REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

ALIAT deschide un centru pentru alcoolici la Constanţa

ALIAT deschide un centru pentru alcoolici la Constanţa

Replica API 19 septembrie 2012 | 00:00 419

Prevenire şi intervenţie psiho-socială

Prevenire şi intervenţie psiho-socială

Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomanilor (ALIAT) va deschide 5 centre de intervenţie psiho-socială în 5 spitale de pe teritoriul României. Centrele vor oferi servici medicale complementare intervenţiilor din spital şi vor fi adresate pacienţilor care au un consum problematic de alcool sau suferă de afecţiuni asociate consumului abuziv de alcool. Centrele, denumite AlcoInfo, vor funcţiona în Bucureşti, Constanţa, Craiova, Târgu Mureş şi Câmpulung Moldovenesc. Toate cele 5 centre se vor deschide în spitale cu un flux mare de pacienţi, până la data de 30 noiembrie anul acesta.

Specialiştii Centrelor sunt psihiatri şi asistenţi sociali cu pregătire specializată, care au parcurs training-urile ALIAT pentru a deprinde tehnicile de intervenţie psiho-socială recomandate în cazul persoanelor cu un consum problematic de alcool. Programul de lucru al acestora va fi de 8 ore pe zi în Bucureşti şi de 4 ore pe zi în celelalte localităţi. "Deschiderea acestor centre vine ca o soluţie concretă la principalele concluzii ale studiului naţional realizat anul trecut: lipsa unui sistem de servicii medicale integrate, care să se adreseze persoanelor cu un consum abuziv de alcool şi familiilor acestora, dar şi stigma socială asociată acestor persoane. Prin acest program urmărim să dezvoltăm servicii medicale de sănătate mintală în interiorul comunităţilor locale, care să se adreseze persoanelor cu un consum problematic de alcool şi care să se bazeze pe o relaţie de parteneriat cu comunitatea. Centrele stabilesc, pentru prima dată în România, o legătură directă între individ, comunitatea medicală, serviciile sociale locale şi autorităţile publice. Scopul programului este unul dublu: pe de o parte, prevenirea - ne vom afla într-un spital, în contact cu populaţia generală şi cu familiile pacienţilor şi, pe de altă parte, intervenţia - ne vom concentra pe detectarea timpurie şi intervenţia pe termen scurt, dar eficientă, în domeniul consumului problematic de alcool", declară dr. Eugen Hriscu, director ştiinţific ALIAT.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108