rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 22 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Afecțiuni cutanate declanșate sau agravate de frig

Venirea frigului aduce cu sine o gama largă de neplăceri pentru organism. Pe lângă disconfortul psihologic, afecțiunile cauzate și agravate de frig sunt multiple, de la răceli și variate infecții, până la dureri de articulații, dureri de cap, alergii și chiar instalarea unei astenii generale. În tot acest context, pielea este unul dintre primele organe care are de suferit, fiind direct expusă schimbărilor din mediu.

În cursul anotimpului rece multe persoane dezvoltă o uscăciune mai accentuată a pielii, însă unele se confruntă cu o agravare importantă a patologiilor cutanate de care suferă sau chiar cu apariția de eventuale noi patologii, unele chiar severe. Temperaturile scăzute, dar și vântul și umiditatea scăzută din cursul sezonului rece, au ca efect la nivelul pielii o deshidratare a acesteia, pielea devenind mai uscată, cu descuamări și fisuri, scrie doc.ro.

Astfel, ea își pierde din elasticitate și capătă un aspect tern. Uscarea pielii cu apariția descuamărilor și a fisurilor duce la pierderea funcției de barieră a acesteia, favorizând astfel alergiile de contact și unele infecții.

Tot din cauza temperaturilor scăzute pot apărea variate patologii cauzate de vasoconstricția vaselor mici cutanate (acestea își micșorează diametrul, iar sângele nu mai circulă corespunzător la nivelul lor). Aceste patologii se pot corela cu afecțiuni mai severe, motiv pentru care este necesar consultul de specialitate, și îndrumarea către investigații care să evidențieze eventuale afecțiuni mai complexe, pentru a se recomandă tratamentul corespunzător.

Printre afecțiunile cutanate care pot debuta sau se pot agrava odată cu venirea frigului se numără:

Dermatita atopică

Această afecțiune cronică se manifestă prin apariția unor leziuni de eczemă acută (plăci roșii, inflamate, care pot avea vezicule cu lichid pe suprafață și care sunt însoțite de o senzație de mâncărime foarte intensă) sau cronică (plăci îngroșate, cu descuamare și fisuri pe suprafață) apărute pe un fond de piele uscată (xeroza cutanata). Leziunile pot fi restrânse la anumite zone caracteristice (față, zona de plica a cotului, regiunea din spatele genunchilor, zona cervicală) sau pot fi extinse, cuprinzând o suprafață semnificativă de piele. Funcția de barieră cutanata a pielii este afectată în dermatita atopica, iar această afectare se agravează în cursul anotimpului rece. Astfel, temperaturile scăzute provoacă o și mai mare uscăciune a pielii și favorizează apariția leziunilor acute de eczemă sau agravarea formelor cronice, crescând și riscul de infecții locale și alergii.

Pentru tratamentul acutizarilor apărute în sezonul rece se folosesc aceleași principii de tratament că în cazul oricăror alte cauze de acutizări. Cel mai frecvent tratament local utilizat este cel cu dermatocorticoizi, urmat de inhibitorii de calcineurina, care să amelioreze rapid inflamația de la nivelul leziunilor. Dacă leziunile evoluează cu vezicule și fisuri ce se pot suprainfecta, se preferă adăugarea la terapie a unui antibiotic local. De baza și esențială este emolierea corectă și de durata a pielii, ceea ce va determina refacerea barierei cutanate, cu vindecarea leziunilor și prevenția apariției unor leziuni noi. Pentru o hidratare satisfăcătoare, produsele emoliente, fie că sunt sub formă de crema, loțiune sau lapte de corp, se recomandă a fi aplicate de două ori pe zi. În unele cazuri este nevoie și de alte aplicări în cursul unei zile, mai ales la ieșirea în aerul rece, pe zonele care sunt mai expuse la frig și neacoperite de haine groase. Aplicarea emolientului în cantitatea și cu frecvența recomandată este esențială pe toată durata sezonului rece, că măsură ce va preîntâmpina noi episoade acute.

