REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
12.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Alina Mungiu Pippidi: Justiția va fi din nou subordonată serviciilor secrete

Alina Mungiu Pippidi: Justiția va fi din nou subordonată serviciilor secrete

Replica API 26 decembrie 2020 | 00:00 1792

Politologul Alina Mungiu-Pippidi a analizat evoluția protestatarilor #rezist, care ieșeau la proteste în urmă cu câțiva ani. Pippidi se întreabă retoric unde au dispărut acești oameni și de ce rolul societății civile în actul de guvernare este atât de marginal, scrie stiripesurse.ro. Iată analiza publicată de Pippidi în România Curată:

Alina Mungiu Pippidi

„Cine mai „rezistă”?

Înțeleg că e multă oboseală și depresie la oamenii care au ieșit în stradă să apere legile justiției în 2017. Vreau să spun, la aceia care au ieșit pe bune, nu că erau parte a clientelei unui partid și voiau fotoliile PSD sau erau agenți acoperiți scoși să lupte pentru bugetele serviciilor amenințate de Dragnea, sau erau cozi de topor de genul lui Ceaușescu care își făcuseră rente din hărțuiala politică. Nu: mă refer la idealiștii care au înghețat pe bune și nu s-au întrebat de ce miraculos probleme de acțiune colectivă care fuseseră așa de grele ani de zile se rezolvă brusc și din mii devenim deodată zeci de mii sau mai mult, și de la presa care ne oculta avem deodată presă care ne promovează. Ceea ce a adus succesul atunci este în același timp cauza depresiunii de azi, din păcate.

Dar demobilizarea e o idee proastă.

La prima vedere, nu prea mai are cine să protesteze, cei care erau plătiți să o facă și-au luat tainul cînd angajatorii lor au ajuns la putere și acum așteaptă o rentă pe undeva, sau deja au primit-o. E cazul lui Mihai Politeanu, care a ajuns în Parlament, iar mișcarea lui care ținea afișul în presă deși nici nu exista a dispărut complet din atenția generală- fraierii pe bune au fost lăsați să își găsească ceva de făcut după ce nu au mai fost de folos. Dar nu de aceștia vorbim. Vorbim de marele număr de oameni care au ieșit fiind chemați de Realitatea, Digi și presa de Internet și care nu erau agenții nimănui, pur și simplu au spirit civic și au fost brusc copleșiți de semnale că dacă nu ies se întîmplă o catastrofă, zboară România din Europa. Oamenii aceștia unde sunt? Nu mai au voce, nu mai au fețe. Și e nevoie de ei.

De exemplu, USR nici nu s-a ostenit să ceară Ministerul Mediului, deși cînd s-a plănuit un partid bazat pe mișcarea de la Roșia Montană acesta era principalul punct de program – celelalte partide fiind toate neprietenoase cu mediul și complet opace la schimabrea de climat. Treptat, toți cei din USR care aveau de a face cu subiectul și țineau legătura cu societatea civilă din domeniu du fost eliminați, unii rapid, ca Adrian Dohotaru, alții mai tîrziu, ca Mihai Goțiu, dar nu a mai rămas aproape nimeni (unii cau candidat independent, alții s-au dus acasă, dar numărul celor eliminați e foarte mare) și iată că USR nu e de fapt interesat de mediu deloc. Or fi interesați cei de la Brașov, o insulă de userim cum ar fi putut fi, dar nu-i întreabă nimeni.

