REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Amenzi drastice pentru tentativele de fals în declaraţiile pentru obţinerea subvenţiilor la energie termică

Amenzi drastice pentru tentativele de fals în declaraţiile pentru obţinerea subvenţiilor la energie termică

Replica API 31 octombrie 2013 | 00:00 180

Modificări legislative pentru ajutoarele la încălzire

Modificări legislative pentru ajutoarele la încălzire

În fiecare iarnă, autorităţile locale se mobilizează pentru a acorda ajutoare de încălzire familiilor şi persoanelor singure cu venituri reduse. Şi anul acesta, constănţenii vor putea beneficia de subvenţii din partea Primăriei Constanţa şi a Guvernului României.

Miercuri, 29 octombrie, autorităţile locale din judeţ au participat la o şedinţă de lucru şi informare, la Instituţia Prefectului, prezidată de Iucsel Selamet, în privinţa subvenţiilor pe care le vor oferi consumatorilor. Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), Marin Ţopai, a relatat despre modificările legislative în privinţa acordării subvenţiilor, cât şi despre reorganizarea instituţiei: "AJPIS asigură trei sectoare: beneficii sociale pentru persoanele nevoiaşe, inspecţia socială, verificare şi control pentru fiecare beneficiu în parte şi formare profesională, întrucât judeţul Constanţa oferă o ofertă bună la acest capitol. Tema de astăzi este una de interes general. Noi avem mai multe beneficii sociale pe care le acordăm persoanelor nevoiaşe, acordate în baza legii 416/2001, care face referire la sprijinirea familiei, cât şi la ajutoarele pentru încălzirea locuinţelor. După terminarea procesului de reorganizare a AJPIS, agenţia va acţiona pe două paliere: plăţile sociale şi inspecţia socială", a declarat Ţopai.

Criterii de eligibilitate. Cine poate obţine ajutoare

Tot din partea AJPIS, Mariana Fătu, a anunţat lista bunurilor care conduc la excluderea acordării ajutorului social. De altfel, este aceeaşi ca în cazul alocaţiei pentru susţinerea familiei. Conform acestei liste, persoanele care deţin clădiri, alte spaţii locative in afara locuinţei de domiciliu, autoturisme cu o vechime mai mică de 10 ani, utilaje agricole, de prelucrat lemnul etc., depozite bancare mai mari de 3.000 lei nu vor putea beneficia de ajutor. Potrivit AJPIS, ajutoarele pentru încălzirea locuinţei se acordă pentru energie termică în sistem centralizat, gaze naturale, lemne, cărbuni, combustibili petrolieri şi energie electrică. Ultima, doar în situaţia în care este principalul sistem de încălzire utilizat. Pe de altă parte, ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă pe tot parcursul sezonului rece, în funcţie de îndeplinirea de către solicitant a condiţiilor de acordare, în perioada 1 noiembrie a.c. - 31 martie 2014. În cazul în care o persoană îndeplineşte condiţiile de acordare în decembrie, ianuarie, februarie sau chiar martie şi depune cerere până pe data de 20 a lunii respective, va beneficia de ajutor de încălzire începând cu luna respectivă. Potrivit lui Fătu, anul acesta, Executivul a operat o serie de modificări în privinţa ajutoarelor acordate pentru încălzirea locuinţei. În cadrul conferinţei de la Instituţia Prefectului, Fătu a declarat: "Ordonanţa 70/2011 a fost modificată prin ordonanţa 27/2013 şi privesc formularul unic de cerere şi declaraţia pe propria răspundere, pentru trei tipuri de beneficii: ajutorul social, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei. Actele doveditoare trebuie să conţină veniturile tuturor membrilor familiei şi componenţa familiei. În cazul unui elev, de exemplu, se are în vedere un cupon de venituri. Printre aceste noutăţi, se regăseşte şi posibilitatea primarului de a solicita diverselor instituţii informaţii privind beneficiarii. De asemenea, se va bifa obligatoriu numărul camerelor destinate încălzirii. Se iau în calcul veniturile realizate în luna anterioară depunerii cererii şi se exclud alocaţia pentru susţinerea familiei, bursele de studiu sau bugetul complementar. Dreptul de ajutor se acordă o singură dată, prin dispoziţia primarului. De asemenea, altă noutate importantă: ajutoarele se acordă persoanelor cu venituri mai mici de 615 lei, iar autorităţile locale pot suplimenta peste limita bugetului iniţial, dacă au excedent financiar". Despre atribuirea rolului de poliţist pentru primarii judeţului, Fătu a declarat pentru Replica: "Primarii pot solicita, pe bază de protocol, diverselor instituţii informaţii despre beneficiari. Cum ar fi ANAF, pentru verificarea veniturilor acestora sau APIA sau chiar şi Casa de Pensii".

Povară grea: restanţele şi sancţiunile

Mariana Fătu atrage atenţia că Executivul se va "spăla pe mâini" în cazul eventualelor restanţe, acestea devenind responsabilitatea exclusivă a autorităţilor locale, întrucât "statul nu mai suportă cheltuielile", susţine Fătu. Toţi factorii implicaţi în proces vor avea partea de răspundere în privinţa sancţiunilor. Fătu susţine că amenzile sunt drastice "de sus până jos": "Între 1.000 de lei şi 5.000 lei pentru primar, între 500 de lei şi 2.000 de lei, pentru personalul instituţiilor de asistenţă socială, aceleaşi sume pentru asociaţiile de proprietari şi furnizori şi între 200 de lei şi 1.000 de lei, pentru beneficiar", a declarat Fătu. De asemenea, toţi beneficiarii se vor confrunta cu inspecţiile sociale. În tentativa de a preveni şi limita falsul în declaraţii, Fătu anunţă inspecţii în proporţie de 100% în privinţa beneficiarilor, spre deosebire de 60%, cât a fost până în prezent. Beneficiarii pot completa formularele vechi, prevăzute de ordonanţa 70/2011 şi vor putea beneficia de ajutorul social, însă vor face obiectul anchetei sociale. La fel este şi în cazul în care autorităţile locale au suspiciuni sau primesc sesizări în privinţa declaraţiilor false din dosarele pentru obţinerea ajutoarelor pentru încălzire.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108