REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° ConstanÈ›a Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° ConstanÈ›a MarÈ›i, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

AEP a lansat în dezbatere publică Ghidul finanţării campaniei electorale pentru alegerile locale

AEP a lansat în dezbatere publică Ghidul finanţării campaniei electorale pentru alegerile locale

Replica API 28 februarie 2020 | 00:00 335

Constantin-Florin Mituleţu-Buică

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat în dezbatere publică Ghidul finanţării campaniei electorale pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale din 2020.

"L-am lansat în dezbatere publică sub formă de proiect, fără a avea data alegerilor. Toţi cei interesaţi, fie că sunt candidaţi independenţi, fie că sunt partide, fie că sunt minorităţi naţionale vor putea trimite propuneri, solicitări de răspuns şi clarificări pe acest proiect (...) până la momentul în care vom anunţa un calendar al alegerilor şi vom face din nou o dezbatere pe finanţarea campaniei electorale", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Florin Ciurlău, director adjunct la Direcţia Prevenţie, îndrumare şi monitorizare din cadrul Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale al AEP, a menţionat, la dezbaterea publică pe acest ghid, că proiectul prevede că partidele politice, organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegerea autorităţilor administraţiei publice locale din 2020, individual sau într-o alianţă electorală, precum şi fiecare candidat independent la acelaşi scrutin au obligaţia de a-şi desemna un mandatar financiar coordonator la nivel central, respectiv câte un mandatar financiar la nivelul fiecărui judeţ, sector al municipiului Bucureşti şi la nivelul Capitalei.

"De aici deducem că la nivelul Bucureştiului ne trebuie opt mandatari - şase pentru fiecare sector, al şaptelea la sediul central şi mandatarul coordonator. În cazul în care partidul politic, organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale sau candidatul independent, după caz, participă la alegeri doar în comunitatea administrativ-teritorială, desemnează un singur mandatar financiar, acesta având calitatea de mandatar financiar coordonator. Candidatul independent va desemna un singur mandatar financiar, acesta având calitatea de mandatar financiar coordonator", a explicat Ciurlău.

Mituleţu-Buică a precizat că mandatarul financiar coordonator nu poate fi şi mandatar judeţean, dar un mandatar judeţean poate fi mandatar judeţean la mai multe judeţe sau la mai multe sectoare.

"În cazul în care candidaţi central şi în câteva judeţe, Bucureşti, sectoare, la fel, va trebui să aveţi mandatar financiar central, pentru Consiliul General şi pentru sectoare poate fi acelaşi mandatar financiar, doar că trebuie înregistrat pentru fiecare circumscripţie în parte, ca să poată să deschidă contul pentru fiecare circumscripţie în parte (...) Mandatarul coordonator e unic pentru toată ţara, sub mandatarul coordonator aveţi mai mulţi sau unul care e înregistrat pentru 41 de judeţe", le-a spus Mituleţu-Buică reprezentanţilor partidelor politice prezenţi la dezbaterea publică.

Potrivit ghidului, pentru fiecare listă de candidaţi la consiliul judeţean şi la Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), un partid politic, o alianţă politică sau o organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale poate transfera în contul bancar central pentru campania electorală maxim 111.500 lei (50 salarii minime).

Suma maximă care poate fi depusă în contul bancar central pentru campania electorală de către un partid politic sau organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale este de 4.683.000 lei (41 liste de candidaţi pentru consiliul judeţean X 50 salarii minime + o listă de candidaţi pentru CGMB X 50 de salarii minime).

Suma de 4.683.000 lei poate fi transferată în contul bancar central pentru campania electorală numai dacă partidul politic, alianţa politică sau organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale depune liste de candidaţi pentru fiecare consiliu judeţean şi pentru CGMB. De exemplu, în cazul în care partidul politic are liste de candidaţi pentru consiliu judeţean în doar cinci judeţe, poate transfera în contul central de campanie doar 557.500 lei (5 X 50 de salarii minime), prevede proiectul.

Conform acestuia, în cazul în care partidul politic participă la alegeri într-o alianţă electorală, limita maximă a fondurilor care pot fi transferate de către acesta în contul bancar central pentru campania electorală e proporţională cu numărul candidaţilor propuşi de acesta pe listele comune pentru consiliile judeţene şi CGMB, până la concurenţa sumelor maxime prevăzute de lege.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920