REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.9° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Ajutoarele de stat pentru HoReCa, o MĂSURĂ binevenită pentru TURISMUL de pe LITORAL

Ajutoarele de stat pentru HoReCa, o MĂSURĂ binevenită pentru TURISMUL de pe LITORAL

Replica API 26 iunie 2021 | 07:36 1409

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a anunțat lansarea schemei de despăgubire pentru industria HoReCa, prin care firmele vor primi o despăgubire de 20% din diferenţa între cifra de afaceri din 2020 şi cea din 2019. Procedura de aplicare este simplă şi 100% online, fiind nevoie de un raport făcut de un expert contabil, care să certifice cifra de afaceri aferentă codului CAEN, şi autorizaţia de funcţionare pentru 2019 şi 2020, dacă acestea nu sunt emise de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Ziarul Replica a vorbit cu câțiva oameni din Constanța implicați în sectorul HoReCa, pentru a afla cât de utilă este această decizie.

Crinu Danu: Per total este o măsură bună

Crinu Danu, patronul restaurantului Marco Polo, s-a arătat mulțumit de această decizie, considerând că orice fel de ajutor e binevenit:”E foarte bună această schemă de despăgubire pentru că ne-ar ajuta să ne revenim, ca putere de cumpărare. Putem plăti utilități, angajații, furnizorii. Lumea a început să se plimbe să iasă, au renunțat și la teste doar ca să atragă turiștii. Așa că, dacă turiști nu prea avem, să avem măcar ajutor din partea statului. Acum depinde și când vor intra acești bani, pentru că și acum se cer foarte multe acte, parcă se încearcă complicarea situației. 2019 a fost un an destul de bun pentru noi așa că se vede diferența dintre 2019 și 2020. Dar per total e o măsură bună, pentru că banii care vin pot să ne ajute”.

Sterică Paris: Este un lucru firesc

”Este o măsură foarte bună pentru că sectorul HoReCa a avut de suferit. Noi avem mai multe cafenele, cea din port chiar a mers foarte bine și în pandemie, însă am avut și locații unde am avut pierderi. Așteptăm acum să vedem normele, pentru că eu cred că banii ăștia poți să îi folosești la echipamente, la plătit taxe. Având în vedere că am stat închiși atâtea luni cred că este un lucru firesc. Să sperăm că o să meargă repede și să nu se întindă pe câțiva ani. Noi am dat deja actele, și așteptăm să depunem dosarul. ” a declarat pentru ziarul Replica de Constanța, Sterică Paris.

Promisiuni s-au mai făcut... vrem fapte

Un alt patron de restaurant care a dorit să rămână anonim a declarat pentru ziarul Replica de Constanța: ”Promisiuni s-au mai făcut de către guvernanți, dar noi vrem fapte. Sper ca de data aceasta chiar să existe acest ajutor și să nu tragă de timp 2-3 ani până o să îl acorde. Nu neg că este o măsură bună și o oportunitate pentru cei din HoReCa, însă sper ca birocrația să nu ne pună bețe în roate.”

Beneficiarii ajutorului de stat

Structurile de primire turistice cu funcţiuni de cazare clasificate, structuri/unități de alimentaţie și organizatori de evenimente și agenţii de turism licenţiate şi ghizii de turism atestaţi sunt beneficiarii acestui ajutor. Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar prin această schemă este echivalentul în lei al sumei de 800.000 euro/întreprindere unică.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
astia muncesc doua luni si au bani pentru tot anul.circiumi si hoteluri sint precum ciupercile,fara autorizatie,nu dau un leu la stat,fara bonuri fiscale,evaziune la greu.Pe astia ii ajutati din banii mei?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468