REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

ALTE loturi de DEȘEURI PERICULOASE, descoperite în Portul Constanța. VIDEO

ALTE loturi de DEȘEURI PERICULOASE, descoperite în Portul Constanța. VIDEO

Replica API 12 mai 2021 | 00:00 2876

Oamenii legii din Constanța au procedat marți, 11 mai, la efectuarea altui controlul fizic asupra deșeurilor din mai multe containere cu deșeuri în Portul Constanța. În cadrul acestei operaţiuni au fost descoperite 25 de containere, de la începutul acestei luni fiind nu mai puțin de 90 de containere. La acțiune au participat reprezentanţi ai Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu dar și reprezentanți ai agenţiei Frontex.

În Portul Constanța - Agigea Sud, la Poarta 10, au fost descoperite marți, 11 mai, 25 de containere cu deșeuri ce proveneau din Germania. Mai exact, este vorba de circa 20 de tone de deșeuri per container, ce conțineau materiale din plastic, hârtie și nu numai.

S-au acumulat 1000 de tone de deșeuri, neconforme, din punct de vedere al formei de selectare.

România, groapa de gunoi a lumii?

Potrivit unor date furnizate de Poliţia de Frontieră, din perioada ianuarie - februarie 2020 până în prezent au fost identificate peste 90 de containere, adică peste 2000 de tone de deseuri. Ca și țări de proveniență ale containerelor au fost: Marea Britanie, Norvegia, Elvetia, Germania, din Asia - Hong Kong și Pakistan, Canada dar și Australia. Această cantitate sosită marți, 11 mai, este mai mare decât cantitatea descoperită din ianuarie 2020 până în prezent. Mai sunt asteptate 40 de containere.

Firma din Ploiești s-a ales cu suspendarea activității

La acțiune au participat și comisarii Gărzii de Mediu Constanța. „Deșeurile sunt periculoase pentru că sunt amestecate cu deșeuri periculoase, baterii și alte elemente periculoase pe legislaţia de mediu. Legislaţia permite transferul deşeurilor în ţară dar pe categorii, nu aşa cum sunt acum, amestecate. Acestea ar fi ajuns pe la gropile noastre de gunoi. E un fenomen pe care încercăm să îl ţinem sub control. Fac parte dintr-un lot de 90 de containere. Acestea trebuiau să ajungă la Ploieşti. Ele au venit insoţite de documente, Anexa 7, ce priveşte deseurile. Pe cod era trecut cauciuc dar după cum vedeţi sunt din mai multe tipuri. Firma este cercetată penal şi se colaborează cu procurorul de caz. De la primele containere am făcut sesizare la parchet. Firma a fost verificată şi din informaţiile mele a primit sancţiuni dar şi suspendarea activităţii. Este posibil să fie mai ieftin şi de aceea aleg România. Dar noi am stopat toate intrările acestea de deseuri", a declarat comisar-şef la Garda de Mediu, Steluţa Popescu.

Cine este firma din Ploiești

Aceste 25 de containere aveau ca destinație o societate din România, cu sediul în Ploiești, Prahova. Potrivit informațiilor noastre ar fi vorba despre firma Otodix SRL. Administratorul societății a fost condus la Parchetul Curții de Apel Constanța. Societatea Otodix a fost înființată în anul 2004 și are sediul social în satul Zahanaua, strada Prinicipală, numărul 41C. În anul fiscal 2020, societatea a declarat o cifră de afaceri de 4.073.767 lei, un profit net de 21.093 lei, datorii de 9.633.211 lei și un număr mediu de angajați de 22 de persoane.

Video:

Teodor Niță: „Decât să dea 500 de euro pe tonă în Anglia, mai bine dau la noi 17 euro”

La fața locului a ajuns și procurorul din cadrul Parchetului Curții de Apel, Teodor Niță. „Ceea ce vedeți acum este un real pericol pentru țara. Acestea sunt încadrate ca deșeuri periculoase și au sosit la noi în țară pentru a fi eliminate. Din punct de vedere economic nu ai ce să faci cu ele. Dacă nu se iau măsuri legislative o să devenim un hub de gunoi așa cum a fost China în 2016, până când și-a închis porțile. Ca să elimine aceste deșeuri la gropile de gunoi din Germania le-ar fi trebuit aproximativ un milion de euro și la noi cu 30 de mii le-au rezolvat. Asta înseamnă că noi devenim astfel groapa lor de gunoi. Sunt foarte stresat că o să devenim un hub de gunoaie ce vin din Europa dar și de pe alte continente. Este nevoie de echivalarea prețului. Să nu mai fim atractivi din punct de vedere al prețului. La noi se depozitează ieftine. Decât să dea 500 de euro pe tonă în Anglia, dă la noi 17 euro. E un profit uriaș pe sănătatea noastră. Operatorii economici profită de reglementările din legislație. Deșeurile pot intra prin orice Vamă. Am făcut propunere să intre printr-un singur punct vamal cu un scanner și atunci vezi ce au în ele. Se respectă și principiul transportului mărfurilor. Dacă prin 50 de puncte vamale au intra câte 50 de camioane de gunoi, ce să mai spunem. Ele pot intra pe oriunde”, a declarat Teodor Niță.

Teodor Niță

VIDEO!

D.B., A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
i-au verificat pe aia care nu le-au dat spaga... cica se verifica pe algoritm, algrotimul spagii ha ha ha
1
0
LA Agigea vamesul Ciuca vinde tigari in parcare si voi vorbiti de vamesi cinstiti
8
0
Aia cu parfumuri sunt la beci, astia cu deseuri liberi? Ceva e cu susul in jos.
8
0
Ar fi cazul ca cei implicati, cei care ii protejaza pe faptasi, transportatorii si firmele care importa deseuri, sa primeasca cele mai mari pedepse posibile prevazute de Codul Penal. Ulterior stirea va trebui difuzata pe toate programele TV in perioada de audienta maxima sa vedem cine mai risca.
8
0
Propunerea mea este sa i le bagam inapo in pi...a la dna Merkel
7
1
vedeti unde ajung aceste deseuri ca unii primesc bani de la stat cica pentru neutralizarea deseurilor din tara dar grosul vine din import, fostele fabrici de ciment de exemplu...
8
1
Problema se rezolva simplu, vama sa dea directiva de interzicere la import a scrap - ului de orice fel si sa anunte toti armatorii apoi daca se mai vine vreun container cu scrap amenda procentuala din cifra de afaceri a agentului care reprezinta armatorul. sa vedem daca mai vin dupa
15
1
S-a dus afacereal lui ala de la mediu...ai dreaqu
9
2

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920