REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Activitatea Teatrului de Stat aproape blocată. Demiterea Danielei Dumitrescu a atras alte demisii şi retragerea regizorului Tompa Gabor

Activitatea Teatrului de Stat aproape blocată. Demiterea Danielei Dumitrescu a atras alte demisii şi retragerea regizorului Tompa Gabor

Replica API 20 februarie 2019 | 18:53 395

Angajaţii TSC supăraţi pe şeful CJC, Horia Ţuţuianu

Angajaţii TSC supăraţi pe şeful CJC, Horia Ţuţuianu

Teatrul de Stat Constanţa (TSC) a transmis autorităţilor un memoriu semnat de 47 de angajati si colaboratori ai TSC. Memoriul a fost trimis în data de 12 februarie 2019 la Consiliul Judeţean Constanta, Primăria Constanţa şi Prefectura Constanţa, dar şi la Ministerul Culturii şi la UNITER.

Aceştia îşi exprimă clar dorinţa ca Daniela Dumitrescu să fie menţinută pe funcţia de conducere. De asemenea, se ia în considerare posibilitatea de a cere Ministerului Culturii să preia sub autoritatea sa Teatrul de Stat Constanța (cu tot cu clădire, dacă se poate), ceea ce ar crea și cadrul pentru obținerea statutului de TEATRU NAŢIONAL.

Clădirea TSC într-o stare deplorabilă

"Teatrul de Stat Constanța funcționează într-o clădire ce a fost foarte bună pentru Teatrul Fantasio, dar este prea mică pentru spectacolele noastre", se arată în memoriu, acuzând în acelaşi timp că aceasta se află într-o stare deplorabilă.

"Am tăcut atunci când preşedintele CJC Horia Ţuțuianu, proaspăt venit pe funcție, a inspectat clădirea TSC şi a declarat presei că managerul este de vină, cu toate că managerul îi prezentase dificultăţile sistemice pe care trebuie să le înfrunte;

Am tăcut atunci când acelaşi preşedinte CJC a fost contactat de presă pentru că în sala teatrului era frig și a dat vina pe manager, spunând că nu stie nimic, cu toate că CJC fusese înştiinţat prin numeroase memorii", se arată în documentul semnat de cei 47 de angajaţi.

Raportul în baza căruia s-a decis demiterea Danei Dumitrescu, discutabil

De asemenea, angajaţii TSC contestă decizia privind demiterea managerului Daniela Dumitrescu de către echipa condusă de preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Ţuţuianu şi susţin că raportul în baza căruia s-a decis înlăturarea acesteia de pe funcţie este discutabil. "La noi, aceasta a fost ocazia așteptată pentru a schimba managerul, pretextând câteva nereguli minore, evidențiate de un raport discutabil, în ciuda evidenței că teatrul este pe un trend ascendent. Consecinţele imediate ale acestei măsuri nu s-au lăsat aşteptate, începând cu pierderea credibilității pe care ne-am chinuit atâta vreme să o câştigăm: prestigiosul regizor Tompa Gabor s-a retras, cu toate că era stabilit să monteze la TSC o producție pentru festivalul nostru din acest an.

Activitatea TSC este în pericol de a fi blocată, din cauza demisiilor. S-au retras de pe posturi şi angajaţi cu meserii rare, care nu se mai învaţă la şcoală. "Mai multi angajaţi ai teatrului şi-au prezentat demisiile, refuzând să lucreze şi în această atmosferă tensionată, după ce au făcut sacrificii lucrând atâta amar de timp într-un mediu insalubru şi trecând peste atâtea lipsuri materiale. Din păcate, unii dintre oamenii care se retrag sunt ]n posturi foarte greu de ocupat, căci au meserii rare, ce nu se învaţă în şcoli, ca, de exemplu, cea de regizor tehnic. Şi din sectorul administrativ s-au înregistrat multe demisii, astfel încât activitatea teatrului este în pericol să fie blocată", se mai precizează în memoriu.