Aceeași situație riscă să se repete cu multe subiecte pentru care lumea a înghețat în 2017-2018. Tot așa cum au înghețat anchetele la Dragnea după ce scopul a fost atins și el a fost scos din circulație. Cum am prezis atunci, nici unul din marile dosare care umpleau presa contestatarilor nu a ajuns undeva – iar asta nu e singura dovadă că statul de drept nu a avut de profitat din toată istoria. Judecătoarea Camelia Bogdan, femeia care a condamnat oligarhii români și singura care le-a confiscat și averea e în continuare suspendată din magistratură; baroul se solidarizează cu avocații care conduc industria de șpăgi și trafic de influență. Asta e de fapt problema fundamentală a justiției, dar a vorbit cineva de ea în acea perioadă, e vreo speranță să se ocupe cineva de ea acuma, că nu mai e în interesul nimănui să continue desenul animat cu Dragnea de vină pentru toată situația din justiție? Mobilizarea cu „fără penali” a adus oameni la vot, deși nu ultima dată (cei care se pregătesc să guverneze cu majoritate de 51% rerezintă vreo 15 la sută din poporul româno-maghiar reunit), dar există vreun proiect concret și constituțional cum să suspendăm din funcții pe oamenii vizați de anchete fără să așteptăm sentința? Singura în această situație din România e judecătoarea Bogdan! Curtea Constituțională a încercat să curețele procedurile, scoțînd mandatele securiste de siguranță națională (adică cerînd ca ascultările care duc la condamnări de corupție să aibă avizul unui judecător în acest sens), ultimul ministru al Justiției vrea să le pună la loc. E posibilă anticorupția simultan cu statul de drept, fără șantaje și jocuri de influență obscure (ca acela în care șeful ANI e aruncat în arest de DNA numai ca să fie mai tîrziu eliberat de Curtea de Apel, o situație halucinantă de care raportul MCV nu spune nimic)?

Da, e posibilă, dar dacă o cere cineva! Dacă nimeni nu o cere, justiția va fi din nou subordonată serviciilor secrete, care controlează actualul guvern indiferent de partid (și partidul de opoziție PSD care a ajuns să fie condus de un conferențiar aspirant SRI și de șeful școlii doctorale de la Academia Națională de Informații). Dacă nici nu cereți, dacă înghițiți orice o să continuăm cu justiția noastră sublimă în care procuratura se face că lucrează (astfel că dosare ca Mineriada ajung înapoi la refpcut rechizitoriul, cînd prescripția bate la ușă!), cu totală lipsă de transparență, curțile fac orice, adesea contrazicîndu-se între ele, dar mai ales fac pe ele de frică (nimeni nu refuză cererile de mandate de la SRI, nici din greșeală) și propunerile legislative sunt defecte, cad la rînd tăierea pensiilor speciale, fără penali, etc. Iar oamenii idealiști care au petrecut duminici în stradă nu pricep ce se întîmplă și vor cădea iarăși victimă manipulărilor, vor fi chemați cu furci și topoare să dăm jos Curtea Constituțională sau orice curte care nu decide ce vrem noi și să facem praf statul de drept care stă în calea reformei.

Legile care cad la CCR cad că sunt proaste, fie înadins făcute să pice, fie că au fost populiste și nerealiste de la început. Nu e greu și nici ilegal să te consulți cu CCR- un seminar internațional cu Comisia de la Veneția, toți judecătorii CCR, juriștii partidelor, CSM și societatea civilă despre cum echilibrăm prezumția de nevinovăție cu necesitatea de a nu mai avea pușcăriași votați primari, cum oprim fenomenul masiv al treseismului politic sau îl facem să nu mai merite, despre cum controlăm magistrații fără să reducem independenta justiției – nu e greu deloc! Toate partidele, instituțiile europene, toți judecătorii și societatea civilă să fie parte din această dezbatere, și se vor alege acele alternative care ating scopul și sunt constituționale. Asta e democrația! Facem și un pact că nu atacă nici un partid ce rezultă din această convenție, și mergem înainte! Cine nu mă crede să se întrebe cum poate rezolva reforma radicală a CCR ceva cînd la toate deciziile importante CCR a respins proiecte unanim, cu ai noștri votînd ca și Dorneanu, inclusiv primul șef DNA, Daniel Morar? Proiectele erau neconstituționale, asta e!

De cîteva zile partidele cîștigătoare își împart rentele, de la fonduri europene la banii puțini ai Sănătății, și o nouă generație fără merite o să ajungă la butoane. Nici o mișcare în stradă, doar o știre fugară, s-a sinucis un rezistent de la ”Corupția ucide”. Măcar să fie ultimul care o face, și vai de capul familiei și prietenilor lui! În loc să se bucure de victorie, iată ce se întîmplă…

Dar dacă nu e nici o victorie, și oamenii cu mai mare sensibilitate plătesc prețul dezamăgirii?