Respectarea unor măsuri legate de condițiile din mediul ambiat poate ajută la o vindecare mai rapidă și la prevenția unor eventuale noi episoade acute. Printre aceste măsuri se regăsesc următoarele: menținerea unui mediu cu umiditate adecvată în locuința, evitarea băilor lungi și cu apă fierbinte, evitarea aplicării pe piele a unor produse care să usuce excesiv pielea, cum ar fi săpunurile agresive sau soluțiile alcoolice.

Eczemă asteatotică

Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cutanate care apar în sezonul rece. Temperaturile scăzute și umiditatea redusă predispun la apariția unei uscăciuni accentuate a tegumentului, prezența mai ales la nivelul gambelor. Pe lângă această uscăciune, pot apărea și leziuni de eczemă acută, cu roșeața, fisuri, cruste pe suprafață, însoțite de o senzație accentuată de mâncărime. Limitarea expunerii la temperaturile scăzute ajută la ameliorarea leziunilor, terapia constând în aplicarea locală de cortizonice și emoliente. Odată vindecată erupția, prevenția se realizează printr-o foarte bună emoliere a tegumentului.

Eczemă cronică a mâinii

Această afecțiune cronică ce poate fi declanșată de numeroși factori evoluează în pusee de acutizare, iar acestea din urmă pot fi întreținute pe perioada rece de expunerea la frig sau la vânt. De obicei, pentru episoadele acute se recomandă tratament antiinflamator local cu cortizonice topice sau inhibitori de calcineurina ori retinoizi. De o deosebită importantă este și hidratarea corectă a mâinilor, cu creme emoliente care să ajute la refacerea barierei cutanate. Pentru a obține o vindecare mai rapidă care să fie menținută pe o perioada cât mai îndelungată, aceste creme trebuie aplicate de mai multe ori pe zi, inclusiv înainte de ieșirea în aer liber, precum și după utilizarea unor produse pentru igienă locală. Mâinile trebuie protejate de frig prin purtarea de mănuși călduroase, dar și protejate de contactul cu substante alergice sau iritante din mediu, substanțe care pot întreține sau agrava eczemă (praf, metal, detergenți și alte substante pentru menaj, substanțe cu care se vine în contact la locul de muncă), prin purtarea de mănuși hipoalergenice și mănuși de menaj.

Pernioza

Pernioza este o afecțiune inflamatorie care este declanșată de expunerea la frig. Se manifestă prin apariția unor leziuni roșii sau violacee, inflamate, dureroase sau care produc senzație de usturime ori arsura, cu localizare pe zonele extremităților: de obicei pulpă degetelor, zonele din dreptul articulațiilor degetelor, uneori pe fetele laterale ale coapselor. Dacă procesul inflamator este foarte intens, pot apărea chiar vezicule cu lichid, foarte dureroase, mai rar necroze. Evoluția este îndelungată, cu mai multe episoade de leziuni dureroase în cursul unui sezon rece. Majoritatea leziunilor se vindecă în câteva săptămâni. Această afecțiune produce un disconfort important din cauza durerii, iar prezența leziunilor interfera cu viață de zi cu zi, afectând atât manualitatea, cât și mersul.

Leziunile apar că urmare a unui răspuns vascular anormal în cursul expunerii la frig. Pernioza apare frecvent la femeile tinere. Ea poate fi o afecțiune de sine stătătoare sau se poate manifestă în cadrul unor boli sistemice importante, uneori severe, cum ar fi lupusul eritematos sistemic, sindromul antifosfolipidic, crioglobulinemia, unele forme de leucemie, disproteinemii, anorexie, dar și altele. Persoanele care dezvoltă leziuni tip pernioza trebuie investigate în căutarea depistării acestor afecțiuni sistemice care au un răsunet mult mai grav la nivelul întregului organism.

