REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

ALERTĂ! Turcia a INVADAT Siria!

ALERTĂ! Turcia a INVADAT Siria!

Replica API 20 ianuarie 2018 | 15:25 505

foto: Fighter Sweep

Armata turcă a lansat miercuri în zori o operațiune în Siria, cu avioane de luptă și forțe speciale la sol, motivul oficial fiind alungarea ISIS din zona de frontieră Jarablus. Ulterior, președintele Erdogan a recunoscut că erau țintite și „milițiile kurde”, aliate cu americanii, iar un fotograf al AFP a surprins imagini cu zeci de tancuri turce pătrunse pe teritoriul sirian, notează evz.ro

"Operaţiunea Afrin a început de facto pe teren", a declarat Erdogan într-un discurs televizat. "Urmează apoi Minbej", a adăugat el, referindu-se la un alt oraş sirian aflat sub controlul miliţiilor kurde.

„Cred că amenințarea va fi lichidată într-un termen scurt”, a declarat, la rândul său, ministrul de Interne Efkan Ala, primul oficial turc care a vorbit despre operațiunea militară de miercuri.

Operaţiunea a fost lansată chiar în ziua în care vicepreședintele american Joe Biden era așteptat în Turcia, într-o tentativă de a aplana tensiunile dintre țările cu cele mai mari armate din NATO. Biden se va întâlni cu premierul Binali Yildîrîm, apoi cu președintele Erdogan.

Biroul premierului turc a anunțat într-un comunicat că Turcia a beneficiat în acțiunea sa de sprijinul coaliției internaționale: „Forțele armate turce și forțele aeriene ale coaliției internaționale au lansat o operațiune militară având drept scop curățarea districtului Jarablus din provincia Alep de organizația teroristă ISIS.”.

Avioane de luptă turce F-16 și avioane ale coaliției au lansat bombe asupra zonelor ocupate de jihadiști în Jarablus, pentru prima oară de la doborârea în noiembrie 2015 a unui aparat rus Su-24, în zona de frontieră turco-siriană, a mai precizat NTV. Agenția de presă pro-guvernamentală Anadolu a informat și ea că din cele 12 ținte avute în plan de aviație, 11 au fost distruse, iar surse militare au declarat pentru NTV că 70 de ținte au fost eliminate de artilerie, mai relatează evz.ro.

Imaginile prezentate de televiziune arătau coloane de fum înălțându-se deasupra Jarablus. Regimul de la Ankara ordonase marți seara locuitorilor din Karkamis, aflat peste frontieră de Jarablus, să evacueze orășelul turc „din motive de securitate”.

Anadolu a precizat că Operațiunea „Scutul Eufratului” a început la ora locală 04.00 (01.00 GMT) și are ca scop, în afară de alungarea ISIS, „întărirea securității frontierei și prezervarea integrității teritoriale a Siriei”. Ce se ascunde în spatele acestor cuvinte: „prezervarea integrității teritoriale a Siriei”? În primul rând, să observăm că este unul dintre obiectivele oficiale anunțate de Rusia încă de la începutul implicării sale în conflictul sirian, în septembrie 2015, în sprijinul regimului Assad. Până la reîmpăcarea istorică din Erdogan și Putin, Assad era unul dintre marii inamici ai Ankarei, care a sprijinit cu toate forțele răsturnarea sa de la putere.

În al doilea rând, ministrul turc de Interne, Efkan Ala, a declarat pentru agenția Anadolu că operațiunea de pe teritoriul sirian are ca scop de a împiedica milițiile kurde să elibereze ele Jarablus de jihadiști: „Turcia nu va permite ca securitatea sa să fie amenințată și va lua toate măsurile necesare.”

Ankara este îngrijorată de înaintarea Forțelor Democratice Siriene (FDS), o alianță kurdo-arabă, dinspre Minbej spre Jarablus, și vrea să împiedice consolidarea kurzilor la frontierele sale.

Ankara se teme de tentativele kurzilor de a crea o entitate teritorială autonomă, la frontiera sa, lângă regiunea de sud a Turciei, locuită în majoritate de kurzi, îngrijorată de riscul unei rupturi teritoriale. În discursurile oficiale, Turcia nu face nici o diferență între ISIS și kurzi; în realitate, au existat numeroase dovezi că între regimul Erdogan și organizația jihadistă au existat numeroase legături. În perioada de ruptură dintre Ankara și Moscova, Rusia a acuzat Turcia că achiziționează petrol de la ISIS, ajutând astfel organizația teroristă.

