REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Agențiile de turism, val de solicitări pentru restituirea banilor plătiţi pentru vacanţe

Agențiile de turism, val de solicitări pentru restituirea banilor plătiţi pentru vacanţe

Replica API 4 aprilie 2020 | 00:00 2075

Întreg sezonul estival stă sub semnul întrebării și, pe cât înaintăm spre vară, cu atât pare că pandemia va anula vacanța românilor. Astfel, litoralul românesc va fi cel mai afectat. Agențiile de turism sunt bombardate zilnic cu telefoane din partea clienților care doresc anularea rezervărilor, însă românii sunt îndemnați să amâne vacanțele.

"Este un moment dramatic pe care-l trăim acum, pentru că peste 12.000 de agenții de turism și hotelierii lucrează de trei săptămâni la decalare de vacanțe. Sezonul de pe litoral este unul dintre produsele turistice care are cel mai mult de suferit, pentru că este o destinație sezonieră. Litoralul este zona cea mai afectată și cad încontinuu rezervări în fiecare zi, atât de la agențiile de turism din țară.", ne-a precizat Corina Martin, președinte Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România.

Voucher în alb pentru românii cu rezervări

Agențiile încearcă să convingă clienții care au vacanțe preplătite să-și decaleze rezervările, pe care ulterior le pot folosi chiar și în 2021. Astfel, clienții ar putea primi un voucher în alb care să le permită inclusiv schimbarea rezervărilor în funcție de preferințe și disponibilitate. În prezent, agențiile de turism sunt legate la mâini de o prevedere europeană care prevede că banii plătiți de clienți în momentul rezervării trebuie rambursați, în condițiile contractului.

"De trei săptămâni, agențiile fac față unui val de solicitări pentru restituirea banilor. Banii nu sunt la noi. Tocmai de aceea am cerut Guvernului suspendarea aplicării Ordonanței 2/2018. Textul este scris, dar se pare că nu a intrat în prioritățile prim-ministrului. În lipsa acestui accept, încurajăm românii să ceară acest voucher ca soluția cea mai bună pentru ambele părți. Românii au înțeles asta. Mai sunt și cazuri în care oamenii cred că ținem banii în sertar, dar e important ca toți să înțeleagă că banii s-au dus acolo unde fiecare și-a rezervat vacanța.", a mai declarat Corina Martin.

Voucherele de vacanță, valabile până în 2021

Valabilitatea voucherelor de vacanţă emise în anul 2019 este prelungită până la data de 31 mai 2021, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea virusului SARS-CoV-2. Emiterea voucherelor de vacanţă pentru anul în curs se va face exclusiv pe suport electronic. Această măsură vine în întâmpinarea riscurilor asupra sănătăţii beneficiarilor, dar şi ca urmare a solicitărilor unităţilor emitente.

"Am luat această măsură pentru a rezolva o situaţie cauzată de criza coronavirusului din ţara noastră. Am decis să prelungim valabilitatea voucherelor de vacanţă până anul viitor, în luna mai. Am încredere că atunci când va trece această criză vom reveni la o viaţă normală şi vom susţine repornirea motoarelor turismului intern.", a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu da niciun leu . Sunt niste nemernici
1
0
Vedeti de ce romanii se feresc sa-si rezerve din timp vacantele? Pentru ca agentiile si hotelierii sunt neseriosi. Rusine lor!
1
0
Nici Pandemia n-o rezolva pe Corina asta.
6
1
Am crezut ca am scapat de balena asta de Corina.
6
2
tu crezi ca planeta sta in turismul tau? viata noastra se invarte in jurul turismului? mai ales aici la cta unde 50 la suta din locatii sunt construite pe spatii verzi, terenuri ciordite etc. Turismul la Cta a distrus viata localnicilor. De fapt nu turismul, ci lacomia voastra. I ati dat pe toti afara, cand se termina pandemia, prosti sa fie aia sa se intoarca la voi dupa ce v ati batut joc de ei!
3
3
Lumea crede ce aude la televizor. Oamenii au impresia ca statul are bani pentru toti. Daca mai stam blocati 2 luni sezonul estival s a terminat. Poate este timpul sa simta populatia la iarna ce inseamna un sezon prost.
2
5
Foca in calduri ramane fara obiectul muncii! Nu le mai plangeti de mila hotelierilor sibpatronilorvde agentii de turism au facut milioane pe carca oamenilor si si au batut joc de ei prin servicii proaste!
7
3
agentiile de turism la randul lor tb sa faca cereri la touroperatori care si ei recupereaza de la hoteluri, linii aeriene, companii de croaziere. toti returneaza banii cum scrie si pe siturile lor mai putin romanasii nostii, nu vor sa dea banii inapoi. royal caribbean returneaza toate sumele preplatite pentru croazire, la fel NCL, Carnival si Costa, Tarom returneaza banii, KLM, Turkish, Disneyland returneaza, marile lanturi de hoteluri, toti retuneaza banii. Ale nostre agentii de kka pe ele ca e f greu sa recuperezi avansul. Ce rost are sa mai cumperi de la agentie ? NICI UNUL.
6
1
De unde sa dam banii inapoi, ca doar nu-i tinem sub saltea acasa ?!? Banii s-au cheltuit pe lucrari de renovare si modernizare, plus ca i-am mai cumparat un X 6 baiatului.
9
1
Trebuie gindita bine situatia , caci altfel turismul va fi blocat pentru multi ani de acum incolo , valabil turism intern si international
4
1
banii s au dus la hotelieri, hotelierii de ce nu dau banii inapoi? Banuiesc ca ii au la sertar, nu? saraci nu sunt, sa dea banii inapoi, ca doar nu s o bucura javrele de banii oamenilor ca daca fac asta mai vine la mare pe litoralul Ro mama naibii,
12
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108