rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 17 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Angajaţii TSC supăraţi pe şeful CJC, Horia Ţuţuianu

Activitatea Teatrului de Stat aproape blocată. Demiterea Danielei Dumitrescu a atras alte demisii şi retragerea regizorului Tompa Gabor

Teatrul de Stat Constanţa (TSC) a transmis autorităţilor un memoriu semnat de 47 de angajati si colaboratori ai TSC. Memoriul a fost trimis în data de 12 februarie 2019 la Consiliul Judeţean Constanta, Primăria Constanţa şi Prefectura Constanţa, dar şi la Ministerul Culturii şi la UNITER.

Aceştia îşi exprimă clar dorinţa ca Daniela Dumitrescu să fie menţinută pe funcţia de conducere. De asemenea, se ia în considerare posibilitatea de a cere Ministerului Culturii să preia sub autoritatea sa Teatrul de Stat Constanța (cu tot cu clădire, dacă se poate), ceea ce ar crea și cadrul pentru obținerea statutului de TEATRU NAŢIONAL.

Clădirea TSC într-o stare deplorabilă

"Teatrul de Stat Constanța funcționează într-o clădire ce a fost foarte bună pentru Teatrul Fantasio, dar este prea mică pentru spectacolele noastre", se arată în memoriu, acuzând în acelaşi timp că aceasta se află într-o stare deplorabilă.

"Am tăcut atunci când preşedintele CJC Horia Ţuțuianu, proaspăt venit pe funcție, a inspectat clădirea TSC şi a declarat presei că managerul este de vină, cu toate că managerul îi prezentase dificultăţile sistemice pe care trebuie să le înfrunte;

Am tăcut atunci când acelaşi preşedinte CJC a fost contactat de presă pentru că în sala teatrului era frig și a dat vina pe manager, spunând că nu stie nimic, cu toate că CJC fusese înştiinţat prin numeroase memorii", se arată în documentul semnat de cei 47 de angajaţi.

Raportul în baza căruia s-a decis demiterea Danei Dumitrescu, discutabil

De asemenea, angajaţii TSC contestă decizia privind demiterea managerului Daniela Dumitrescu de către echipa condusă de preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Ţuţuianu şi susţin că raportul în baza căruia s-a decis înlăturarea acesteia de pe funcţie este discutabil. "La noi, aceasta a fost ocazia așteptată pentru a schimba managerul, pretextând câteva nereguli minore, evidențiate de un raport discutabil, în ciuda evidenței că teatrul este pe un trend ascendent. Consecinţele imediate ale acestei măsuri nu s-au lăsat aşteptate, începând cu pierderea credibilității pe care ne-am chinuit atâta vreme să o câştigăm: prestigiosul regizor Tompa Gabor s-a retras, cu toate că era stabilit să monteze la TSC o producție pentru festivalul nostru din acest an.

Activitatea TSC este în pericol de a fi blocată, din cauza demisiilor. S-au retras de pe posturi şi angajaţi cu meserii rare, care nu se mai învaţă la şcoală. "Mai multi angajaţi ai teatrului şi-au prezentat demisiile, refuzând să lucreze şi în această atmosferă tensionată, după ce au făcut sacrificii lucrând atâta amar de timp într-un mediu insalubru şi trecând peste atâtea lipsuri materiale. Din păcate, unii dintre oamenii care se retrag sunt ]n posturi foarte greu de ocupat, căci au meserii rare, ce nu se învaţă în şcoli, ca, de exemplu, cea de regizor tehnic. Şi din sectorul administrativ s-au înregistrat multe demisii, astfel încât activitatea teatrului este în pericol să fie blocată", se mai precizează în memoriu.

Prin raportul CJC, Danei Dumitrescu, i se solicită, înainte de fi înlăturată de pe funcţie, să rezilieze de îndată contractele cu actorii pensionaţi și cu alți profesionişti angajați conform unei ordonanțe de guvern ce reglementează activitatea instituțiilor de cultură. Aceasta este o altă chestiune ce i se reproşează şefului CJC, Horia Ţuţuianu.