Răspunsul la tratament poate fi variabil, de aceea măsurile de prevenție sunt cele mai importante și anume evitarea expunerii la frig și protejarea prin îmbrăcăminte adecvată, călduroasă, inclusiv mănuși și încălțăminte. Renunțarea la fumat va îmbunătăți simptomatologia. Tratamentul sistemic include substanțe care dilată vasele de sânge, de elecție fiind nifedipina. Uneori efectuarea unor cure de expunere la ultraviolete la începutul sezonului rece poate preveni, într-o anumită măsură, apariția leziunilor. Leziunile active se vindecă mai repede dacă se aplică local preparate cortizonice. În cazul depistării unor afecțiuni sistemice care au că manifestare și pernioza, acestea trebuie tratate conform terapiilor specifice pentru fiecare boală.

Acrocianoza și sindromul Raynaud

Acrocianoza reprezintă o colorație violacee tranzitorie, care apare la nivelul extremităților (degete mâini și picioare) la expunerea la rece. Sindromul Raynaud definește o succesiune de evenimente care apar tot la nivelul extremităților, mai frecvent la mâini decât la picioare, declanșate de expunerea la frig, și anume: paloare a degetelor, urmată de cianoza (colorație violacee), urmată de colorația în roșu a zonelor afectate, însoțită de senzație de durere sau arsura/usturime. Întregul proces durează câteva minute și se poate repetă la fiecare expunere la frig. Cauza este reprezentată de o hiperreactivitate a vaselor de sânge, care se își micșorează diametrul mai mult decât normal. Paloarea și cianoza sunt date de scăderea bruscă a fluxului de sânge la nivelul degetelor, iar pe măsură ce vasele de sânge revin la calibrul normal, apare roșeața, că marca a reluării fluxului sanguin.

Cele două fenomene (acrocianoza și sindromul Raynaud) se pot întâlni și că manifestări în cadrul unor afecțiuni severe, cum ar fi colagenozele (scleroză sistemică, lupusul eritematos sistemic, poliartrită reumatoidă, dermatomiozita, boală mixtă de țesut conjunctiv), sau pot apărea în cursul unor infecții (cum sunt cele cu virus hepatitic B sau C), limfoame, leucemii, dar și alte afecțiuni. Persoanele cu istoric de acrocianoza și sindrom Raynaud trebuie investigate și pentru depistarea cât mai timpurie a acestor boli sistemice, întrucât acestea pot afecta sever alte sisteme și organe.

Terapia este complexă, începând de la prevenție prin evitarea și limitarea expunerii la frig, până la tratamente extensive cu variate clase de substanțe vasodilatatoare. Deosebit de importantă pentru o persoană ce manifestă episoade repetate de acrocianoza și/sau sindrom Raynaud este căutarea unor eventuale cauze secundare de apariție a acestor manifestări, precum și tratamentul corespunzător al acestora.

Urticaria la rece

Afecțiunea se manifestă prin erupții în plăci urticariene (leziuni supradenivelate, roșii, cu senzație de mâncărime intensă) care apar de obicei la câteva minute de la expunerea la rece și care durează până la câteva ore, vindecându-se fără a lasă semne. Leziunile apar de obicei pe mai multe regiuni ale corpului, cel mai frecvent pe trunchi și membre. Ele se constituie la câteva minute după ieșirea în aerul rece, dar și la contactul cu apă rece. Erupția poate avea diferite grade de severitate, uneori însoțită și de semne și simptome generale, cum ar fi cefalee (durere de cap), senzație de lipsa de aer, palpitații, dureri articulare, în cazuri foarte severe putând apărea și pierderea stării de conștientă.

Cauza exactă a apariției urticariei la rece nu se cunoaște pe deplin. Foarte rar se poate asocia cu unele infecții, cu unele forme de leucemie sau cu alte afecțiuni mai rare.

