REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Aluminiul din deodorante: afectează sau nu sănătatea?

Aluminiul din deodorante: afectează sau nu sănătatea?

Replica API 19 august 2020 | 00:00 861

De câțiva ani se vehiculează, atât pe canalele media, în rețelele de social media, cât și în conversații personale, între rude și prieteni, faptul că există o legătură directă între anumite ingrediente conținute de deodorante, printre care sărurile de aluminiu și cancer.

Logica din spatele teoriei stă în felul următor: ingredientele din deodorante blochează eliminarea toxinelor din corp, prin transpirație, ceea ce duce la acumularea lor în nodulii limfatici, unde pot contribui la modificări celulare care, în cele din urmă, vor duce la cancer sau alte afecțiuni periculoase, precum boala Alzheimer, scrie doc.ro.

De unde au apărut motivele de îngrijorare?

Majoritatea grijilor cu privire la impactul deodorantelor asupra sănătății sunt legate de un ingredient activ, un compus pe bază de aluminiu care blochează temporar canalele sudoripare, menținând zona axilei proaspătă și fără miros neplăcut pe parcursul câtorva ore. Pe lângă acest compus din aluminiu, deodorantele conțin și parfum, pentru a lăsa un miros plăcut pe piele, alături de alte ingrediente inactive.

Aluminiul din deodorante și cancerul de sân

Deși, în trecut, au existat speculații în domeniul științific cu privire la faptul că deodorantele pe bază de săruri de aluminiu pot crește riscul de cancer la sân (deoarece tumorile canceroase se formează în partea superioară a sânului, aproape de axilă, unde se aplică, de obicei, deodorantul), cercetătorii de la American Cancer Society resping acest supoziții. Ei susțin că o acuzație atât de gravă are nevoie de studii aprofundate și că, în contextul în care 1 din 8 femei va face cancer la sân, la un moment dat în viață, deci atât de frecventă este această formă de cancer, asocierea dintre boală și aluminiul din deodorante este cu atât mai greu de dovedit.

Cu toate că anumite substanțe din componența deodorantelor au fost descoperite de-a lungul timpului, în țesutul mamar, nu s-au găsit corelații între aceste reziduuri și posibile complicații sau apariția cancerului. În concluzie, specialiștii recomandă femeilor să fie atente la ceea ce mănâncă, să renunțe la fumat, să limiteze consumul de alcool și să acorde importanță exercițiului fizic regulat, acțiuni de prevenție mult mai importante în lupta împotriva cancerului la sân decât renunțarea la deodorante pe bază de săruri de aluminiu.

Aluminiul din deodorante și boala Alzheimer

În anii ’60 s-au efectuat o serie de cercetări cu privire la nivelul de aluminiu regăsit în creierul pacienților bolnavi de boala Alzheimer, pentru a crea o legătură între aluminiul din obiectele și produsele de uz casnic (conserve, caserole și antiperspirante) și această afecțiune. Descoperirile nu au fost reevaluate în cercetări și studii ulterioare, așa încât legătura dintre aluminiul din produsele de uz domestic și boala Alzheimer nu a fost dovedită. Nici în momentul de față nu se poate spune cu precizie în ce măsură aluminiul din produsele pe care le folosim zi de zi, inclusiv din deodorant, poate afecta incidența acestei boli.

Potrivit experților, însă, aluminiul din antiperspirante ajunge foarte greu (sau nu ajunge deloc) în organism. Sărurile de aluminiu nu se absorb, în mod normal în corp. Din contra, sărurile de aluminiu acționează ca o peliculă de protecție, ca urmare a unei reacții chimice dintre acestea și apă, producând un blocaj în zonele în care sunt aplicate, deci obstrucționând transpirația și mirosul.

Aluminiul din deodorante și bolile de rinichi

Cu ceva timp în urmă, pacienții aflați pe dializă primeau un medicament numit hidroxid de aluminiu, pentru a controla nivelul crescut de fosfor din sânge. Deoarece rinichii acestora nu funcționau la capacitate maximă, aluminiul din medicament nu a putut fi eliminat în timp normal și, în consecință, a început să se acumuleze în corp. Așadar, odată ce analizele acestora au început să arate cantități mărite de aluminiu în organism au apărut și motivele de îngrijorare.

Într-adevăr, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii a cerut să se emită, din acel moment, avertizări pe etichetele deodorantelor care conțin săruri de aluminiu, pentru persoanele cu boli renale. Cu toate acestea, este important de reținut faptul că avertizarea se adresează persoanelor a căror capacitate renală este de 30% sau mai puțin. În realitate, este aproape imposibil ca organismul să absoarbă suficient aluminiu prin piele pentru ca rinichii să fie afectați, dar persoanele cu probleme renale sunt sfătuite să își ia absolut toate măsurile de precauție.

Există motive reale de îngrijorare?

Din punct de vedere obiectiv, nu există motive de îngrijorare în privința aluminiului din deodorante. În momentul de față nu există suficiente dovezi științifice care să indice că sărurile de aluminiu conținute de produsele de uz cosmetic reprezintă un risc pentru sănătate.

Cancerul de sân, boala Alzheimer și afecțiunile renale sunt deosebit de complexe, cu ramificații greu de asociat cu o cauză singulară, cum ar fi sărurile de aluminiu. Cu toate acestea, zvonurile circulă în continuare pe internet, pe canalele de social media, deoarece cercetări eșuate sau neverificate din trecut ies, în permanență, din nou la suprafață și afectează persoanele susceptibile, de exemplu persoanele cu istorc în familie de cancer de sân, boală Alzheimer sau boli de rinichi.

În plus, în cazul bolii Alzheimer, unde nu se cunosc cu exactitate cauzele apariției acesteia, persoanele care au pe cineva bolnav în familie caută în absolut toate resursele posibile un motiv sau o explicație. Așadar, deși nu există suficiente dovezi care să ateste validitatea afirmațiilor îngrijorătoare cu privire la aluminiul din deodorante, există, din fericire, numeroase produse pe piață care nu conțin săruri de aluminiu și care oferă o protecție la fel de bună împotriva transpirației. Dacă preferi să elimini orice posibil risc asociat cu sărurile de aluminiu din deodorante, poți opta fie pentru un produs pe bază de gluconat de zinc, fie pentru piatră de alaun sau alte deodorante care conțin amestecuri de uleiuri esențiale, menite să capteze mirosul neplăcut din zona axială și să rețină transpirația.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108