"Si, în aceste condiții, concursurile pentru foarte multe posturi vacante nu se pot ţine pentru că nu au fost primite aprobările de la Consiliul Județean Constanța, TSC neavând autonomie în privinţa aceasta. Chiar dacă preşedintele CJC neagă în fata presei, directoarea este somată, prin raportul corpului de control al CJC să rezilieze de îndată contractele cu actorii pensionaiţi și cu alți profesionişti angajați conform unei ordonanțe de guvern ce reglementează activitatea instituțiilor de cultură, acest text de lege nefiind recunoscut de controlorii de la CJC", se menţionează în documentul TSC.

Iată conţinutul Memoriului TSC:

"În contextul în care cultura constănțeană pare lovită de un blestem, ce ține de felul cum conducătorii acestui oraș și județ o tratează și au tratat-o în toată perioada postrevoluționară, noi, actori, colaboratori și angajați din departamentele artistic, tehnic, producție si administrativ ai Teatrului de Stat Constanța, am decis să facem acest memoriu, pentru a încerca să împiedicăm un alt declin previzibil sau chiar desfiinţarea instituției noastre.

Chiar dacă suntem singurul teatru profesionist, de repertoriu, din Dobrogea, un teatru înfiintat în 1951 si cu o istorie glorioasă, ce cuprinde mari nume ale teatrului românesc, situaţia infrastructurii este deplorabilă, așa cum autoritățile locale și județene știu foarte bine. Este frustrant să comparăm cum suntem tratați noi la Constanța și cum sunt tratate teatrele din alte orașe mari sau mici ale țării Cluj Napoca, Sibiu, Oradea, Iași, Sfântu Gheorghe, Focșani, Râmnicu Vâlcea, Bârlad, Brăila, Galați, Târgoviste etc. —, cum știu autoritățile din alte părți ale ţării să profite de potențialul de dezvoltare a turismului pe care o astfel de instituție îl are.

Teatrul de Stat Constanța funcționează într-o clădire ce a fost foarte bună pentru Teatrul Fantasio, dar este prea mică pentru spectacolele noastre. Ann fost mutați, în 2004, dintr-o clădire mult mai mare, în care ne simţeam acasă, chiar dacă o împărțeam cu alte instituții de cultură și chiar dacă nu era decât fosta sală de festivități a unui liceu, iar nu un teatru propriu-zis.

Acum suntem subordonați Consiliului Judeţean Constanța, iar clădirea în care funcţionăm aparţine Primăriei Constanța, ceea ce generează o situaţie ambiguă și pasarea responsabilității între autorități.

Cu toate că au fost informate în repetate rânduri despre problemele pe care le avem — sistemul de încălzire defect, supraîncărcarea rețelei electrice, depozitele neîncăpătoare și deteriorate, calculatoarele vechi și deteriorate, sistemele mecanice ale scenei vechi, scurgerile din cauza precipitațiilor, în general mediul insalubru de lucru, autoritățile ne promit, de ani de zile, o reabilitare doar termică și electrică, pe niște fonduri europene la care nu mai sperăm, iar, între timp, ne bazăm pe improvizații riscante.

Nici nu îndrăznim să visăm la o clădire construită special pentru a fi teatrul nostru, cu toate că în companiile electorale ni se promite mereu.

Am tăcut și iar am mers înainte în condițiile date și, cu toate dificultățile, încet - încet, lucrurile s-au pus în mişcare în ultimii patru ani:

Am avut producții din ce in ce mai multe și din ce în ce mai bune, au venit regizori reputați să monteze la noi, am participat la festivaluri, iar din anul 2016 ani organizat un festival de interes naţional, pe care constănțenii îl așteptau să se reînființeze încă din anii 80;

Anul trecut am fost, pentru prima dată, parteneri într-un proiect european, iar acum avem trei proiecte europene depuse spre evaluare;

Am început să avem câte trei spectacole pe săptămână, în loc de două, numărul de spectatori s-a triplat, așadar și veniturile au crescut;

Din ce în ce mai mulţi tineri talentați, actori și regizori, au început să-și manifeste interesul pentru teatrul din Constanța, studenţi la actorie, la facultatea din orașul nostru, au început să fie distribuiți în spectacole, festivalul a început să devină o tradiție și, de la o ediție la alta, din ce în ce mai multe teatre din ţară și din străinătate vor să participe.