Prevenția episoadelor se face prin evitarea expunerii la frig și a contactului cu apă sau obiecte reci. Tratamentul episoadelor acute se realizează prin administrare de antihistaminice, iar continuarea terapiei pe termen lung în timpul sezonului rece ajută la prevenția unora dintre episoadele acute. Alte tratamente cu grade variabile de succes terapeutic includ corticoterapia sistemică, ciclosporina, dapsona, precum și alte clase de substanțe care se administrează numai în cazuri selecționate, care nu răspund la tratamentul antihistaminic.

joi, 26 noiembrie 2020638
Comentarii
mai mult...Sănătate
22 ian 00:00SănătateCOVID-19: Tratamentul cu statine scade riscul de deces cu până la 25%

Noul coronavirus a infectat peste 40 de milioane de persoane în întreaga lume și a cauzat peste un milion de decese,...406

22 ian 00:00SănătateHipertensiunea la adulții de orice vârstă poate accelera declinul cognitiv377
22 ian 00:00SănătateStudiu: Carența de vitamina D a mamei, asociată cu autismul la băieți339
22 ian 00:00SănătateCum eviți sedentarismul dacă nu-ți place să faci sport?

Faptul că nu-ți place să faci sport nu înseamnă că nu poți fi o persoană care face mișcare și își...457

22 ian 00:00SănătateTotul despre lentilele de contact: cum se aleg, cum se îngrijesc, riscuri și beneficii337
22 ian 00:00SănătateCele mai bune suplimente pentru imunitate420
22 ian 00:00SănătateOboseala și buzele crăpate, semne ale carenței de vitamina B6

Vitaminele sunt foarte importante în funcționarea corectă a organismului. Ce simptome îți indică faptul că ai...368

22 ian 00:00SănătateCele 7 tipuri de memorie și cum se pot îmbunătăți400
22 ian 00:00SănătateLacrimile artificiale, eficiente dacă ai ochii obosiți337
22 ian 00:00SănătateAnticoagulantele pot crește riscul de AVC la cei de peste 65 de ani

Persoanele cu vârste peste 65 de ani ar putea să aibă un risc crescut de accident vascular cerebral (AVC) prin faptul...417

22 ian 00:00SănătateFemeile cu menstruație precoce au risc crescut de probleme cardiovasculare și de AVC347
22 ian 00:00SănătateStudiu: Un atac cerebral (AVC) crește semnificativ riscul de demență351
Vremea
5.3°5.3° - 7.7° vineri, 22 ianuarie 2021
ConstanțaUmiditate: 91%
Vânt: 4.08 m/s
Presiune: 1015 milibari

Loto
6/4926128124924
5/40422540921
joker41251383113
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 ian 00:00SportValencia a remizat cu Osasuna, scor 1-1, datorită unui autogol

Formaţia Valencia a remizat, joi seară, pe teren propriu, scor 1-1, cu echipa Osasuna, într-un meci din etapa a XIX-a...250

22 ian 07:36SportPortughezul Paulo Sousa este noul selecţioner al Poloniei

Federaţia Poloneză de Fotbal a anunţat, joi, că noul selecţioner al echipei naţionale este portughezul Paulo...295

22 ian 00:00SportEibar - Atletico Madrid 1-2 | Meci superb al lui Luis Suarez! A marcat și portarul gazdelor

Atletico Madrid, liderul la zi din La Liga, a avut parte de un start neașteptat de meci cu Eibar, cu Aleix Garcia,...347

22 ian 07:18SportCornella - Barcelona 0-2

Într-un final, catalanii au scăpat de rușine. Calificarea în optimi s-a decis în cele două reprize de prelungiri,...358

Local
22 ian 00:09LocalCampania de vaccinare anti-COVID: Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile, imunizate în etapa a II-a

Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile aflate la domiciliu se pot vaccina anti-COVID în etapa a II-a a...597

22 ian 00:09LocalAccident rutier la ieșire din Satu Nou. O tânără a fost rănită GRAV

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, joi, 21 ianuarie a.c., la ieșire din localitatea...945

22 ian 00:08LocalACCIDENT RUTIER GRAV la OVIDIU: Mai MULTE VICTIME! Video

5148

22 ian 00:07LocalCoronavirus: Amenzi în valoare de 59.000 de lei, aplicate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...589

