REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Adevărul despre detoxifiere și de ce nu fac "minuni" curele cu sucuri

Adevărul despre detoxifiere și de ce nu fac "minuni" curele cu sucuri

Replica API 25 mai 2020 | 18:24 900

Detoxifierea este un "trend" de care mulți dintre noi au auzit, așa că astăzi ne dorim să demontăm câteva mituri extrem de răspândite și să îți explicăm de ce, de fapt, organismul tău nu are nevoie de un detox din exterior - așa cum sunt unele cure cu sucuri, scrie doc.ro.

Multe persoane cred că un plan de detoxifiere a organismului le ajută să își readucă sănătatea pe calea cea bună, mai ales după o perioada de excese. Din păcate, de multe ori ne păcălim singuri, pentru că multe mituri despre detoxifiere au ajuns să fie percepute drept adevăruri.

Mitul cel mai răspândit: corpul nostru ar nevoie de ajutor din exterior pentru a scapă de toxinele acumulate

Înainte de toate, trebuie să înțelegem ce sunt toxinele, mai ales că este vorba de un termen extrem de răspândit, dar rareori definit.

Toxinele sunt substanțe care se găsesc în alimentele pe care la mâncăm, în mediul înconjurător, în aer și în apă, fiind de fapt substanțe care contribuie la îmbolnăvire. Așa că nu este de mirare că ideea de a primi ajutor din exterior pentru a elimina toxinele din organism a prins atât de bine la public.

De fapt, adevărul este că organismul fiecăruia dintre noi este capabil să facă față toxinelor și procesului de eliminare / îndepărtare a toxinelor pe cont propriu. Corpul poate face acest lucru singur, fără să primească ajutor din exterior.

Ce organe sunt implicate în procesul fiziologic de detoxifiere?

Rinichii, ficatul și intestinele noastre sunt adevăratele "vedete" în acest proces fiziologic normal de eliminare a toxinelor, care are loc în fiecare zi, spun specialiștii. Rinichii sunt organe importante, care "colectează gunoaiele" - acesta este un fel de a spune că rinichii funcționează pentru a îndepărta toxinele și produșii reziduali din organism, sub formă de urină.

Ficatul are și el o funcție bine stabilită, el are de-a face cu fluxul de sânge și face practic același lucru, eliminând produșii reziduali de care corpul nu mai are nevoie, sub formă de fecale.

În ceea ce privește sistemul digestiv, intestinul subțire descompune alimentele, apoi ajută fluxul sanguin să absoarbă nutrienții care rezultă din ele. Apoi, intestinul gros procesează produșii reziduali rămași și ajută la transformarea lor în fecale.

Este adevărat, totuși, că anumiți factori (cum ar fi consumul excesiv de alcool) pot afecta în cele din urmă capacitatea organismului de a îndeplini aceste funcții.

Cum are loc detoxifierea organismului?

Chiar dacă rinichii sunt într-adevăr importanți, pentru că ei acționează că un mecanism de filtrare pentru sângele nostru și pentru a elimina produșii reziduali de care nu mai avem nevoie și excesul de apă din corp, ficatul este cel care are o sarcina incredibil de importantă când este vorba despre detoxifiere.

Pe lângă faptul că filtrează sângele pentru a evacua toxinele, ficatul nostru folosește un proces în două etape pentru a descompune substanțele chimice și toxinele.

În prima faza, toxinele sunt neutralizate și descompuse în fragmente din ce în ce mai mici, apoi, în a două faza, ele sunt legate sau lipide de alte molecule, creându-se o nouă moleculă care nu este toxică și care poate fi excretată în bilă (fiere), urină sau fecale.

Dar pentru că această detoxifiere pe care o îndeplinește ficatul să funcționeze în mod corespunzător, corpul nostru trebuie să aibă nutrienții necesari. Dacă nu are nutrienții corespunzători, procesele din etapă întâi și etapă a două nu vor funcționa așa cum trebuie, ceea ce poate permite că substanțele toxice să se acumuleze în corp.

De ce curele cu sucuri nu fac "minuni" pentru corpul nostru, la capitolul detoxifiere

Multe vedete de peste Ocean "bagă mâna în foc" pentru curele de detoxifiere cu sucuri, despre care spun că le-au ajutat să elimine toxinele din organism. Poate că și tu ai fi tentat/a să încerci una dintre aceste cure, însă înainte de a trece la acțiune, este bine să te informezi din surse sigure și să îți întrebi medicul curant ce poți face pentru că toxinele să nu se acumuleze în număr prea mare în corpul tău.