Am tăcut atunci când preşedintele CJC Horia Ţuțuianu, proaspăt venit pe funcție, a inspectat clădirea TSC şi a declarat presei că managerul este de vină, cu toate că managerul îi prezentase dificultăţile sistemice pe care trebuie să le înfrunte;

Am tăcut atunci când acelaşi preşedinte CJC a fost contactat de presă pentru că in sala teatrului era frig și a dat vina pe manager, spunând că nu stie nimic, cu toate că CJC fusese înştiinţat prin numeroase memorii:

Am tăcut când nu i-am văzut la nicio premieră, nici pe preşedintele CJC, nici pe primarul Constanţei, cu toate că primesc invitaţii la toate.

Am tăcut când am auzit zvonurile recurente, la două - trei luni odată, că președintele vrea să schimbe managerul pentru este incompetent;

Același președinte CJC a venit într-un moment de criză (când o colegă actriță a izbucnit într-o conferință de presă spunându-și nemulțuiririle), ne-a pus să votăm dacă o mai vrem director general pe Dana Dumitrescu și s-a convins că o majoritate covârşitoare a angajaților teatrului o susține și apreciază eforturile ei. Cu toate acestea zvonurile că o va schimba neîntârziat au continuat.

În sfarșit, în convergență cu intențiile preşedintelui CJC, a apărut în presă scrisoarea celor sase colegi ai noștri, ale căror interese meschine noi le cunoastem, și președintele a reacționat așa cum era de așteptat, disproporționat fată de lipsa de reprezentativitate a celor şase în colectivul TSC. Astfel de conflicte se întâmplă deseori în teatre, mai ales dln cauza orgoliilor personale, dar ele nu devin argumente pentru denigrarea instituției si nu trebuie inflamate, ci aplanate de autorități.

La noi, aceasta a fost ocazia așteptată pentru a schimba managerul, pretextând câteva nereguli minore, evidențiate de un raport discutabil, în ciuda evidenței că teatrul este pe un trend ascendent.

Consecinţele imediate ale acestei măsuri nu s-au lăsat aşteptate, începând cu pierderea credibilității pe care ne-am chinuit atâta vreme să o câştigăm: prestigiosul regizor Tompa Gabor s-a retras, cu toate că era stabilit să monteze la TSC o producție pentru festivalul nostru din acest an.

Mai multi angajaţi ai teatrului şi-au prezentat demisiile, refuzând să lucreze şi în această atmosferă tensionată, după ce au făcut sacrificii lucrând atâta amar de timp într-un mediu insalubru şi trecând peste atâtea lipsuri materiale. Din păcate, unii dintre oamenii care se retrag sunt in posturi foarte greu de ocupat, căci au meserii rare, ce nu se învaţă în şcoli, ca, de exemplu, cea de regizor tehnic. Şi din sectorul administrativ s-au înregistrat multe demisii, astfel încât activitatca teatrului este în pericol să fie blocată.

Ca să nu mai orbim de delicitul de personal în care TSC sc zbate dintotdeauna, ors anigrama fiind minimala Ș1 lTlulte dintre functii li ind unice - dacă un om intră în concediu, postul răiaiane descoperit.

