REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Alergii de toamnă și problemele de piele asociate

Alergii de toamnă și problemele de piele asociate

Replica API 17 septembrie 2021 | 00:00 576

Chiar dacă te bucuri de sezonul autumnal, pielea ta s-ar putea să aibă o problemă cu alergiile în această perioadă.

Sursă foto: Shutterstock

A venit toamna și ai început să te confrunți cu piele înroșită, cu mâncărimi și iritații? Există mai multe tipuri de alergii ale pielii, cum ar fi eczema (dermatita atopică), urticaria și dermatita de contact. Deși schimbarea anotimpului aduce în viețile noastre factori de bună dispoziție precum plăcinta cu dovleac, culesul merelor și purtarea eșarfelor colorate, poate aduce și alergii pe care nimeni nu le dorește, scrie doc.ro.

Mulți oameni sunt convinși că alergiile apar doar în primăvară, dar cu ambrozia care este suflată de vânt, cu mucegaiul care apare în zonele cu umezeală multă din locuințe și cu acarienii prezenți în special în camera unde dormim, nu este atât de ușor să scapi de alergii și de erupții cutanate iritante. Poți urma, însă, câteva sfaturi care să-ți fie de ajutor în încercarea de a preveni și de a gestiona neplăcutele alergii de toamnă.

În primul rând, înțelege-ți pielea

Când vine vorba de alergiile sezoniere, mulți oameni nu știu că polenul sau ambrozia pot provoca iritații ale pielii. Aceasta nu este cea mai frecventă alergie în această perioadă a anului, dar multe persoane vor observa că se confruntă cu mâncărime sau roșeață pe diferite zone ale pielii.

Polenul poate intra în contact cu diferite zone ale pielii expuse; din această cauză, poate apărea mâncărimea excesivă și se poate dezvolta chiar și o erupție pe piele. Pentru unii oameni, pot apărea iritații mai complicate. Știind cum reacționează pielea ta la diferitele schimbări ale calității aerului în toamnă te poate ajuta să fii cu un pas înaintea erupțiilor cutanate.

În mod ideal, cel mai mult te-ar ajuta să nu te expui deloc la alergeni, dar aceasta nu este întotdeauna o opțiune viabilă. Cunoașterea pielii proprii și a modului în care se schimbă și reacționează odată cu anotimpurile este extrem de utilă, pentru a te bucura cât mai mult timp de sănătate și confort.

Primul pas în gestionarea alergiilor de toamnă care îți pot afecta pielea este identificarea simptomelor. Este foarte posibil ca reacțiile la acești alergeni să fie ușoare în comparație cu alte perioade ale anului, dar asta nu înseamnă că ar trebui să le ignori. S-ar putea să începi să te confrunți cu mâncărimi ale pielii, uscare, cojire, înroșire și chiar durere deranjantă. Reacțiile mai severe pot include umflături, urticarie, erupții cutanate severe, mâncărime severă și alte tipuri de erupții.

În al doilea rând, încearcă să previi erupțiile cutanate

Dacă pielea ta este afectată de schimbarea anotimpului, nu trebuie să suferi în tăcere. Există câteva lucruri pe care le poți face, care pot ajuta la calmarea și la gestionarea erupției cutanate. Câteva mici modificări ale stilului tău de viață în perioada toamnei pot face diferența între a te simți rău din cauza alergiilor și a-ți vedea în mod normal de viață.

Schimbă și spală hainele cu care ai umblat pe afară. După ce ai petrecut timp afară, indiferent că te-ai dus și te-ai întors de la serviciu sau că ai petrecut mai multe ore cu grădinăritul, când ajungi în casă schimbă-ți hainele purtate anterior și pune-le la spălat. Legat de grădinărit, dacă ai curte, greblează frunzele și nu le lăsa să se adune în grămezi.

Spală-te imediat ce ai intrat în casă. După ce te-ai întors de afară și ai pus hainele în coșul de rufe, mergi la duș, deoarece apa poate ajuta la diminuarea efectului substanțelor alergice asupra pielii.

Dezinfectează suprafețele. Dezinfectarea suprafețelor poate reduce contactul cu alergenii, așa că dacă știi că ai probleme de acest gen șterge zilnic praful și spală pe jos cu mopul. De asemenea, spală regulat perdelele și draperiile, deoarece acestea pot reține mult praf și acarieni. Dacă ai încălzire centrală, curăță orificiile de aerisire din toată casa înainte de a porni unitatea. Ține salteaua și pernele acoperite cu huse antipraf (acarienii stau mai ales în dormitor) și spală în mod regulat toate așternuturile în apă fierbinte (60° C sau mai mult).

Păstrează ferestrele închise. E normal să aerisești camerele dimineața și seara, dar, dacă te confrunți cu alergiile, e bine să eviți deschiderea geamurilor în restul zilei pentru perioade lungi de timp. Dacă ții ferestrele închise, acest lucru poate ajuta la prevenirea intrării polenului sau ambroziei în casă, care altfel își vor găsi drumul spre pielea ta sau spre așternuturi.

Folosește un deumidificator sau aparatul de aer condiționat. Este posibil să fi auzit că umidificatoarele pot ajuta la respirație, dar deumidificatoarele pot fi de fapt mai bune dacă ești sensibil la praf sau la mucegai. Acarienii și mucegaiul prosperă într-un mediu umed, deci folosirea unui deumidificator care menține nivelul scăzut de umiditate în casă poate ajuta la combaterea creșterii mucegaiului. Fundația Americană pentru Astm și Alergie recomandă menținerea nivelului de umiditate sub 45% - 35%. De asemenea, poți folosi aparatul de aer condiționat pentru a îndepărta umezeala din aer; ai grijă ca filtrele să fie schimbate regulat.

Utilizează gelul de aloe vera. Aplicarea gelului de aloe vera poate ajuta la reducerea inflamațiiilor și a iritării pielii în zonele afectate.

Încearcă un lapte relipidant. Când te confrunți cu sensibilitatea și uscăciunea pielii cauzate de alergii, poți folosi un lapte relipidant, pe bază de unt de shea și naicinamidă, care să calmeze epiderma și să refacă filmul hidrolipidic al pielii.

Poartă haine lungi. Dacă alergiile îți irită pielea, poartă pantaloni lungi și jachete când ieși din casă, pentru a împiedica factorii alergeni să ajungă la piele. De asemenea, încearcă să nu usuci hainele proaspăt spălate la interior, pentru a nu spori umiditatea din casă sau, dacă acest lucru nu este posibil, e bine să lași pornit un deumidificator în același timp.

Ia în calcul medicamente pentru alergii. Medicamentele pentru alergii fără prescripție medicală îți pot fi și ele de folos, dar e mai sănătos să mergi la un medic care să-ți recomande ceva potrivit pentru tine.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108