REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Afaceriştii Nikitas şi Zăgăneanu, daţi în judecată după ce au falimentat firma care a ţinut Mangalia în frig

Afaceriştii Nikitas şi Zăgăneanu, daţi în judecată după ce au falimentat firma care a ţinut Mangalia în frig

Replica API 4 noiembrie 2016 | 16:47 3068

Proces la Tribunalul Constanţa

Proces la Tribunalul Constanţa

Nikitas Adrian Simion

ANAF i-a dat în judecată pe Marius Zăgăneanu (care este şi director în cadrul Radionav) şi Nikitas Adrian Simion pentru că au faliment firma C & C Wealth Management SRL, într-un dosar înregistrat la Tribunalul Constanţa pe 31.10.2016. Cei doi şi firma acestora au o notorietate neagră în sudul litoralului, după ce au lăsat în frig Mangalia, în iarna din 2011/ 2012. Nikitas a fost chiar şi arestat în dosarul „Căldura”, iar procurorii vorbeau de un prejudiciu de 4 milioane de euro, bani care s-au evaporat.

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi, prin AJFP Constanţa, i-a chemat în judecată pe Marius Zăgăneanu şi Nikitas Adrian Simion într-un dosar în care C & C Wealth Management SRL, prin administratorul judiciar Cristina Tudoruş, apare în calitate de debitor. ANAF cere judecătorului atragerea răspunderii celor doi pentru intrarea în insolvenţă a firmei. Interesant este faptul că Zăgăneanu şi Nikitas au şi calitatea de creditori în dosarul de faliment al propriei firme. Locuitorii Mangaliei nu vor uita prea curând iarna din 2011-2012, când Nikitas i-a lăsat fără căldură în apartamente.

Numele lui Nikitas Adrian Simion, primul arestat în dosarul „Căldura”, este conectat cu fostul primar PSD al Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, eliberat din funcţie în 14 noiembrie 2011, după ce ANI l-a declarat incompatibil. Până în ianuarie 2011, în Mangalia căldura era produsă şi furnizată de SC Rominservice Therm, o companie care din 2003 avea contract de delegare gestiune cu primăria şi al cărei acţionar majoritar era Rompetrol SA (Petromidia) cu 66,67%, arăta evz.ro în februarie 2012. Timp de 7 ani nu au fost probleme cu căldura chiar dacă primăria întârzia cu plăţile, iar datoriile se recuperaumai ales din subvenţiile pentru combustibil.

Iarnă de groază pentru Mangalia

După venirea lui Tusac la primărie, situaţia a început să scârţâie, datoriile către Rompetrol au ajuns la aproape 15 milioane de lei. Soluţia salvatoare a venit de la primar care şi-a trimis finul, pe Cătălin Ciupercă, la Rompetrol şi astfel acţionar majoritar al Rominservice Therm devine firma acestuia, C&C Wealth Management, cu un capital de numai 500 lei. Aceasta în condiţiile în care, conform contractului de delegare a gestiunii, numai pentru funcţionarea tuturor celor 34 centrale termice din oraş era nevoie de un stoc de combustibil în valoare de 10 milioane de lei. Imediat după preluarea pachetului majoritar, finul şi-a vândut părţile sociale lui Nikitas Simion şi lui Marius Zăgăneanu (prieteni cu Ciupercă) şi a dispărut. Şi astfel ia naştere SC Callatis Therm SA, căreia primăria Mangalia i-a plătit în 2011 subvenţii în valoare de 15 milioane de lei, în contul datoriilor.

Apoi robinetul s-a închis brusc după ce, din cauza măsurilor de austeritate, guvernul a tăiat subvenţia la căldură. Firma de distribuţie termică a majorat însă tarifele la gigacalorie, refuzate de consilieri dar câştigate în instanţă de SC Callatis Therm, fără ca primarul Tusac să facă recurs. Firma de termoficare a intrat în iarnă fără bani pentru achiziţionarea combustibilului şi cu primarul Tusac demis în noiembrie pentru incompatibilitate. Cu toate acestea, fostul primar a refuzat să-şi părăsească scaunul şi, în ianuarie 2012, îl vedem în poză alături de consilierii PSD la negocieri cu Simion Nikitas, în sediul primăriei. Peste conflictele politice între consilierii locali au apărut atunci şi revolte populare.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108