Si, în aceste condiții, concursurile pentru foarte multe posturi vacante nu se pot ţine pentru că nu au fost primite aprobările de la Consiliul Județean Constanța, TSC neavând autonomie în privinţa aceasta. Chiar dacă preşedintele CJC neagă în fata presei, directoarea este somată, prin raportul corpului de control al CJC să rezilieze de îndată contractele cu actorii pensionaiţi și cu alți profesionişti angajați conform unei ordonanțe de guvern ce reglementează activitatea instituțiilor de cultură, acest text de lege nefiind recunoscut de controlorii de la CJC. Cu toate că preşedintele CJC a afirmat în mod repetat că „actul artistic nu va fi afectat” de măsurile sale, îl infornmm pe această cale că actul artistic este și va fi afectat, atât din cauza tensiunilor, cât și pentru că cei ale căror contracte trebuie reziliate nu pot fi înlocuiți peste noapte.

Și, pentru că situatia conflictuală și tensionată provoacă multe discuţii și bârfe ce se transformă într-un telefon fară fir, în presa constănțeană au apărut informaţii care târăsc întregul teatru în noroi. Pornind de la o notă internă a managerului, menită să reitereze anumite norme și interdicții din regulament, și plecand urechea la bârfe, primite probabil la mâna a patra, unii ziariști au ajuns să descrie teatrul ca pe un așezămant de pierzanie. S-a scris că toată lumea se îmbată, actorii nu vin la repetiții și nu știu textele, ceea ce se bate cap în cap cu realitatea celor trei spectacole pe săptămână, jucate de cele mai multe ori cu sala plină, cu aprecierile spectatorilor, exprimate transparent pe pagina de socializare a TSC, și, până la urmă, cu aplauzele generoase ce răsplătesc reprezentațiile noastre. Pe această cale, solicităm jurnaliștilor care ne-au insultat în bloc reparațiile necesare, sub forma unor scuze exprimate la fel de frust.

Concluzia la care am ajuns, în urma contemplării evoluţiei teatrului nostru, comparativ cu evoluția unor instituții similare din țară și in urma contemplării urmărilor măsurilor recent luate de Consiliul Județean împotriva teatrului, este că autoritățile locale de la Constanța nu sunt capabile să patroneze activitatea teatrală așa cum ar trebui, acordând sprijin, iar nu impunându-și dorințele arbitrar sau inflamând artificial conflicte minore, fără să ţină cont de evaluări clare și obiective.

Este nedrept, inexplicabil și inacceptabil să fie schimbat directorul cu performanțe clare, măsurabile în cifre, și să fie adus un director interimar din afara instituției, care să o ia de la capăt, cu alte idei, perturbând, de fapt, traseul clar și proiectele TSC.

Considerăm că trebuie separate urgent daunele de imagine și pierderea de credibilitate, prin reconsiderarea măsurilor luate împotriva managerului și a concluziilor raportului rezultat în urma controlului. Urmează să evaluăm posibilitatea de a cere Ministerului Culturii să preia sub autoritatea sa Teatrul de Stat Constanța (cu tot cu clădire, dacă se poate), ceea ce ar crea și cadrul pentru obținerea statutului de TEATRU NAŢIONAL, pe care îl dorim și considerăm că îl merităm, prin calitatea actului artistic. De asemenea, am scuti autoritățile locale de bătaia de cap pentru o instituție față de care au dovedit că nu au niciun respect și nicio preocupare reală".

UPDATE, 18:35

În urmă cu scurt timp, l-am contactat telefonic pe şeful CJC, Horia Ţuţuianu. Acesta a precizat că va emite în perioada următoare un punct de vedere oficial cu privire la memoriul semnat de cei 47 de angajaţi ai Teatrului de Stat.

