REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
15.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Agenția Medicamentului doarme în front, iar bolnavii mor din lipsa pastilelor

Agenția Medicamentului doarme în front, iar bolnavii mor din lipsa pastilelor

Replica API 15 mai 2020 | 00:00 1347

Medicamentul esențial pentru pacienții cu afecțiuni ale tiroidei lipsește de mai bine de trei luni din România, din majoritatea farmaciilor. Din păcate, nu există alternativă pe care bolnavii să și-o poată permite. Mii de pacienți au reclamat lipsa Euthyrox, însă criza medicamentului continuă sub supravegherea atentă a autorităților. De ce?

Potrivit unor date puse la dispoziție de Observatorul Român de Sănătate, distribuitorii români de primă linie precum Mediplus, Fildas, Farmexim, Alliance Healthcare Romania, Dona, Chimimportexport și Ropharma au aprovizionat prefernțial farmaciile deținute chiar de ei, în proporție de 80%, în perioada ianuarie martie a.c..

"Depozitele distribuie anumite medicamente doar în propria rețea de farmacii"

De asemenea, în primele trei luni ale acestui an s-a exportat 0,7% din consmul total de Euthyrox în România, aproape cât în întreg anul 2019, reprezentând 1% din consumul total de Euthyrox din țară. Prețul scăzut al medicamentului în România față de alte țări este principalul motiv pentru care alte țări preferă să cumpere medicamentul din țara noastră.

"Cantitățile disponibile sunt mici, iar lumea vrea să ia cât mai mult. Cei care găsesc medicamentul nu iau doar necesarul, ci cumpără și în plus. O altă problemă este reprezentată de rețeaua de distribuitori care au și farmacii. Astfel, depozitele distribuie anumite medicamente doar în rețeaua proprie de farmacii. Depozitele ne spun că nu au pe stoc medicamentele. Le-am sugerat colegilor să elibereze medicamente doar pentru o lună. Problema este că farmaciștii sunt obligați să elibereze medicamente pe baza rețetelor pentru mai multe luni. Atunci, apar aceste sincope în aprovizionare.", a declarat, pentru "Replica", Vasile Rizea, președintele Colegiului Farmaciștilor Constanța.

4 amenzi în ultimii 4 ani

Observatorul Român pentru Sănătate mai arată că autoritățile nu suficiente pârghii legale pentru a acționa atunci când distribuitorii nu își respectă obligația de serviciu public. De asemenea, în ultimii 4 ani, Agenția Medicamentului a aplicat doar patru amenzi pentru încălcarea obligației de serviciu public, ultima fiind în februarie 2019.

"Deşi s-au luat măsuri pentru remedierea problemelor apărute în ceea ce priveşte disponibilitatea medicamentului Euthyrox (levotiroxină), Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România primeşte în continuare sesizări de la pacienţii care nu găsesc acest produs în farmacii. În perioada următoare, agenţia va continua verificările privind respectarea obligaţiei de serviciu public, atât la nivelul companiei care deţine autorizaţia de punere pe piaţă, cât şi la nivelul distribuitorilor angro, în aşa fel încât aceasta să se reflecte în capacitatea farmaciei de a răspunde nevoilor pacienţilor", au transmis reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Este simplu si real...companiile farma exporta Euthyrox pentru ca pretul din Romania este de 2-3 ori mai mic. Ce este asa greu? Fara o reglementare legala, aceste companii vor merge catre profit mai mare. Ii doare in cot de ce se intampla in Romania. Majoritatea sunt companii straine...asa ca...
0
0
Este o Crima ! Cineva trebuie sa intre la Puscarie . Nu se mai poate trai asa .
1
0
Nu doarme in front!iamspagi grase ca sa intretina starea de penurie,ptr ca sa vinda la suprapret farmaciile si cei care controleaa importurile!ue ba,ue,sa va dea Dzeu cancere spagarilor si sa nu aveti medicamente,sau sa aveti din alea contrafacute!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108