Prin raportul CJC, Danei Dumitrescu, i se solicită, înainte de fi înlăturată de pe funcţie, să rezilieze de îndată contractele cu actorii pensionaţi și cu alți profesionişti angajați conform unei ordonanțe de guvern ce reglementează activitatea instituțiilor de cultură. Aceasta este o altă chestiune ce i se reproşează şefului CJC, Horia Ţuţuianu.

"Si, în aceste condiții, concursurile pentru foarte multe posturi vacante nu se pot ţine pentru că nu au fost primite aprobările de la Consiliul Județean Constanța, TSC neavând autonomie în privinţa aceasta. Chiar dacă preşedintele CJC neagă în fata presei, directoarea este somată, prin raportul corpului de control al CJC să rezilieze de îndată contractele cu actorii pensionaiţi și cu alți profesionişti angajați conform unei ordonanțe de guvern ce reglementează activitatea instituțiilor de cultură, acest text de lege nefiind recunoscut de controlorii de la CJC", se menţionează în documentul TSC.

Iată conţinutul Memoriului TSC:

"În contextul în care cultura constănțeană pare lovită de un blestem, ce ține de felul cum conducătorii acestui oraș și județ o tratează și au tratat-o în toată perioada postrevoluționară, noi, actori, colaboratori și angajați din departamentele artistic, tehnic, producție si administrativ ai Teatrului de Stat Constanța, am decis să facem acest memoriu, pentru a încerca să împiedicăm un alt declin previzibil sau chiar desfiinţarea instituției noastre.

Chiar dacă suntem singurul teatru profesionist, de repertoriu, din Dobrogea, un teatru înfiintat în 1951 si cu o istorie glorioasă, ce cuprinde mari nume ale teatrului românesc, situaţia infrastructurii este deplorabilă, așa cum autoritățile locale și județene știu foarte bine. Este frustrant să comparăm cum suntem tratați noi la Constanța și cum sunt tratate teatrele din alte orașe mari sau mici ale țării Cluj Napoca, Sibiu, Oradea, Iași, Sfântu Gheorghe, Focșani, Râmnicu Vâlcea, Bârlad, Brăila, Galați, Târgoviste etc. —, cum știu autoritățile din alte părți ale ţării să profite de potențialul de dezvoltare a turismului pe care o astfel de instituție îl are.

Teatrul de Stat Constanța funcționează într-o clădire ce a fost foarte bună pentru Teatrul Fantasio, dar este prea mică pentru spectacolele noastre. Ann fost mutați, în 2004, dintr-o clădire mult mai mare, în care ne simţeam acasă, chiar dacă o împărțeam cu alte instituții de cultură și chiar dacă nu era decât fosta sală de festivități a unui liceu, iar nu un teatru propriu-zis.

Acum suntem subordonați Consiliului Judeţean Constanța, iar clădirea în care funcţionăm aparţine Primăriei Constanța, ceea ce generează o situaţie ambiguă și pasarea responsabilității între autorități.

Cu toate că au fost informate în repetate rânduri despre problemele pe care le avem — sistemul de încălzire defect, supraîncărcarea rețelei electrice, depozitele neîncăpătoare și deteriorate, calculatoarele vechi și deteriorate, sistemele mecanice ale scenei vechi, scurgerile din cauza precipitațiilor, în general mediul insalubru de lucru, autoritățile ne promit, de ani de zile, o reabilitare doar termică și electrică, pe niște fonduri europene la care nu mai sperăm, iar, între timp, ne bazăm pe improvizații riscante.

Nici nu îndrăznim să visăm la o clădire construită special pentru a fi teatrul nostru, cu toate că în companiile electorale ni se promite mereu.