Camelia MATEI

miercuri, 20 februarie 2019644
Comentarii
mai mult...Ultima oră
17 iul 00:00Ultima orăIrina Begu s-a calificat în sferturile de finală la BRD Bucharest Open

Jucătoarea de tenis Irina Camelia Begu (112 WTA) s-a calificat, miercuri, în sferturile de finală ale BRD Bucharest...11

17 iul 00:00Ultima orăMFP scoate din Legea prevenirii încălcarea termenului de utilizare a noilor case de marcat27
17 iul 00:00Ultima orăMircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO41
17 iul 15:44Ultima orăAccident rutier din pricina unui șofer aflat sub influența băuturilor alcoolice

Un bărbat în vârstă de 41 de ani din Isaccea, la data 17 iulie, în timp ce conducea un autoturism pe DN 22-E87 (...141

17 iul 00:00Ultima orăFotbal: Antrenorul Edi Iordănescu, suspendat două jocuri de Comisia de Disciplină a FRF75
17 iul 15:41Ultima orăLansarea proiectului 'Monitorizarea şi protejarea în comun a mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre' VIDEO155
17 iul 00:00Ultima orăAtenție, se oprește apa în localitatea Brebeni!

Pentru realizarea operațiunilor periodice de întreținere a rezervorului destinate înmagazinării apei potabile de la...88

17 iul 00:00Ultima orăFondurile pentru restituirea supra-accizei către transportatori au fost epuizate; transportatorii solicită suplimentarea bugetului63
17 iul 00:00Ultima orăIohannis a semnat decretul pentru aprobarea OUG privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale114
17 iul 00:00Ultima orăAcţiunea de dezinsecţie în municipiul Constanţa continuă!

Programul echipelor de dezinsecție a fost dat peste cap de ploile din ultimele zile, motiv pentru care, în timpul pe...164

17 iul 00:00Ultima orăO grădiniţă din Constanţa, REABILITATĂ!292
17 iul 00:00Ultima orăPanică la Guvern, din cauza fraților Micula: se forțează o decizie, altfel România intră în procedură de default535
Vremea
27.6°18.6° - 27.7° miercuri, 17 iulie 2019
cer seninUmiditate: 32%
Vânt: 2.84 m/s din NV
Presiune: 1009.97 milibari

Loto
6/49131521262838
5/40192730313435
joker101631354518
Horoscop
mai mult...SPSportRT
17 iul 00:00SportCornel Dinu, reacție ironică după scandalul dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa: „Doar ea o mai poate bate pe Halep. E promiscuitatea fotbalului”

Cornel Dinu (70 de ani) e ultimul personaj din fotbalul românesc care și-a exprimat opinia cu privire la scandalul...704

17 iul 00:00SportEnric Gallego, șoferul de tir catalan care a ajuns să valoreze 6 milioane de euro

Atacantul Enric Gallego, 32 de ani, a devenit profesionist în ianuarie 2018 și tocmai a fost transferat la Getafe,...397

17 iul 00:00SportIanis Hagi a ratat un transfer la Marseille! De ce a picat afacerea

Ianis Hagi, 20 de de ani, a fost aproape de un transfer la Olympique Marseille înainte să semneze cu Genk. Directorul...514

17 iul 00:00SportJaqueline Cristian, după succesul cu Sorana Cîrstea: E cea mai mare victorie a carierei mele

Jucătoarea Jaqueline Cristian, numărul 210 WTA, a declarat, marţi, după succesul înregistrat în primul tur al BRD...307

Local
17 iul 00:00LocalDoi tineri din Caracal au venit la furat, pe litoral

Polițiștii din cadrul Biroului de Poliție Vama Veche - 2 Mai, la data de 15 iulie a.c., în jurul orei 18.00, au...384

17 iul 00:22LocalBărbat din municipiu, dat dispărut. L-ați văzut?

Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la dispariţia lui Vasile Bacu, în vârstă de 71 de ani, din municipiul...513

17 iul 00:21LocalCea mai jucată comedie a Teatrului Elisabeta, “Boeing Boeing”, 'aterizează' la Teatrul de Vară din Jupiter!

Petreceți timpul liber într-o atmosferă distractivă! Vara aceasta, Teatrul Elisabeta din București vine pe litoral...244

17 iul 00:18LocalApel pentru locuitorii din Valu lui Traian: Canalizări pline cu pampersi și cadavre de animale!