Nu e bine: nu plătiți anticipat un dezastru estimat, sau mai degrabă perceput. Deși și liderii PNL și USR (cei care vor ajunge miniștri mai ales) au arătat deja cîte parale fac, ei au ajuns aici pe spinarea voastră. Nu abandonați partida. Da,e mai greu să ceri ceva acum, cînd nu se mai rezolvă miraculos problemele de cooperare, de comunicare, de organizare ca pe vremea cînd o mînă invizibilă și binevoitoare le aranja pe toate în 2017. Dar voi nu sunteți capabili de unii singuri nici de un sfert din ce ați făcut în 2017? Ați fost un milion de oameni odată! Cereți ajutor! Formulați o listă de revendicări. Puneți niște condiții, obțineți o reprezentare reală, nu parodia de la CES! Pînă și Kirghizstanul a făcut comitete de reformă în care a inclus oameni din societatea civilă! O să stați să vedeți cum crește majoritatea parlamentară sau numărul de primari cu mai mulți și mai mulți pesediști? O să votați cu AUR data viitoare?

Dragi rezistenți, e momentul să rezistați iarăși, sau a fost totul degeaba, că doar nu erați fani la un meci și după ce v-ați încasat pariul nu mai aveți ce face. Munca voastră acum începe. Partidele astea sunt cum sunt și că voi, electoratul lor, dați semne că sunteți așa așa buni de scos pe ger și la împins jandarmi ca apoi să fiți băgați la cutie. Nu și-ar fi permis liderii USR să arunce mediul la coș ca neprofitabil decît dacă știau, și știau bine, că publicul lor nu are ce face, și rolul vostru s-a terminat odată ce au ajuns ei în funcții”, a spus Alina Mungiu Pippidi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai miscarea rezist actioneaza numai la comanda.Acum nu au de ce sa protesteze. Guvernul este antiromanesc
0
0
Esti indoctrinat si nu poti intelege si altceva. A avea idei si conceptii fixe nu este un semn bun ptr tine. Pipidi a fost mult mai incisiva pe vremea PSD si FSN. Acum nu este decat obiectiva . Daca nu esti de acord cu judecata altei persoane nu trebuie sa o jignesti. Altfel nu poti fi decat un ,,lucru neglijent".
2
2
generalizata e pierduta de mult !!! Singura solutie este angajarea judecatorilor din danemarca, finlanda, suedia si interzicerea securitatii muiste super corupte !!! Iar de la mine cacatul la lins la toata justitia romana si la sri pula-n cur si gura !!!
2
3
S.o bei pe pipi di.
4
1
In lupta cu coruptia generalizata si crima organizata trebuie folosite toate resursele , inclusiv serviciile secrete. Sistemul nostru politic putred trebuie tinut in permanenta sub control , nu vad niciun fel de problema ca functionarii publici sau parlamentarii sa fie in mod regulat interceptati intr-un cadru legal. Toti bugetarii trebuie sa inteleaga ca toate beneficiile pe care le au vin si cu obligatii , loialitatea fata de statul roman si cetatenii lui fiind una dintre ele. Nu poti sa stai impasibil cand vezi cum un salariat al statului incepe sa afiseze o opulenta evidenta
4
4
Cine este Alina Mungiu Pippi Di Pisica? O ghicitoare in bobi? O regina a magiei albe? Latra la comanda si are pretentia sa fie considerata o jurnalista de exceptie...doamna, sunteti departe! Sunt multi oameni pe care nu ii mai prostiti atat de usor. Este evident cine va plateste si de ce. Va rog sa nu mai pretindeti ca sunteti un jurnalist impartial, cu o etica profesionala impecabila. Sunteti jalnica! Bineinteles ca mancati rahat pe site-ul securistului Felix, stiripesurse. Despre ce servicii vorbiti? Alt stat paralel?
7
7
cu ani in urma asta era o voce a democratiei cert anti fsn - pdsr - psd A venit dragnea si i-a aflat pretul si deatunci musca dreapta si linge picioarele comunistilor Ca face un ban trec cu vederea dar ma revolta incrincenarea cu care o face A fost racolata odata cu cristoiu
5
9
justitia e subordonata politic, nu serviciilor secrete.
6
4
cum e ccr ul subordonat psd ului
9
6
I love Camelia Bogdan
3
8

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212