O cură de detox se referă, în general, la o metodă pe termen scurt de a ține cont de niște reguli (consumarea unor sucuri, de exemplu), care se axează pe îndepărtarea toxinelor din corp într-un interval de timp. De exemplu, curele cu sucuri sunt bazate pe lichide, care combină mai multe tipuri de băuturi (suc de lămâie, sirop de arțar, piper cayenne și apă etc.) pe care persoană trebuie să le consume pe o perioadă de 10 zile, iar în acest timp, nu se va mânca alimente solide.

Alte cure de detox permit ingerarea anumitor grupe de alimente, pe când altele așa-zise cure de detoxifiere se bazează pe o combinație de plante medicinale, ceaiuri și suplimente "minune" care vin cu promisiunea de a elimina toxinele din corp.

Te-ai întrebat vreodată de ce nu funcționează curele de detox cu sucuri? Deși sună incredibil tot ceea ce "promit" aceste cure (că te ajută să slăbeșți într-o săptămâna, că îți vor da mai multă energie, că îți vor îmbunătăți puterea de concentrare etc.), nu există dovezi științifice substanțiale care să susțină aceste afirmații.

De fapt, specialiștii spun că nu avem nevoie de detoxifiere ori de cure de detox. Atât timp cât eșți o persoană sănătoasă, ficatul și rinichii sunt în continuare organe eficiente în eliminarea toxinelor, pe cont propriu, fără vreo "intervenție" din exterior.

În plus, deoarece într-o astfel de cură de detox nu faci decât să bei litri de lichide și sucuri, fără să mănânci ceva consistent, îți va fi tot timpul foame. Corpul tău are nevoie de alimente pentru a supraviețui, iar atunci când nu mănânci suficient, te vei simți slăbit, amețit, vei avea stări de greață ori te vei simți dezorientat.

Mai mult, dacă urmezi o dietă restrictivă precum curele bazate doar pe apă și sucuri, pot să apară carențe de vitamine și minerale. În cazul diabeticilor, curele de detox sunt deosebit de periculoase, spun medicii, deoarece pot cauza hipoglicemie.

Alternativă sănătoasă la curele de detox

Experții îți recomandă, în loc să adopți o cură strictă de detox doar cu sucuri (pe o săptămâna sau 10 zile), să adopți o alimentație sănătoasă, adică să mănânci alimente integrale, neprocesate și nerafinate. Dieta ta trebuie să conțină din plin fructe și legume, cereale integrale și pseudo-cereale hrănitoare, surse de proteine slabe (carne de pui și peste) și grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline.

Dacă ai fost diagnosticat cu diabet, hipercolesterolemie ori dislipidemie și/sau hipertensiune arterială, medicul tău probabil că ți-a sugerat deja pe ce tipuri de alimente trebuie să se bazeze regimul tău alimentar.

Alte mituri

Ai auzit, poate, că unele produse pentru curățarea sau detoxifierea ficatului sunt un mod sănătos de a slabi. Acesta este un alt mit* în plasa căruia nu trebuie să pici. Multe produse ce promit detoxifierea ficatului sunt comercializate și că produse pentru slăbit. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice clinice care să susțînă eficacitatea acestor produse "de detox". De fapt, unele suplimente alimentare pot face mai mult rău ficatului nostru.

Reține că ficatul reprezintă sistemul principal de filtrare al corpului nostru, transformând sau convertind toxinele în produși reziduali, curățând sângele și metabolizând nutrienții și medicamentele, pentru a-i oferi organismului unele dintre cele mai importante proteine. Fiind o parte fundamentală care reglează multe funcții ale corpului nostru, este important să menținem sănătatea ficatului nostru și să nu facem excese care i-ar putea dauna.

Cel mai bun și cel mai eficient mod prin care poți susține procesele fiziologice naturale de detoxifiere este să adopți un stil de viață care este în întregime echilibrat: să ai alimente bogate în nutrienți și în cea mai naturală stare (să nu fie procesate), să incluzi în dietă grăsimi de bună calitate și surse bune de fibre, precum și alimente probiotice (varză murată, iaurtul, chefirul) - iată doar câteva măsuri care îți vor ajută corpul să facă lucruri incredibile.

Dacă obiectivul tău major este să îți detoxifici corpul, nu irosi timp sau bani. Organismul tău este un expert de top și știe cum să scape de toxine, indiferent de ceea ce mănânci. Toxinele nu se acumulează în ficat, în rinichi ori în orice altă parte a corpului tău, așa că nu vei scapa de ele cu ajutorul unor cure de detox "minune" cu sucuri.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108