Reprezentanții Primăriei din Valu lui Traian atrag atenția locuitorilir să nu mai arunce tot felul de resturi în...979

17 iul 00:08LocalPORNOGRAFIE INFANTILĂ, la Constanța! Percheziții și la o biserică, preot SUSPENDAT!

Procurorii DIICOT Iași împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul BCCO au efectuat 2 percheziții...3501

17 iul 00:17LocalMăsura arestului la domiciliu, încălcată de un bărbat din Techirghiol

Poliţiştii din cadrul Poliției orașului Techirghiol, la data de 15 iulie a.c., în jurul orei 12.20, au efectuat un...594

17 iul 00:07LocalȘeful Poliției Române va sesiza Parchetul cu privire la dosarul 'Cocaina din mare': polițiștii au pierdut circa 30 de saci..

Șeful Poliției Române, Ioan Buda, a anunțat, conform mediafax.ro, că va sesiza Parchetul în dosarul "Cocaina din...3155

17 iul 00:06LocalBărbat găsit MORT la Medgidia, pe malul canalului

Cadrele medicale au fost solicitate, în dimineața de marți, 16 iulie, să intervină la Medgidia, pe malul canalului,...4346

16 iul 02:16LocalBărbat din Năvodari, DISPĂRUT fără URMĂ! Sunați la Poliție dacă îl vedeți

Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la dispariţia lui Ion Bujor, în vârstă de 77 de ani, din municipiul...773

16 iul 02:14LocalFurt de material lemnos dintr-o livadă, în Constanța

Polițiști din cadrul Poliției orașului Băneasa, la data de 14 iulie a.c., în jurul orei 15.10, au depistat un...566

Politică
17 iul 00:32PoliticăFost preşedinte PNL, semnal de ALARMĂ pentru Tăriceanu: PSD va scoate ALDE de la guvernare în toamnă

PSD ar urma să "împingă" ALDE în afara Guvernului, în toamna acestui an, dacă Tăriceanu va candida la...339

17 iul 00:30PoliticăSorin Grindeanu a angajat două consiliere cu experință zero: fosta miss Buzău și fiica lui Paul Stănescu. Cum răspunde fostul premier

Dezvăluiri explozive care zguduie ANCOM! Sorin Grindeanu revine în atenția publică din cauza unor angajări...672

17 iul 00:29PoliticăViorica Dăncilă, intervenție de urgenţă: a dat directivă să se aloce bani pentru mănăstirea care a ars

Guvernul României va interveni, în regim de urgență, pentru înlăturarea efectelor incendiului care a afectat...278

17 iul 00:29PoliticăNoi locuri de parcare pe strada Pandurului. Se vor reabilita și intrările în bloc

Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban, continuă lucrările de amenajare a unor noi locuri de parcare...541

17 iul 00:26PoliticăREGULAMENTUL de ridicare şi depozitare a maşinilor parcate neregulamentar, ÎN DEZBATERE pe site-ul primăriei!

Primăria Municipiului Constanța informează că Hotărârea consiliului local nr. 232 pentru modificarea HCL nr....1364

17 iul 00:25PoliticăPMP propune înființarea unui nou traseu pe ruta Lumina-Năvodari-Mamaia-Constanța

Începând de joi, 4 iulie, au demarat controale în trafic pe ruta Năvodari-Constanța privind transportul public de...1342

17 iul 00:20PoliticăAtenție, șoferi! Se închide o intersecție importantă din municipiul Constanța

Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL, acționează pe strada I.G. Duca, tronsonul cuprins între...4264

17 iul 00:25PoliticăMAI pune în dezbatere publică un proiect de lege privind folosirea brăţărilor electronice

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de lege care se referă la folosirea brăţărilor...344

17 iul 00:23PoliticăPintea, despre „pacientul acoperit“: Este parte a strategiei anticorupţie pe care Ministerul Sănătăţii trebuie să o aplice

Ideea trimiterii unui ''pacient acoperit'' în spitale este de fapt o parte a strategiei anticorupţie pe care...388