22 ian 00:08LocalCoronavirus: 3.551 de persoane se află în carantină, la Constanța

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 29.074 de persoane...625

22 ian 00:08LocalAlte 7 DECESE, la Constanța, din cauza COVID-19

Până joi, 21 ianuarie a.c., 17.554 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...952

22 ian 09:16LocalPrefectul Silviu COȘA s-a VACCINAT anti-COVID

Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, a primit, miercuri, 20 ianuarie, prima doză a vaccinului...887

22 ian 13:07LocalȘedință EXTRAORDINARĂ a Consiliului Local: se înființează noua societate de Termoficare a Constanței

Consiliul Local al Municipiului Constanţa a fost convocat în şedinţă extraordinară, vineri, 22 ianuarie 2021. Pe...1636

22 ian 00:10LocalUn CONSTĂNȚEAN, TRANSPORTAT de URGENȚĂ la IAȘI după ce s-a ELECTROCUTAT

2235

Politică
22 ian 00:00PoliticăBarna: Ivan Patzaichin a spus că va fi implicat în procesul de selecţie a guvernatorului Deltei

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a precizat că, în urma discuţiilor cu Ivan Patzaichin, acesta şi-a...491

22 ian 00:00PoliticăMituleţu-Buică: Criza sanitară a schimbat optica privind organizarea proceselor electorale

Criza sanitară generată de pandemia de COVID-19 a schimbat optica privind organizarea proceselor electorale, iar AEP...378

22 ian 00:00PoliticăPreşedintele Senatului, întrevedere cu noul ambasador al Franţei în România

346

22 ian 00:03PoliticăMotivarea CCR pe redeschiderea piețelor: Principiul bicameralismului a fost încălcat de Parlament

CCR a publicat, joi, motivarea deciziei prin care a declarat neconstituțională legea adoptată de Parlament în...588

22 ian 20:18PoliticăTribunalul Bucureşti: Diploma de doctor a lui Darius Vâlcov, anulată

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis, miercuri, cererea Academiei de Studii Economice din Bucureşti privind...1168

22 ian 20:17PoliticăDesființarea SIIJ intră în linie dreaptă: Guvernul a aprobat memorandumul de dizolvare a Secției

1106

Interviuri
12 ian 00:27InterviuriPrefectul COȘA: Întoarcerea la NORMALITATE este POSIBILĂ doar dacă ne VACCINĂM! Video

Noul an a venit cu speranţă şi încredere că vom trece cu bine peste această perioadă grea, însă reîntoarcerea...1779

19 dec 00:07InterviuriLiviu POPA, ŞEFUL RADET: Mă bucur că au început să se miște lucrurile

Sistemul de termoficare din Constanța a încetat să mai producă căldură și apă caldă în parametri normali,...4638

4 dec 00:21InterviuriLucian Lungoci: PSD va asigura MAJORITATE parlamentară pentru un Guvern PREGĂTIT. Video

3807

4 dec 00:21InterviuriMircea Dobre, Pro România: PNL și PSD, un VIRUS mai PERICULOS decât COVID! Video

Mircea Dobre, candidat din partea Pro România la Camera Deputaților, a acordat un interviu ziarului Replica, în care...3339

4 dec 00:21InterviuriCristina Rizea: USR-PLUS va OBȚINE un scor BUN la parlamentare. Video

Este economist, antreprenor, voluntar civic și mamă. I-au plăcut provocările, iar candidatura la parlamentare este,...3282

3 dec 00:04InterviuriStelian ION vrea listarea pe BURSĂ a Portului Constanța

4985

Monden
22 ian 00:00MondenOlivia de Havilland a fost îndrăgostită de James Stewart dar i-a refuzat cererea în căsătorie

Olivia de Havilland a avut o carieră de succes pe parcursul a zeci de ani. Oamenii erau interesaţi nu doar de cariera...516

22 ian 00:00MondenSecretele iepuraşilor Playboy din anii '60: La angajare erau verificate de agenţi sub acoperire