Faptul că Turcia a lansat ofensiva în Siria, inclusiv o invazie terestră cu tancuri și forțe speciale, împotriva kurzilor, aliați importanți ai Statelor Unite în combaterea ISIS, chiar în ziua vizitei vicepreședintelui american, reprezintă un avertisment diplomatic clar la adresa Washingtonului, că Turcia nu are de gând să se lase impresionată și să renunțe la obiectivele sale.

Pe de altă parte, vizita lui Joe Biden la Ankara, după numeroasele amenințări (inclusiv cu războiul!) ale regimului Erdogan la adresa Statelor, după puciul ratat din 15 iulie, dacă acestea nu se conformează să-l extrădeze pe clericul Fethullah Gülen, este văzută ca un semnal de cedare din partea Washingtonului, mai comentează evz.ro.

UPDATE:

Ministerul de externe de la Damasc a condamnat sâmbătă ofensiva Turciei împotriva kurzilor din Afrin, în nordul Siriei, şi a dezminţit afirmaţiile guvernului de la Ankara potrivit cărora autorităţile siriene au fost informate înaintea atacului. Siria a cerut comunităţii internaţionale să oprească imediat Turcia din ofensivă, transmite Xinhua. Afrin "face parte integrantă din teritoriul sirian", a insistat guvernul Siriei, potrivit agenţiei oficiale de presă Sana, preluată de AFP şi Agerpres.

Rusia, aliată a regimului de la Damasc condus de preşedintele Bashar al-Assad, a anunţat că şi-a retras trupele din zonă pentru a evita orice pericol creat de operaţiunea denumită de Turcia "Ramura de măslin". Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a discutat telefonic cu omologul său american, Rex Tillerson, modalităţile de asigurare a stabilităţii în nordul Siriei şi de promovare a unei soluţii paşnice pentru criza din Siria, cu sprijinul ONU, arată pagina de Facebook a ministerului de externe de la Moscova, citată de Reuters.

Un purtător de cuvânt al ministerului de externe al Regatului Unit a apreciat, tot sâmbătă, că Turcia are un "interes legitim" de a-şi asigura securitatea frontierelor. Guvernul britanic urmăreşte îndeaproape situaţia de la Afrim, iar Londra "a discutat regulat cu autorităţile turce toate chestiunile referitoare la conflictul sirian, cu obiectivul comun de a reduce violenţa şi de a ajunge la un acord politic".

UPDATE 2:

Bombardamentele turce în regiunea Afrin din nordul Siriei s-au soldat sâmbătă cu zece morţi, majoritatea civili, au acuzat miliţiile kurde care controlează zona. "Au fost ucişi şapte civili, printre care un băiat în vârstă de opt ani, plus două femei combatante şi un luptător", a declarat Birusk Hasakeh, purtător de cuvât al YPG, citat de France Presse. Formaţiunea politică a kurzilor sirieni, PYD, a relatat şi despre 25 de răniţi în rândul civililor, notează Agerpres.

Ofensiva Turciei de la Afrin vizează YPG, forţă kurdă aliată cu SUA împotriva Statului Islamic, dar considerată teroristă de guvernul de la Ankara. Turcia a comunicat că operaţiunea terestră şi aeriană "Ramura de măslin" a făcut victime doar în rândul militanţilor kurzi.

Regiunea Afrin are o populaţie de peste un milion de oameni, inclusiv refugiaţi din cauza conflictului din Siria.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa nu mai vina refugiati din siria ca sunt salbatici
1
0
Replica de cta a descoperit politica externa..
7
1
Il doare pe erdogan in paula ca scrii tu aici jos erdogan....mare fass
5
5
jos erdogun
4
7
gika kontras da tu stii peste tot despre turcia. daca vrei sa cauta un dictator vezi la romania. la turcia este o echipa de terorist sa numeste pkk si acuma turcia bate teroristele atat nu mai este altceva. nu cititi de geaba coment false cum scrie gika kontras.
6
8
Tendinta arabilor este de imprietenire masiva cu rusii pentru ca au primit garantii de securitate in fata occidentului. Daca oamenii creativi din Occident nu reusesc sa gaseasca rapid un motor eficient care sa nu consume hidrocarburi, arunci urmeaza un razboi mondial de japca terenuri petrolifere.
8
2
Jihadistul dictator Erdogan viseaza la un nou imperiu otoman si arunca Turcia intr-un razboi inutil doar ca el sa isi poata justifica ramanerea la putere
20
8

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108