17 iul 00:23PoliticăSindicatul drumarilor din CNAIR: Am ajuns să întreţinem 50 de kilometri de şosea cu trei muncitori

Câteva sute de reprezentanţi ai sindicatului drumarilor "Elie Radu", care reuneşte angajaţi din Compania Naţională...297

Monden
17 iul 00:00MondenNu numai Anamaria Prodan „și-a ieșit din pepeni“. Și ele și-au lovit partenerii

Scena demnă de Local Kombat care i-a avut ca protagoniști pe Anamaria Prodan și Dan Alexa nu este singura. De-a...300

17 iul 00:00MondenCum arată iubitul Danielei Crudu. Bărbatul poartă un ceas luxos de peste 100.000 de euro

Dacă vă întrebaţi ce mai face Daniela Crudu de când nu mai este asistenta lui Dan Capatos, răspunsul l-am găsit...400

17 iul 00:00MondenDieta drastică i-a slăbit inima Corneliei Catanga? Ce zic nutriționiștii

Oboseală, supărare sau dietă drastică? Ce a dus-o pe Cornelia Catanga la infarct? Medicii atrag atenția însă că...316

17 iul 00:00MondenCristi Minculescu și Nelu Dumitrescu s-au bătut pe numele Iris și au rămas fără concerte

Odinioară, trupa Iris era una dintre cele mai iubite şi cea mai aglomerată din punct de vedere al numărului de...199

17 iul 00:00MondenTrupele André, L.A., Body & Soul și Sweet Kiss se refac „La Bairam“

Trupe românești celebre precum André, L.A., Sweet Kiss, Body & Soul, Akcent, N&D, AXXA și 3Rei Sud Est se reunesc pe...242

17 iul 00:00MondenMichael Douglas, de nerecunoscut la 74 de ani

Michael Douglas lasă în urmă magia şi aduce nostalgia! La 74 de ani, faimosul actor pare mai îmbătrânit ca...430

17 iul 00:00MondenCum poate fi cucerită Irina Shayk după despărțirea de Bradley Cooper. Ce trebuie să facă viitorul iubit

Irina Shayk a vorbit despre despărțirea de Bradley Cooper, dar și cum ar putea fi cucerită de un pretendent. Modelul...227

17 iul 19:18MondenBrad Pitt e în al nouălea cer. Angelina Jolie îi lasă cei șase copii toată vara

E în al nouălea cer de fericire! Brad Pitt a fost rugat de Angelina Jolie să stea cu cei şase copii ai lor pe...213

17 iul 00:00MondenMeghan a aplaudat-o pe Halep, dar presa o pune la zid. Ducesa a primit o nouă poreclă după apariţiile de la Wimbledon

Ducesa de Sussex face ce face şi reuşeşte, aproape zilnic, să îşi facă noi duşmani. După apariţiile ei de la...474

17 iul 00:00MondenNetflix elimină scena sinuciderii din popularul său serial cu adolescenţi „13 Reasons Why“

Netflix a decis să elimine o controversată scenă din popularul său serial cu adolescenţi ''13 Reasons Why'', care...142

Mapamond
17 iul 00:00MapamondGermania: Angela Merkel a stat jos la intonarea imnurilor naţionale, la primirea Maiei Sandu

Cancelarul german Angela Merkel a preferat să se aşeze la intonarea imnurilor naţionale în timpul unei vizite...171

17 iul 00:00MapamondPreşedintele Igor Dodon convoacă Consiliul Suprem de Securitate

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a convocat pentru joi Consiliul Suprem de Securitate, cerând conducerii...147

17 iul 00:00MapamondApropiatul lui Juncker, Martin Selmayr, demisionează din postul de secretar general al Comisiei Europene

Secretarul general al Comisiei Europene, Martin Selmayr, a cărui promovare în acest post de către Jean-Claude Juncker...128

17 iul 00:00MapamondRepublica Moldova: Maia Sandu, despre o posibilă vizită la Moscova, în timp ce preşedintele Dodon pleacă miercuri în Rusia