Am tăcut și iar am mers înainte în condițiile date și, cu toate dificultățile, încet - încet, lucrurile s-au pus în mişcare în ultimii patru ani:

Am avut producții din ce in ce mai multe și din ce în ce mai bune, au venit regizori reputați să monteze la noi, am participat la festivaluri, iar din anul 2016 ani organizat un festival de interes naţional, pe care constănțenii îl așteptau să se reînființeze încă din anii 80;

Anul trecut am fost, pentru prima dată, parteneri într-un proiect european, iar acum avem trei proiecte europene depuse spre evaluare;

Am început să avem câte trei spectacole pe săptămână, în loc de două, numărul de spectatori s-a triplat, așadar și veniturile au crescut;

Din ce în ce mai mulţi tineri talentați, actori și regizori, au început să-și manifeste interesul pentru teatrul din Constanța, studenţi la actorie, la facultatea din orașul nostru, au început să fie distribuiți în spectacole, festivalul a început să devină o tradiție și, de la o ediție la alta, din ce în ce mai multe teatre din ţară și din străinătate vor să participe.

Am tăcut atunci când preşedintele CJC Horia Ţuțuianu, proaspăt venit pe funcție, a inspectat clădirea TSC şi a declarat presei că managerul este de vină, cu toate că managerul îi prezentase dificultăţile sistemice pe care trebuie să le înfrunte;

Am tăcut atunci când acelaşi preşedinte CJC a fost contactat de presă pentru că in sala teatrului era frig și a dat vina pe manager, spunând că nu stie nimic, cu toate că CJC fusese înştiinţat prin numeroase memorii:

Am tăcut când nu i-am văzut la nicio premieră, nici pe preşedintele CJC, nici pe primarul Constanţei, cu toate că primesc invitaţii la toate.

Am tăcut când am auzit zvonurile recurente, la două - trei luni odată, că președintele vrea să schimbe managerul pentru este incompetent;

Același președinte CJC a venit într-un moment de criză (când o colegă actriță a izbucnit într-o conferință de presă spunându-și nemulțuiririle), ne-a pus să votăm dacă o mai vrem director general pe Dana Dumitrescu și s-a convins că o majoritate covârşitoare a angajaților teatrului o susține și apreciază eforturile ei. Cu toate acestea zvonurile că o va schimba neîntârziat au continuat.

În sfarșit, în convergență cu intențiile preşedintelui CJC, a apărut în presă scrisoarea celor sase colegi ai noștri, ale căror interese meschine noi le cunoastem, și președintele a reacționat așa cum era de așteptat, disproporționat fată de lipsa de reprezentativitate a celor şase în colectivul TSC. Astfel de conflicte se întâmplă deseori în teatre, mai ales dln cauza orgoliilor personale, dar ele nu devin argumente pentru denigrarea instituției si nu trebuie inflamate, ci aplanate de autorități.

La noi, aceasta a fost ocazia așteptată pentru a schimba managerul, pretextând câteva nereguli minore, evidențiate de un raport discutabil, în ciuda evidenței că teatrul este pe un trend ascendent.

Consecinţele imediate ale acestei măsuri nu s-au lăsat aşteptate, începând cu pierderea credibilității pe care ne-am chinuit atâta vreme să o câştigăm: prestigiosul regizor Tompa Gabor s-a retras, cu toate că era stabilit să monteze la TSC o producție pentru festivalul nostru din acest an.

Mai multi angajaţi ai teatrului şi-au prezentat demisiile, refuzând să lucreze şi în această atmosferă tensionată, după ce au făcut sacrificii lucrând atâta amar de timp într-un mediu insalubru şi trecând peste atâtea lipsuri materiale. Din păcate, unii dintre oamenii care se retrag sunt in posturi foarte greu de ocupat, căci au meserii rare, ce nu se învaţă în şcoli, ca, de exemplu, cea de regizor tehnic. Şi din sectorul administrativ s-au înregistrat multe demisii, astfel încât activitatca teatrului este în pericol să fie blocată.

