplicare a prevederilor OG nr. 22/1999 republicată şi a Ordinului nr. 1286/2012”, care face referire la reglementări de ordin contabil. Alţi avocaţi trebuie angajaţi de port pentru a reprezenta compania la Curtea Supremă, în procesul intentat de afaceristul Vasile Frîncu, prin care cere statului daune de 5 milioane de dolari: „Aprobarea achiziţionării unor servicii de consultanţă şi asistenţă juridică în dosarul nr. 66/1/2014 aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, având ca obiect contestaţia în anulare formulată de SC Vifrana SA”. În altă ordine de idei, oficialii portului susţin că rezultatele companiei pentru 2014 vor fi semnificativ mai bune decât cele din 2013, confirmând astfel un trend ascendent al afacerilor. Potrivit acestora, traficul înregistra la nivelul lunii în curs o creştere de peste 20% faţă de noiembrie 2013, ceea ce se va reflecta la sfârşitul anului într-o cifră de afaceri şi un profit mai mare al portului.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108