Premierul moldovean Maia Sandu a declarat marţi, într-un interviu pentru Europa Liberă, că - deocamdată - nu are...147

17 iul 00:00MapamondRusia: 27 de candidaţi au fost excluşi din cursa pentru Parlamentul Moscovei

Autorităţile ruse au anunţat marţi că au invalidat înregistrarea a 27 de candidaţi la alegerile pentru...134

17 iul 00:00MapamondItalia: Salvini cere un raport în vederea evacuării taberelor de romi

Ministrul de interne italian, Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta), le-a comandat marţi prefecţilor din...161

17 iul 00:00MapamondGermania: Record demografic în 2018, alimentat de migraţia din Europa de Est, inclusiv din România

Populaţia Germaniei a ajuns anul trecut la un nivel record de peste 83 milioane de locuitori, creştere datorată în...157

17 iul 00:00MapamondÎn Ucraina a intrat în vigoare legea privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene

Legea cu privire la asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat a intrat în vigoare marţi în...152

17 iul 00:00MapamondPE: Von der Leyen promite acţiune climatică, egalitate de gen, taxarea giganţilor IT şi un nou pact pe migraţie

Ursula von der Leyen a promis marţi, în Parlamentul European, stabilirea unor obiective mai ambiţioase în privinţa...141

17 iul 00:00MapamondSUA şi Rusia se reunesc pentru a discuta despre un nou acord privind forţele nucleare

Reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii şi Rusiei urmează să se întâlnească miercuri la Geneva pentru a...144

Sănătate
17 iul 00:24SănătateSpitalul de Boli Infecțioase Constanța așteaptă fonduri europene pentru REPARAȚII CAPITALE!

Un compartiment de terapie intensivă dat în folosință de anul trecut, paturi noi în tot spitalul, un laborator de...842

17 iul 00:19SănătateÎNGRIJORĂTOR! CREȘTE numărul constănțenilor infectați cu HIV/SIDA!

Numărul constănțenilor diagnosticați cu infecția HIV/SIDA este în creștere. Aceasta este constatarea medicilor de...1487

17 iul 00:19SănătateToxiinfecţiile alimentare au 'umplut' Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa

Atenție mare la alimentele pe care le consumați, spălați-le bine înainte, la fel și mâinile, pentru a reduce...1008

15 iul 01:48SănătateProdusele alimentare pentru bebeluşi disponibile în comerţ au un conţinut ridicat de zahăr, avertizează OMS

Produsele alimentare pentru bebeluşi disponibile în comerţ conţin deseori prea multe zaharuri, iar informaţiile de...405

15 iul 22:47SănătateMalformații cardiace și congenitale, operate la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”

O echipă de chirurgi cardiologi se va afla, în perioada 21 – 28 septembrie a.c. la Spitalul Clinic de Urgență...354

12 iul 00:35SănătateBătaie de joc: medic NEPLĂTIT din 2015! Spitalul CF RECUNOAŞTE, dar zice că NU are bani

Spitalul Universitar Constanţa nu o mai scoate la liman cu datoriile! Pe de o parte, se confruntă cu popririle pe...2471

11 iul 02:07SănătatePlatforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este indisponibilă

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este indisponibilă, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul Casei...474

9 iul 01:28SănătateCentrul de Sănătate Năvodari este preluat de Spitalul Județean Constanța

Centrul de Sănătate Multifuncțională Năvodari este preluat, luni, 8 iulie a.c., de Spitalul Clinic Județean de...1308

8 iul 00:00SănătateTESTARE GRATUITĂ pentru BOALA CELIACĂ la Constanța!

Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten lansează prima Caravană Națională „România fără gluten”,...969

8 iul 00:41SănătateNăvodari va avea o unitate de îngrijiri persoane vârstnice

O investiție de aproximativ trei milioane de lei, din fonduri europene, va fi realizată în orașul Năvodari, pentru...832