Ca să nu mai orbim de delicitul de personal în care TSC sc zbate dintotdeauna, ors anigrama fiind minimala Ș1 lTlulte dintre functii li ind unice - dacă un om intră în concediu, postul răiaiane descoperit.

Si, în aceste condiții, concursurile pentru foarte multe posturi vacante nu se pot ţine pentru că nu au fost primite aprobările de la Consiliul Județean Constanța, TSC neavând autonomie în privinţa aceasta. Chiar dacă preşedintele CJC neagă în fata presei, directoarea este somată, prin raportul corpului de control al CJC să rezilieze de îndată contractele cu actorii pensionaiţi și cu alți profesionişti angajați conform unei ordonanțe de guvern ce reglementează activitatea instituțiilor de cultură, acest text de lege nefiind recunoscut de controlorii de la CJC. Cu toate că preşedintele CJC a afirmat în mod repetat că „actul artistic nu va fi afectat” de măsurile sale, îl infornmm pe această cale că actul artistic este și va fi afectat, atât din cauza tensiunilor, cât și pentru că cei ale căror contracte trebuie reziliate nu pot fi înlocuiți peste noapte.

Și, pentru că situatia conflictuală și tensionată provoacă multe discuţii și bârfe ce se transformă într-un telefon fară fir, în presa constănțeană au apărut informaţii care târăsc întregul teatru în noroi. Pornind de la o notă internă a managerului, menită să reitereze anumite norme și interdicții din regulament, și plecand urechea la bârfe, primite probabil la mâna a patra, unii ziariști au ajuns să descrie teatrul ca pe un așezămant de pierzanie. S-a scris că toată lumea se îmbată, actorii nu vin la repetiții și nu știu textele, ceea ce se bate cap în cap cu realitatea celor trei spectacole pe săptămână, jucate de cele mai multe ori cu sala plină, cu aprecierile spectatorilor, exprimate transparent pe pagina de socializare a TSC, și, până la urmă, cu aplauzele generoase ce răsplătesc reprezentațiile noastre. Pe această cale, solicităm jurnaliștilor care ne-au insultat în bloc reparațiile necesare, sub forma unor scuze exprimate la fel de frust.

Concluzia la care am ajuns, în urma contemplării evoluţiei teatrului nostru, comparativ cu evoluția unor instituții similare din țară și in urma contemplării urmărilor măsurilor recent luate de Consiliul Județean împotriva teatrului, este că autoritățile locale de la Constanța nu sunt capabile să patroneze activitatea teatrală așa cum ar trebui, acordând sprijin, iar nu impunându-și dorințele arbitrar sau inflamând artificial conflicte minore, fără să ţină cont de evaluări clare și obiective.

Este nedrept, inexplicabil și inacceptabil să fie schimbat directorul cu performanțe clare, măsurabile în cifre, și să fie adus un director interimar din afara instituției, care să o ia de la capăt, cu alte idei, perturbând, de fapt, traseul clar și proiectele TSC.

Considerăm că trebuie separate urgent daunele de imagine și pierderea de credibilitate, prin reconsiderarea măsurilor luate împotriva managerului și a concluziilor raportului rezultat în urma controlului. Urmează să evaluăm posibilitatea de a cere Ministerului Culturii să preia sub autoritatea sa Teatrul de Stat Constanța (cu tot cu clădire, dacă se poate), ceea ce ar crea și cadrul pentru obținerea statutului de TEATRU NAŢIONAL, pe care îl dorim și considerăm că îl merităm, prin calitatea actului artistic. De asemenea, am scuti autoritățile locale de bătaia de cap pentru o instituție față de care au dovedit că nu au niciun respect și nicio preocupare reală".

UPDATE, 18:35

În urmă cu scurt timp, l-am contactat telefonic pe şeful CJC, Horia Ţuţuianu. Acesta a precizat că va emite în perioada următoare un punct de vedere oficial cu privire la memoriul semnat de cei 47 de angajaţi ai Teatrului de Stat.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108