Într-o perioadă în care femeilor le lipsea încă independenţa financiară, iepuraşii Playboy din anii 1960 au...616

22 ian 00:00MondenBen Affleck vorbește încă frecvent cu fosta iubită. De la ce a provenit, de fapt, ruptura

447

22 ian 00:00MondenActorul Arnold Schwarzenegger a anunţat că s-a vaccinat împotriva COVID-19

Actorul şi fostul politician Arnold Schwarzenegger, cunoscut sub numele de "Terminator", a anunţat miercuri că s-a...358

22 ian 00:00MondenPaul Stanley, solistul trupei KISS, anunţă un nou proiect muzical şi disco

Paul Stanley, membru fondator şi solist al trupei Kiss, a anunţat miercuri lansarea pe 5 martie a albumului "Now And...335

22 ian 00:00MondenActriţa franceză Nathalie Delon a decedat la vârsta de 79 de ani

528

Mapamond
22 ian 00:00MapamondPoliţia bulgară a descoperit o fermă de canabis în staţiunea Sunny Beach

Poliţia bulgară a descoperit o plantaţie de canabis într-un spaţiu închis, în staţiunea Sunny Beach de pe...376

22 ian 00:00MapamondCoronavirus: Ungaria avansează spre achiziţia vaccinului rusesc Sputnik V

Organismul ungar de reglementare în sectorul sanitar a aprobat vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V, a relatat...350

22 ian 00:00MapamondRusia: Un recrut care a ucis opt militari a fost condamnat la peste 24 de ani de închisoare

360

22 ian 00:00MapamondCel puţin 28 de morţi şi peste 70 de răniţi în urma unui dublu atentat sinucigaş la Bagdad

Cel puţin 28 de persoane au fost ucise şi alte peste 70 au fost rănite într-un dublu atentat sinucigaş cu bombă...338

22 ian 00:00MapamondCoronavirus: Un cartier din Shanghai, evacuat după trei cazuri de COVID-19

Un cartier rezidenţial din centrul Shanghai-ului a fost evacuat joi, după descoperirea a cel puţin trei cazuri de...380

22 ian 19:07MapamondPapa a făcut un prim pas spre canonizarea medicului francez care a descoperit sindromul Down

349

Sănătate
22 ian 00:00SănătateOboseala și buzele crăpate, semne ale carenței de vitamina B6

Vitaminele sunt foarte importante în funcționarea corectă a organismului. Ce simptome îți indică faptul că ai...368

22 ian 00:00SănătateCele 7 tipuri de memorie și cum se pot îmbunătăți

Multe persoane știu că avem două tipuri de memorie - pe termen lung și pe termen scurt - însă există și...400

22 ian 00:00SănătateLacrimile artificiale, eficiente dacă ai ochii obosiți

337

22 ian 00:00SănătateCum eviți sedentarismul dacă nu-ți place să faci sport?

Faptul că nu-ți place să faci sport nu înseamnă că nu poți fi o persoană care face mișcare și își...457

22 ian 00:00SănătateTotul despre lentilele de contact: cum se aleg, cum se îngrijesc, riscuri și beneficii

Lentilele de contact pot face o diferență majoră când vorbim despre viața celor care le poartă, deoarece asigură...337

22 ian 00:00SănătateCele mai bune suplimente pentru imunitate

Medicii nutriționiști subliniază că ar trebui să încercăm să consumăm o varietate largă de alimente și să...420

22 ian 00:00SănătateAnticoagulantele pot crește riscul de AVC la cei de peste 65 de ani

Persoanele cu vârste peste 65 de ani ar putea să aibă un risc crescut de accident vascular cerebral (AVC) prin faptul...417

22 ian 00:00SănătateFemeile cu menstruație precoce au risc crescut de probleme cardiovasculare și de AVC

Studiile arată că femeile care au avut menstruație precoce (la o vârstă fragedă, adică în jur de 12 ani), au...347

22 ian 00:00SănătateStudiu: Un atac cerebral (AVC) crește semnificativ riscul de demență

351

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT